Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Architettura Sonora Medium Cylinder

Vakker lyd i hagen

Vakre høyttalere fra Architettura Sonora pynter utemiljøet, og gir lekker lyd til kropp og sinn.

Skrevet av / 07.09.22 - 09:00
Architettura Sonora Medium Cylinder
Geir Gråbein Nordby

NB: Oppgitt pris på Architettura Sonora Medium Cylinder er stykkpris i enkleste utgave, altså Corian eller betong.

 

Mye av det vakre verden har å by på kommer fra Italia. Ferrari, Lamborghini og Maserati. Espresso, cappuccino og macchiato. Og ikke minst Sonus faber, Gold Note og Audio Analogue, som er kjent for hi-fi-produkter som både låter eventyrlig og ser fantastisk ut.

Derfor er det kanskje ikke så merkelig at noen av de vakreste utendørshøyttalerne vi har fått på testbenken kommer nettopp fra Italia. Produsenten heter Architettura Sonora, og tilbyr skreddersydde høyttalerløsninger for kunder som ønsker et staselig utendørsområde, med himmelsk lydkvalitet. Det som Bang & Olufsen gjør for innsiden av hjemmet, ønsker Architettura Sonora å gjøre for uteplassen.

Architettura Sonora Medium Cylinder concrete black scaled 1
Foto: Architettura Sonora

Det finnes mange ulike modeller, fra små satellitter på store og små stativer, til kubeformede høyttalere – og sylinderformede, som i denne testen. Du kan selv velge utførelse, om du ønsker betong, marmor eller Betacryl (også kjent som Corian), og de kommer i et vell av ulike farger. Fra naturlig, rå betong til svart eller hvitt. Ønsker du syrefast sokkel fordi høyttalerne kan eksponeres mot sjøsprøyt, eller stå i andre røffe miljøer, så er det også mulig.

Les også Den beste utehøyttaleren Bowers & Wilkins utehøyttaler er meget forseggjort, og det gjelder også lyden.

Jeg har mottatt et par høyttalere av typen Medium Cylinder i hvit Betacryl / Corian, i tillegg til en enkelt kubeformet Cubino i betong. Etter å ha hørt begge, er konklusjonen at klangkarakteren er ganske lik, og vitner om at Architettura Sonora har en ensartet klangfilosofi på tvers av seriene. I denne testen baserer jeg meg på Medium Cylinder, som jeg har testet i både mono og stereo, men du kan være ganske trygg på at ytelsen her vil gå igjen i andre serier. Forskjellen vil sannsynligvis først og fremst ligge i hvor dyp bass de ulike modellene klarer å levere.

Architettura Sonora Medium Cylinder concrete scaled 1
Foto: Architettura Sonora

Passive høyttalere

Alle modellene fra Architettura Sonora er passive, det betyr at du trenger en forsterker og en lydkilde i tillegg. Dette kan være nært sagt hva som helst, men høyttalerne er litt tungdrevne og er derfor ikke anbefalt sammen med en Sonos Amp eller lignende strømmeforsterker. Jeg vil hevde at 150 watt er minimum, gjerne mer.

Architettura Sonora tilbyr egne forsterkere fra ca 35.000 kroner (3500 euro) og oppover, innstegsmodellen der heter ASD8 med 8 x 200 watt. Som kan være et fornuftig valg om du har mange høyttalere plassert rundt på tomten.

Architettura Sonora M2EVO amp scaled 1
Architettura Sonora lager også egne forsterkere. Her M2EVO, på 2 x 1000 watt. Foto: Architettura Sonora

Selv har jeg testet med Hegel H390 og vår alltid trofaste McIntosh MA7000, men også nettopp Sonos Amp – bare for å få bekreftet at den ikke bør brukes. Det blir altfor flatt og livløst.

Architettura Sonora Medium Cylinder GeirNordby
Architettura Sonora Medium Cylinder. Foto: Geir Gråbein Nordby

Architettura Sonora Medium Cylinder

Medium Cylinder er om ikke annet et veldig beskrivende navn på høyttalerne for hånden. Blant tre modeller i ulik høyde, er dette mellommodellen, og formen er … trommevirvel … sylindrisk. Til tross for en beskjeden høyde på 45 cm og diameter på 22 cm, er høyttalerne tunge. Dette for at de skal stå stabilt selv når det blåser. Høyttalerne for hånden er i enkleste utførelse og veier 19 kilo pr. stykk. De kommer opp i 21 kilo om du ønsker betong, og hele 23 kilo i marmorutførelse. Prisen oppgitt i denne testen er basert på enkleste utførelse, inkludert understell i aluminium. Dette er også tilgjengelig i ulike utførelser og materialer.

Det tilbys stemningslys på undersiden som ekstrautstyr. Da vil høyttalerens underside og underlaget lyses opp med LED-lys.

Architettura Sonora Medium Cylinder bottom
Foto: Architettura Sonora

Koaksialelement

Et 6-tommers koaksialelement med både mellomtonebass og diskant integrert sitter bak et gitter på undersiden og peker nedover mot bakken. En omvendt traktformet linse er en del av høyttalernes understell i aluminium, og leder tonene utover og sprer dem 360 grader rundt. At tonene får spre seg utover underlaget på denne måten gjør at lydgjengivelsen i høyeste grad også lar seg påvirke av dette. Du vil med andre ord få en ganske ulik lyd om høyttaleren står direkte på gressplenen (ikke anbefalt, spør du meg), eller om den står på en platting. Sistnevnte vil jeg anbefale.

Ved å sende lyden mot underlaget bærer ikke lyden veldig langt. Det positive med det er at du kan spille høyere for deg selv uten å samtidig plage naboene. Nedsiden er at du trenger flere høyttalere om du skal dekke et større område.

Jeg har selv en liten hage på kanskje 100 kvm og en platting som dekker en god del av den, og til mitt bruk er det perfekt med to høyttalere. Større hager kan med fordel ha fire eller flere.

Architettura Sonora Cubino concrete scaled 1
Vi fikk også et eksemplar av den kubeformede høyttaleren Cubino i betongutførelse til test. Lyden var ganske lik den fra Medium Cylinder. Foto: Architettura Sonora

Lydkvaliteten

Lyden fra høyttalerne er både åpen og ren. Der man kanskje skulle tro at diskanten ville låte ullent av å sendes via underlaget, er den i stedet luftig og distinkt, uten å bli skarp. Vokalene kommer meget godt frem, og det låter bra nedover i mellomtonen med god separasjon mellom instrumenter. Det er ingen misfarginger her, instrumentenes egenklang bevares i stor grad.

Bassen er kjapp og presis, om ikke den aller mest energiske. Men med nok forsterkerkraft kan du guffe opp bra, og da får du også føle på energien. Samtidig som det låter fint når man spiller lavt. Ute på plattingen låter popmusikken med bra rytmikk, og det er umulig å ikke trampe til rytmene av Lizzos About Damn Time eller remixen av Elton Johns Cold Heart med Dua Lupa på laget. En cocktail i solnedgangen til den rolige kassegitarballaden TV av Billie Eilish blir heller aldri feil.

Du får derimot ikke dypbass med disse høyttalerne. Innendørs har de bra energi i mellombassen, men utendørs kan de oppleves litt slanke. Produsenten tilbyr derimot subwoofere med og uten delefilter i samme kabinett og utførelse, skulle du trenge ekstra bass. Du kan selvsagt også mikse det opp med subwoofere og andre høyttalere i andre finisher, for å variere litt rundt på tomten.

Jeg ville likevel tenkt meg om før jeg kjøpte en eller flere subwoofere til dette settet. Det kommer helt an på avstanden til naboen, og ditt forhold til vedkommende. Skikkelig bass bærer nemlig langt, spesielt på sommerenhalvåret med høyere luftfuktighet.

Architettura Sonors Medium Cylinder concrete black 2 scaled 1
Architettura Sonora Medium Cylinder tar seg meget godt ut. Foto: Architettura Sonora

Konklusjon

Architettura Sonora er skikkelig hi-fi til hagen, som både låter og ser rålekkert ut. Høyttalerne kommer i mange former og utførelser, men Medium Cylinder føles som et greit sted å starte med å bli kjent med denne produsenten. Det finnes også mer avantgarde modeller, og systemer, og til ganske andre priser, men disse føles fornuftige.

Utseendet her er minimalistisk og står meget fint i stil med plantekasser og tujahekker, og lyden er en meget fornøyelig opplevelse. Du trenger litt forsterkerkraft for å få skikkelig liv i høyttalerne, og selv da er det ikke noe dypbass å snakke om her. Men det er kanskje like greit, med tanke på naboene. Her skal man kose seg – ikke plage folk.

Karakter
Architettura Sonora Medium Cylinder
High End

Lyd & Bilde mener

Elegante høyttalere som tar seg nydelig ut i hagen eller på terrassen. Tåler hardt vær, kan også leveres med syrefast sokkel, for bruk ved saltvann. Klar og fin lyd, med stram bass. Bassen går ikke veldig dypt, og høyttalerne bør ha bra med forsterkerkraft. Mye penger for utehøyttalere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Scroll to Top