TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

gruppetest 7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

forfatter
Publisert 12.04.19 - 10:26
Produkter i testen
 • AVshop KEF CI 200RR-THX Ultra2
 • Elac WS 1665
 • Audio Physic Classic On-Wall 2
 • Audioform Jern w8000
 • Audiovector QR Wall
 • Dali Opticon LCR
 • Lyngdorf FR-1
 • Det er mye fint man kan si om en lydplanke. Den er kompakt, glir fint inn i miljøet rundt TV-en, og de beste av dem gir en god opplevelse av filmer og TV-programmer. Med simulering av surroundlyd og jeg vet ikke hva.

  Les: Lydplanker – topp 5 under 6.000 kr

  Men det en lydplanke ikke gjør, er å gi skikkelige hi-fi-opplevelser på musikk. Visst kan man høre på musikk gjennom en lydplanke, og de beste av dem gir en helt grei opplevelse. Men du vil aldri få det distinkte lydbildet som du får med et par ordentlige høyttalere.

  Så hver gang noen sier til meg at de har solgt stereoanlegget sitt for å flytte inn hos sin bedre halvdel, og trenger en lydplanke til å fylle tomrommet, så anbefaler jeg gladelig noen alternativer, men tar forbehold om at man aldri vil få den samme lydopplevelsen som det gamle anlegget ga.

  Best mulig lyd

  Så hvorfor ikke tenke litt annerledes? Ok, så må de svære støvmagnetene av noen gulvhøyttalere bort. Men det betyr ikke at du må helle babyen ut med badevannet. I stedet for å løpe etter det første grønne eller oransje pristilbudet du ser på en lydplanke, pust med magen og tenk deg om. Ønsker du best mulig lyd, også på musikk? Vil du ha noe som tar seg pent ut i stua?

  Og hva gjelder film, så skal du heller ikke undervurdere hva et par skikkelige stereohøyttalere kan gjøre. Så kanskje man skal blåse i hele liksom-surroundbiten og fokusere på ordentlig lyd i stedet.

  Den perfekte løsningen kan være et par vegghøyttalere. Behold din gamle forsterker, eller kjøp en ny. Uansett blir det lydmessige resultatet mye bedre enn fra noen lydplanke. Det kan du være trygg på. Du får riktignok ikke like dyp bass, men til gjengjeld får du bedre bass enn med de aller fleste lydplanker. Ja, det koster litt ekstra, men du kommer ikke til å angre. Og det er alltids mulig å kjøpe en subwoofer siden, for ekte dypbass!

  Vi har testet sju par vegghøyttalere, som rangerer i pris fra godt under 10.000 kroner, til nesten 20.000 kroner, som alle gir bedre lyd enn nesten hvilken som helst lydplanke. Så her er det bare å velge og vrake.

  Vi tester syv par vegghøyttalere. Fotokollasj: Geir Gråbein Nordby

  Produkter i testen

  AVshop KEF CI 200RR-THX Ultra2

  Styggen med den beste stemmen

  De spesialbygde høyttalerne fra AVshop er store, og utenpå veggen er de ikke spesielt pene. Men du verden, som de låter!

  Lydtrykk går hånd i hånd med glimrende sammenheng i lydbildet. Også utenfor sweetspot. Fantastisk lyd fra veggen!
  Litt ekstra montering kreves, og kabinettene er temmelig vulgære for en vanlig stue.

  Elac WS 1665

  Fantastisk!

  Elac leverer en lyd som er like luftig som den er rytmisk og kontant.

  Man skulle ikke tro så små høyttalerelementer kunne produsere så kontant bass. Overtonene er best i klassen.
  Alt har sine begrensninger, og større høyttalere har enda mer slagkraft.

  Audio Physic Classic On-Wall 2

  Varm og lun lyd

  Fra Audio Physic får vi høyttalere i vakkert glass, og med en lyd som smelter på tungen.

  Den varme, rosenrøde lyden er lett å like og bassen er fyldigere enn man skulle tro. Utseendet er nydelig!
  Vi savner mer energi i overtoneområdet, og dynamikken kunne vært bedre. Det blir litt flatt. Trenger kraftigere forsterker enn de andre

  Audioform Jern w8000

  Jern overrasker i bassen

  Audioforms høyttalere i jern har mer fylde i bassen enn forventet.

  De kompakte målene står ikke i veien for fyldig bass. Kabinettene er besnærende frie for sjenerende resonanser.
  Det mangler litt attakk og dynamikk. Litt diffust lydbilde.

  Audiovector QR Wall

  Liten og lekker

  Audiovector QR Wall er blant de minste i sin klasse. Det merkes i bassen, men det finnes andre grunner til å vurdere dem.

  Sangstemmer, spesielt kvinnelige, står klokkeklart ut fra musikken. Instrumentene låter luftig og detaljert, og lydbildet er stort og "gassaktig".
  Bassen er slank og fremstår litt ubalansert. Disse bør pares med en subwoofer.

  Dali Opticon LCR

  Stort, rått og luftig

  Dalis velvoksne Opticon LCR har kraftfull lyd, rik på bass og med en nydelig oppløsning i tonene. Hva mer kan man ønske seg?

  Tross store mål er Opticon LCR et flott skue på veggen. Lyden er hardtslående og samtidig luftig, med meget god sammenheng i tonene.
  Kompliserte musikkstykker kan låte litt uryddig til tider.

  Lyngdorf FR-1

  Bring the beat!

  Hvis du vil smelle til med fet og heftig bass og spille høyt med selv moderat effekt, trenger du ikke lete lenger.

  Høy følsomhet og et svært fysisk lydbilde gjør dette til underholdningsmaskiner. Spesielt bassen er heftige greier. Lyden er rund og behagelig.
  Oppover i toneområdet kommer ting ikke helt ut av skallet sitt. Vi ønsker mer attakk i gitarer og vokaler.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
  Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
  En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
  Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.
  TAD er tilbake med ny høyttale TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.
  Engelske Lowther er tilbake med Almira Den nye Almira er Lowthers første høyttaler på 30 år.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend