TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Ultimate Ears Hyperboom

Den ultimate hagehøyttaleren

Ultimate Ears Hyperboom er så latterlig fet til prisen, at alle burde ha en. Eller to.

Skrevet av / 31.05.20 - 10:00
Ultimate Ears Hyperboom
Lasse Svendsen

Markedet flommer over av trådløse høyttalere, men mange er ikke klar over at Ultimate Ears var blant de første som faktisk klarte å lage høyttalere med god lyd. Før UE Boom, som den heter, var det meste tynne, skrikende kråker av noen høyttalere.

Man kan si at Boom var et vannskille for små, bærbare høyttalere. For etter den virker det som om de andre skjerpet seg, og lyden ble generelt bedre hos andre produsenter. dag finner man riktig god lyd i høyttalere fra JBL, Sony, Marshall og nykommeren Braven, men de er for små til å sette skikkelig fyr på sommerfesten.

Da må man opp i størrelse, for ingenting trumfer fysikk.

Annonse

Men da er det lett å gå i DJ-fellen, nemlig å velge en høyttaler med mye bass, og lite annet. Det funker aldeles fint hvis man digger blinkende lys og røykmaskin, men lyden er ikke særlig god.

Det beste alternativet, er den langt bedre Hyperboom, som er Ultimate Ears største høyttaler. Den er mye større enn den første Boom-høyttaleren og utfordrer JBL Boombox 2 og Sony GTK XB90 på rent lydtrykk, men lyder bedre på et stort utvalg musikk.

Les også testen av 7 trådløse feriehøyttalere

App-styring

Appen har eq, partymode, stereoparing og mer.

Den 36 cm høye og nesten seks kilo tunge høyttaleren, har et hendig bærehåndtak og kan stå utendørs i solskinn eller regn. Den er ikke vanntett som de mindre UE-høyttalerne, men sprutsikker, og tåler fint at noen velter Prosecco-glasset over høyttaleren.

Den kobles til mobilen som alle andre trådløse høyttalere, via Bluetooth, og har inngangsvelger og volum på toppen av høyttaleren. Her er det på sin plass å legge til at den har optisk og analoge innganger for eksterne lydkilder, og en USB-kontakt for å lade mobilen.

Den har også appstyring, som man kan bruke dersom man vil justere lyden litt. Appen har en fembånds equalizer, sånn at man kan dempe bassen litt, og heve diskanten, dersom lydkvaliteten fra Spotify ikke er tilfredsstillende. Den har også en adaptiv eq, altså tilpasning av balansen i lyden etter hvor høyttaleren er plassert.
Her kan man også sette opp partylisten for en hel kveld, fra strømmetjenester som Spotify (kun Android), Amazon Music,

Apple Music eller Deezer

Stereo eller multiparing
Hyperboom har også en partymode, som aktiveres dersom man vil at andre på festen skal ha tilgang til høyttaleren. Eller høyttalerne. For hvis man har en annen UE-høyttaler, Hyperboom, Megaboom eller Boom, kan de kobles sammen trådløst og plasseres ut på terrassen for enda mer lyd.

Men det aller feteste er å koble sammen to Hyperboom i stereo. Sett dem gjerne på et bord eller en hylle, slik at høyttalerne ikke spiller bare for føttene til gjestene, og skru opp lyden!

Hyperboom og Boom, stor forskjell på alle måter.

Seks høyttalerelementer

Med tilsammen seks høyttalerelementer, blir det et himla lydtrykk fra en Hyperboom. UE sier at den klarer et lydtrykk på 100 desibel, og det stemmer fint med våre målinger. På hver av sidene har de plassert to basselementer med to slavebasser, og to diskanter. Sånt blir det mye lyd av.

Seks høyttalerelementer blir det mye lyd av.

Hva er bedre enn én Hyperboom

Veldig mye lyd. En vanlig Boom drukner fullstendig, og det tar ikke lang tid før den ikke henger med når man skrur opp volumet. Setter man en Hyperboom på bakken, kan man kjenne vibrasjonene fra bassen. Selv når den står på en støpt terrasse, kan man føle bassen. Men den er ikke ullen eller udefinert selv om det er mye (nok) bass. Bassgangen på Emilie Nicolas nydelige If I Call, er selvsagt ikke like definert som på et par Dynaudio Special 40, men klart tydeligere definert enn fra JBL Boombox 2.

Norske Dagnys hit, Somebody, drar partystemningen rett i taket når jeg skrur opp volumet, og vokalen henger fint med i det rytmiske drivet også når jeg spiller på maks volum.

Men det er ikke bare popmusikk som skinner på Hyperboom. Akustisk jazz som Keith Jarrett trio på Inside Out, viser at høyttaleren også klarer å få fram klangdybden i et konsertklaver, og at kontrabassen kan lyde klar og tydelig i det store lydbildet høyttaleren skaper.

Dobbelt så fett med to Hyperboom.

Det eneste som er bedre enn en Hyperboom, er to Hyperboom. Jeg koblet opp en til i stereo, og satte dem slik man vanligvis ville satt et par høyttalere. Det ga både Dagny og Emilie Nicolas musikk en helt ny dimensjon. Jeg behøvde heller ikke å spille særlig høyt for å få nok lyd. To er som kjent mer enn én, og i tillegg til bedre lydtrykk, fikk jeg også bedre lyd. Trioen til Keith Jarrett vokste markant i skala og selv om stereoperspektivet er litt diffust, hører man tydelig plasseringen av klaver, kontrabass og trommer foran seg.

Et gammelt opptak med Luciano Pavarotti lød som om lyden kom fra en metallboks med JBL Boombox 2, men Hyperboom ga vokalklangen mer varme og dybde, og orkesteret var merkbart bedre fokusert når jeg byttet fra JBL til UE.
Leon Bridges Bad Bad News, løftet virkelig stemningen da jeg byttet fra én til to Hyperboom-høyttalere. Den ene høyttaleren fylte terrassen godt, med to ble det nesten som en mini-PA der ute, og rett og slett dobbelt så moro.

Konklusjon

Ultimate Ears er den beste bærbare høyttaleren i sin klasse. Den ultimate partyhøyttaleren, men som også fikser klassisk og jazz bedre enn konkurrentene. Det er ikke bare bass, volum og desibel i en Hyperboom, den har også fokus og gjennomsiktighet nok til å lyde temmelig raffinert og klart. To er selvsagt enda bedre, og gir musikken en helt annen skala, i tillegg til enda mer lyd, men man kommer lengre med én Hyperboom enn med noen av konkurrentenes trådløse og bærbare høyttalere.

Karakter
Ultimate Ears Hyperboom
Premium

Lyd & Bilde mener

Spretten dynamikk, digert lydbilde og godt balansert klang, med ikke så rent lite finesse og raffinement. To Hyperboom spiller grisehøyt. Solid kvalitetsinntrykk. Sprutsikker. Støtter kun Spotify på Android, ingen Tidal-støtte.

4 hendelser på “Ultimate Ears Hyperboom”

  1. Kristoffer

    Imponerende høyttaler, veldig moro. Jeg lurer på om artikkelforfatter har hørt Marshall Tufton, som har en lignende størrelse, og omtrentlig samme lydressurser (finner ingen test av den i L&B).

    Det hadde vært interessant med en sammenligning!

  2. Det finnes en mode der man kan få den til å spille utvalgte spillelister bare ved å trykke på en knapp. Da støtter den kun Spotify over Android.

    Funksjonen støtter Apple Music, så her har vel Apple snakket med Logitech tenker jeg, for det er helt ulogisk med at den kun støtter Spotify på et system..

    I starten støttet den ikke Spotify i det hele tatt leste jeg, noe som er rart siden de er verdens største.

  3. To av denne høyttaleren er vel et spennende og godt alternativ til en Soundboks, men hva betyr det at den kun støtter Spotify på Android? Høres merkelig ut! Skulle gjerne hørt med importør om det vil bli en endring på det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Scroll to Top