TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

11 lydplanker og lydsokler

Lyden TV-en din fortjener

En lydplanke eller lydsokkel gir en lydopplevelse vanlige TV-er bare kan drømme om.

forfatter
Publisert 12.09.14 - 05:38
Produkter i testen
 • Samsung HW-H750/751
 • Yamaha YSP-2500
 • Panasonic SC-HTB880
 • Q Acoustics Media 4
 • Orbitsound M10
 • Philips HTL6140
 • Canton DM 50
 • LG LAB540
 • Klipsch SB120
 • Sony HT-XT1
 • LG LAP340N
 • Du skrur på den nye, flotte TV-en. Du setter på favorittshowet, og betrakter det store, flotte bildet. Men det er noe som ikke er som det skal. Dialogene på favorittserien låter tynt og innestengt. Tribunejubelen på fotballkampen drukner i grums. Jo tynnere TV, desto tynnere lyd. Og TV-ene i dag er veldig tynne. Har TV-en din i tillegg høyttalerne på baksiden, noe mange har for å gjøre rammen så tynn som mulig, blir det enda mer begredelig.

  Lydplanker
  Gudskjelov er det fullt mulig å oppnå en lydkvalitet som TV-apparatet ellers bare kan drømme om, uten å fylle stua med høyttalere og kabler i alle kriker og kroker. Løsningen er en lydplanke; en planke med innebygde høyttalere og forsterkning. Denne gir en lyd langt mer fargerik og fyldig enn TV-en klarer på egenhånd. Flere av dem forsøker å simulere surroundlyd, ved å prosessere lyden slik at den vokser seg utover lydplankens fysiske plassering. Noen lydplanker har en ekstern basshøyttaler (subwoofer), som plasseres på gulvet. Oftere og oftere har denne trådløs tilkobling til lydplanken, noe som forenkler oppsettet betraktelig. De fleste lydplanker egner seg best for veggmontering, da vil også veggen forsterke bassen noe og gi fyldigere lyd til dialogene. Står TV-en plassert på bord, kan planken alternativt plasseres inne i et TV-møbel, under TV-en, dersom det er plass.

  Lydsokler
  En bedre løsning om TV-en står på et møbel, er en lydsokkel. Denne er dypere enn en lydplanke, og fungerer som en sokkel som TV-en står oppå. Dermed kommer den ikke i veien for TV-en. Siden lydsokkelen på grunn av sin ekstra dybde har større fysiske mål enn en lydplanke, har den plass til ett eller flere basselementer montert på undersiden. Mange lydsokler gjengir derfor en dypere og fyldigere bass enn tilsvarende lydplanker, og fjerner behovet for en ekstern subwoofer på gulvet et sted. Noen har det likevel.

  Et stort utvalg
  Utvalget lydplanker og lydsokler har etter hvert blitt veldig stort, og de finnes i flere prisklasser. Fra under tusenlappen og opp til over 20.000. Vi har her samlet utvalget rundt hva vi mener er et fornuftig prissegment. Markedsprisene forandrer seg gjerne etter hvert, derfor har det billigste produktet i denne testen for eksempel nylig gått ned fra 3.500 til rundt 2.000 kroner. Det dyreste koster veiledende 8.000 kroner pr. juni 2014, men hvem vet hva prisen er når bladet er ute. For eksempel kostet Samsung HW-F750/751 rundt 7.000 i begynnelsen, men er nå tilgjengelig til under 4.000 kroner i de store kjedene.

  Er budsjettet ditt høyere enn 8.000, kan du være tjent med å heller vurdere et surround- eller stereoanlegg med enda kraftigere og større lyd.

  NB! I denne testen er ikke lydplanken Sonos Playbar eller lydsokkelen Bose Solo tatt med, da de er testet tidligere. Ingen av lydplankene i denne testen når opp til Sonos Playbar på musikk, mens flere av lydsoklene slår Bose Solo på det meste.

  HDMI eller ikke HDMI
  Noen lydplanker og -sokler har HDMI-tilkoblinger, andre ikke. Med HDMI kan man for eksempel koble Blu-ray-spilleren rett inn i lydplanken med en HDMI-kabel og sende en ny HDMI-kabel videre til TV-en. Hvis TV-en har lydreturkanal (ARC), kan denne sende TV-lyden tilbake gjennom lydplanken, slik at alle lyd- og bildekildene kan kobles direkte til TV-en.

  Lydplanker og -sokler uten HDMI er også vanlig, disse belager seg i stedet på optisk lydkabel. Denne trekkes ut fra TV-en og inn i lydplanken. Tilkoblingen er enklere enn å styre med lydretur via HDMI, ulempen er at dersom overføringen av lyd og bilde ikke er helt synkron, så er det heller ikke mulig å gjøre noe med det, og du vil få dårlig leppesynk. TV-en vi brukte i denne testen (Samsung 55H6475) viste imidlertid ingen tegn til dette, med optisk overføring.

  Mange lydplanker og -sokler har også trådløs Bluetooth-mottaker, som kan tilkobles mange TV-er. Praktisk, men har også samme problem med leppesynk som optisk tilkobling. Dersom lydprodukt og TV er av samme merke, så kan de imidlertid ha innebygd synkroniseringskrets for dette.

  Hva kan de ikke?
  En rimelig lydplanke eller lydsokkel er et stort steg opp fra TV-ens innebygde lyd, og de beste av dem kan virkelig overraske med en fyldig og stor lyd, med saftig bass. Men de er ingen fullverdig erstatning til et separat hjemmekinoanlegg. Flere høyttalere vil gi enda større lyd, og selv om en lydplanke nesten klarer å simulere lyd bakfra, funker det best for den som sitter helt i midten, og det blir aldri like bra som å faktisk ha høyttalere plassert bak. En separat forsterker gir dessuten kraftigere og enda mer oppløst lyd. Lydplanker og lydsokler er først og fremst for de som ønsker en kraftig oppgradering til den innebygde TV-lyden, med enkel tilkobling, uten masse høyttalere og kabler som flyter rundt.

  Produkter i testen

  Samsung HW-H750/751

  Slår på stortromma

  Samsungs lydplanke låter meget bra, samtidig som den har mange kule funksjoner.

  Lydbildet på film er stort, lydplanken spiller høyt, og subwooferen gir ekstra futt i basseffektene. Trådløs funksjonalitet er pluss.
  Litt støy fra høyttaleren når Blu-ray-spilleren står i pausemodus. Mangler litt oppløsning i overtonene.

  Yamaha YSP-2500

  Nesten ekte surroundlyd

  Yamaha bruker avansert lydprosessering for å gjengi surroundlyd i rommet. Men subwooferen er mangelfull.

  Den avanserte surroundprosesseringen gir naturlig og stor virtuell surroundlyd.
  Subwooferen spiller mellomtone i tillegg til bass, og tåler ikke spesielt mye.

  Panasonic SC-HTB880

  For vegg og bord

  Panasonics lydplanke kan legges eller stilles. Dessverre låter den ikke spesielt bra, og aller verst liggende.

  Ved å legge lydplanken på bordet foran TV-en, slipper den å ligge i veien.
  Lydkvaliteten lider, og subwooferen henger etter.

  Q Acoustics Media 4

  God kontroll

  Lydplanken fra Q Acoustics har god kontroll på lydbildet, men spiller litt for lavt på enkelte filmer.

  Lydbildet er balansert og dynamisk. Ganske tøff på musikk.
  Lyden er for lav med enkelte Blu-ray-utgivelser. Ingen innstillingsmuligheter, og trist fjernkontroll. Ingen HDMI.

  Orbitsound M10

  Stor stereolyd

  I stedet for simulert surroundlyd gir Orbitsound M10 en romlig stereolyd med velprøvd teknikk.

  Stereolyden er stor, og bassen god og naturlig.
  Lyden blir ofte for lav med film fra Blu-ray. HDMI mangler, og fjernkontrollen er kjip.

  Philips HTL6140

  Tynn men fyldig

  Lydplanken fra Philips er blant markedets tynneste. Heldigvis låter den ikke slik.

  Den elegante, tynne planken vil ta seg flott ut på enhver vegg. Den trøkker bra i bassen og låter større enn den ser ut.
  Stemmegjengivelsen er litt hard, og enkelte lydmodier låter metallisk.

  Canton DM 50

  Naturtro og fyldig

  Canton vet virkelig å imponere med sin kompakte, men usedvanlig velspillende lydsokkel.

  Den fyldige og varme lyden går utenpå alt vi på forhånd hadde trodd. Lydsokkelen er enkel i bruk, og byggekvaliteten tillitvekkende.
  Ingen HDMI-innganger.

  LG LAB540

  Et komplett anlegg

  Fra LG kommer den eneste lydsokkelen med innebygd Blu-ray-spiller. Trådløs subwoofer gjør opplevelsen komplett.

  Simulert surroundlyd er imponerende på film, og ekstern trådløs subwoofer tilfører en fyldig bass. Innebygd Blu-ray-spiller og nettverksfunksjon trekker opp.
  Subwooferen mangler litt kontroll, og dialogene er ikke like distinkte og oppløste som de aller beste.

  Klipsch SB120

  Jungelbrølet

  Fra Klipsch kommer en av markedets mest høylytte lydsokler.

  Lyden er usedvanlig kraftig, med god sammenheng. Tøff på film!
  Tilkoblingene er få, det mangler HDMI, og uten display er det vrient å orientere seg. Trist fjernkontroll.

  Sony HT-XT1

  Klare dialoger

  Sonys lydsokkel har en åpen lyd, som spesielt gagner dialogene på film.

  Foruten klare dialoger og ganske kraftig lyd har Sonys lydsokkel godt med tilkoblingsmuligheter, blant annet tre HDMI-innganger og Bluetooth med NFC.
  Bassområdet låter litt monotont, som ødelegger noe for musikk i stereo.

  LG LAP340N

  Uimponerende

  LGs billigste lydsokkel er superslank og lekker, og kunne vært god. Men lyden er altfor lav.

  Den superslanke lydsokkelen er meget elegant, og dessuten lett å bruke.
  Lyden er tam. Lydsokkelen har få tilkoblinger og innstillingsmuligheter.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Dansk tordenbrak Vestlyd er et nytt høyttalermerke med høytropende ambisjoner. Vi har testet toppmodellen.
  Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
  Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
  Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
  Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
  Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
  Følg Lyd & Bilde