TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Yamaha TW-ES5A

Kult utseende. Bra lyd

I denne sammenhengen tunge og store sportspropper som leverer både komfort og lyd.

forfatter
Publisert 08.11.22 - 13:59
Karakter
Yamaha TW-ES5A
L&B menerskew
pluss Behagelige og stabile ørepropper som også håndterer samtaler fint.
minus Ustabil app som hadde hatt godt av litt omtanke og oppdatering.
Spesifikasjoner
 • Type: In-ear, helt trådløse
 • Bluetooth: 5.2
 • Sertifisering: IPX7
 • Touch: ja (knapper)
 • Aktiv støyredusering: nei
 • Tilpasningsmulig equalizer: ja
 • Elementer: 6 mm
 • App: ja
 • Batteri: opptil 34 timer – 9 timer + 25 timer
 • Vekt: 7,9 g pr. stk.
 • Lading: USB A-C
 • Web: yamaha.no
Veil. pris 1890 Produktside

Det første som slår meg med Yamaha TW-ES5A, er at etuiet er stort, glatt og plastaktig. Størrelsen får en forklaring så snart jeg åpner lokket og ser selve proppene. De er utformet på en helt annen måte enn de andre sportsproppene jeg har testet. Man kan lure på hvorfor …

Etui Proppar i etui Proppar
<
>
… skjuler et par ørepropper med en litt uvanlig utførelse. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hvorfor det er glatt og plastaktig, kan man lure på. Dette er blant de dyreste sportsproppene jeg har testet, bare Jaybird Vista 2 og Jabra Elite 7 Active hadde en stivere pris. Jeg tenker at Yamaha har valgt å legge pengene i konstruksjonen av selve proppene, og at det derfor ikke ble så mye igjen til resten.

Tillbehör 1 Tillbehör 2
<
>
Litt mer finesse kan man vel forvente på et par ørepropper som koster nærmere 1900 kroner. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Dette inntrykket forsterkes når jeg tar frem tilbehøret. På esken kan jeg lese at det finnes en ladeledning, totalt fem øreputer og fire vinger i forskjellige størrelser. Jeg finner det i en svart papp-pose tapet igjen med vanlig tape … Jeg håper det bare er mitt testeksemplar som har vært uheldig. Det føles nemlig ikke helt ok å kjøpe et par hodetelefoner for nærmere 1900 kroner og få tilbehøret hulter til bulter i en pose.

Hva synes øret?

Dette er faktisk de største og tyngste øreproppene jeg har testet, men takket være konstruksjonen, at selve ”huset” på øreproppene henger utenfor øret, forstyrrer det meg faktisk ikke i det hele tatt. Det er ingen skikkelig touch-funksjon, da hver ørepropp er utstyrt med knapper på den ene siden. Høyre propp har fått to knapper, mens venstre bare har fått en.

For å styre øreproppene bruker du knappene som er plassert på hver propp. Høyre propp har fått to knapper og venstre en. Ettersom jeg vet at det ikke er mulig å programmere om, må du helt enkelt bare lære deg hvilken knapp som gjør hva. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Akkurat som vanlig er det en utfordring å huske hvilken knapp som er til hva, men med litt tålmodighet vil du helt sikkert huske det. Dessverre er det ikke mulig å endre funksjonene på knappene slik at du får det akkurat som du vil ha det. Jeg fant i hvert fall ikke den funksjonen.

Plasseringen av knappene gjør at du kan bruke dem uten å presse inn proppene i øret, som det dessverre ble på Jabra Elite 4 Active. Mine ører jubler og takker!

Etter litt triksing fant jeg både ørepute og vinge som passet mine ønsker. Proppene sitter veldig stabilt, men kan vel ikke anklages for å være direkte diskré. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg la ned litt tid på terapiarbeid for å bytte, teste og justere puter og vinkler, for å finne optimal passform for akkurat mine ører. Da jeg ble fornøyd, var det bare å finne den rette bevegelsen for å få på plass proppene. Hvert øre er jo ulikt, noe man virkelig merker når man bruker disse øreproppene. For noen peker de mer nedover, mens de for andre brukere peker mer rett frem. Ikke rett eller galt – så lenge passformen fungerer.

Ørene mine er litt følsomme for å bruke ørepropper over en lengre periode, men i dette tilfellet skal jeg virkelig ikke klage. Jeg kunne bruke dem lenge før ørene ba om nåde og hvile.

Appen gir meg høy puls

TW-ES5A kan brukes uten app, men generelt anbefaler jeg at du alltid laster ned appen for å få den beste brukeropplevelsen. Selv om akkurat den noen ganger ga meg litt høyere puls og sikkert et par ekstra grå hår …

Men, vi tar en ting av gangen.

På pakningen er det en QR-kode som man kan skanne. Da kommer du inn på hjemmesiden, og kan velge om du vil laste ned Yamaha Headphone Control via Google Play eller App Store. Så er det bare å følge instruksjonene. Når mobil og propper har funnet hverandre kan man velge å se en kort instruksjonsvideo. Den korte videoen er absolutt informativ og gir gode tips og triks, fremfor alt om du ikke er helt kjent med produktkategorien.

Du kan velge mellom fem ulike forhåndsinnstilte lydbilder samt gjøre to egne om du ønsker det. (Skjermdump fra app)

I appen kan du få ulike lydbilder ved å endre EQ-innstillingene. Dels ut ifra hvilken musikk du lytter på i øyeblikket, og dels hva du selv foretrekker og liker. Forinnstilt finnes Energy, Gentle, Vocal, Groove og Openness. I tillegg finnes det mulighet for to egne innstillinger som du kan navngi.

Det irriterer meg litt at man ikke har angitt hvilket parameter som er hva: bass, mellomregister og diskant; man må helt enkelt lytte seg frem. Det kan føles helt selvfølgelig for noen, men det er det naturligvis ikke for alle. Når du vel er inne og velger mellom de forskjellige lydinnstillingene, kan du heller ikke se hvilket alternativ du har valgt før du går tilbake et skritt. En enkel indikasjon, som for eksempel en farget sirkel rundt det aktuelle lydbildet, hadde vært finfint.

Her har jeg valgt Energy – men det kan jeg ikke se før jeg har tatt et steg bakover. En liten indikasjon er ikke for mye forlangt, synes jeg. Men det kommer sikkert ved neste oppdatering … (Skjermdump fra app)

Hvis du har behov for å høre hva som skjer rundt deg, går det fint å stille inn slik at man lytter med bare en propp i øret.

Hver gang jeg begynte å bruke proppene og skulle gå inn i appen for å justere lydbildet, ble jeg møtt av dette. Bare å avinstallere og begynne fra begynnelsen igjen. Ikke OK i det hele tatt, faktisk. Men det kan være et mandagseksemplar eller en barnesykdom … (Skjermdump fra app)

Så, hvorfor høy puls og grå hår? Jo, hver gang jeg tok frem øreproppene for å bruke dem, hadde appen sluttet å fungere, og de måtte stilles inn på nytt. Irriterende. Jeg kontrollerte naturligvis at jeg hadde den siste oppdateringen …  Det kan selvfølgelig være at jeg har fått et mandagseksemplar, men jeg kan ikke la være å nevne det, selvfølgelig.

Lyden av Yamaha TW-ES5A

Det er viktig å huske på at dette er treningspropper – ikke en godstolhodetelefon, men det betyr ikke at lyden må være dårlig! Og det er den heller ikke.

En av mine utfordringer pleier å være at jeg blir trøtt av å lytte på musikk i visse hodetelefoner. Jeg kan sjelden sette fingeren på akkurat hvor feilen ligger, men ofte kan det være at lyden blir uengasjert i lengden. Det bør ikke bety at det er dårlig. Bare kjedelig.

Dette er et par propper som er lette å lytte til. De leverer Carolas Evighet så håret reiser seg. Nyansene i I can´t make you love me med George Michael fra MTV Unplugged-innspillingen er ren nytelse. Luftig, nyansert og veldig nærværende. Selv om den kanskje ikke passer inn som en treningslåt.

Men det finnes vel ingen, absolutt ingen, som har kjørt en kondisjonsøkt på et anlegg som ikke svetter til Rammstein og Du Hast. Og selv denne låten, som kanskje er mer drivende enn direkte bra, tar proppene fra Yamaha til seg og leverer med glede.

Ingen spilleliste uten Volbeat, og Black Rose sitter som et skudd til fredagsdansen på kjøkkenet. Rik, uten å bli boksete og innstengt. Og proppene sitter stabilt!

Før jeg ble helt trøtt av å reinstallere appen hver gang jeg skulle lytte, kom jeg i hvert fall frem til at dette er et par spilleglade ørepropper som jeg kunne lytte på lenge uten å bli lyttetrøtt. De spiller og holder på uten at det blir for mye av det gode.

Inställningar 1 Inställningar 2 Inställningar 3
<
>
Får lyden av lyd og bilde til å låte mer synkronisert. Brukbart når du ser på film eller spiller spill. Selv om jeg mistenker at det er forsvinnende få som bruker ørepropper når de spiller … (Skjermdump fra app)

For å beskytte hørselen din har Yamaha lagt inn funksjonen Listening care i TW-ES5A. Funksjonen justerer frekvensbalansen, som innebærer at du skal kunne lytte på svakere musikk uten å gå glipp av detaljer og nyanser.

Yamaha skryter ikke av at proppene skal være utmerket i vind, men det kunne de godt ha gjort. På min vanlige testrunde reflekterte jeg faktisk over at jeg hverken måtte vri på hodet eller heve volumet for å høre musikk eller lydbok. En stor tommel opp for det!

Proppene mangler aktiv støyreduksjon, men de er absolutt tette nok til å kunne stenge ute lyden fra forbipasserende biler tilstrekkelig bra likevel. Derimot hører jeg tydelig mine egne føtter mot underlaget, en ganske vanlig foreteelse når man har med tette ørepropper å gjøre.

Samtaler

Yamaha lover ”krystallklar stemmekvalitet når du ringer”, takket være Clear Voice Capture-teknikk og en mikrofonkanal som skal gi eksepsjonell støy- og ekkoredusering.

Og jeg får ikke en eneste klage når jeg ringer mine testobjekter. Jeg får ikke engang spørsmål om jeg bruker et par ørepropper når jeg snakker. Det er virkelig bra.

Konklusjon

Selv om lydbildet kanskje ikke er helt optimalt i alle tilfeller, leverer Yamaha TW-ES5A musikk med engasjement og glede. Her finnes både romfølelse og dybde, og lydbildet føles homogent og stikker ikke i vei for mye i noen retning og blir forstyrrende. Her er det ingen plass for kjedsommelighet! Passformen er finfin til mine ører, og til tross for at dette er tunge ørepropper, er det ingen ting jeg tenker over.

Hadde det ikke vært for den trøblete appen, hadde jeg lett kunnet si at øreproppene er verdt sin pris, og gitt en høyere karakter.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Åsa Hallen

(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
De råeste hodetelefonene under 5000 kroner? De kinesiske hodetelefonene FiiO FT3 kan være det heftigste som er produsert i denne prisklassen.
lbpluss
Storm i et vannglass Argon Audio Quiet Storm ligner et par dyrere hodetelefoner. Lyden er imidlertid ikke i takt med designen.
lbpluss
Proffer trenger ikke betale mer Beyerdynamic DT 900 Pro X er for proffer og entusiaster, er lette å drive med billig utstyr, og de låter mye dyrere enn prislappen.
Hodetelefoner for musikkelskere De ser ut som før, men lyden er bedre enn noensinne i Sennheisers nyeste hodetelefoner.
Disse hodetelefonene er ikke som andre HiFiMAN Audivina er noe så sjeldent som et par lukkede hodetelefoner med planmagneter som drivere.
Følg Lyd & Bilde