Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

: Yamaha PRO 400

Japansk vellyd

Med en rik instrumenttradisjon og vel ansette høyttalere og hi-fi, er forventningene til Yamahas nye hodetelefoner store.

Skrevet av / 23.06.13 - 03:55
Yamaha PRO 400
Lasse Svendsen

De har laget hodetelefoner tidligere. Men det er så lenge siden at de fleste har glemt det for lengst. Derfor er det nesten oppsiktsvekkende at de med ett har en serie produkter, i ulike størrelser og prisklasser. Fra ørepropper til smartmobilen, til PRO-serien som består av tre modeller.

Toppmodellen heter PRO 500, mens vi tester PRO 400, som teknisk sett er lik. Bare bygget i rimeligere materialer. Det finnes også en mindre, lettere og billigere 300, men nå skal det handle om den mellomste modellen. Den konkurrerer direkte med Sony MDR-1R, Sennheiser Momentum og Philips nye Fidelio-serie. PRO 400 er lekkert laget, i offwhite eller sort, med lukkede øreklokker og avtakbar kabel. Det følger med to kabler, en 1,2 meter kort en med mikrofon og fjernkontroll til smartmobilen, og en 3 meter til hjemmebruk. De er flate som tagliatellepasta, og krøller ikke så lett som runde kabler. Den kan også klappes sammen, og får plass i et medfølgende etui.

50 mm store elementer drives av neodymiummagneter i de lukkede øreklokkene. Følsomheten, effektiviteten og impedans er tilpasset bærbart bruk, og en smartmobil eller nettbrett vil ikke ha noe problem med å drive Yamaha-klokkene.

Yamaha sier om PRO 400 at den er tilpasset et klangrikt, klart og tydelig lydbilde, og jeg må si at de har i stor grad sine ord i behold. Lydbildet er varmere og fyldigere enn fra Sennheiser Momentum, men ikke like stramt fokusert. I praksis betyr det at Yamaha-klokkene spiller innsmigrende behagelig. De er lett å like. Bassen er svært fyldig, men ikke så påtrengende i lengden som fra et par Dr. Dre Beats, og balansen i lydbildet er bedre her. Strykere klinger flott, og klaverklang er rett og slett elegant og lekkert gjengitt, tross at lydbildet ikke er helt nøytralt. Den fine varmen i lydbildet kler også de fleste vokaler godt. Siden diskanten er luftig, men dempet, blir lyden aldri hard eller påtrengende.

Diameteren på øreputene kan være for liten til enkeltes ører. Slik at klokkene ikke dekker skikkelig rundt, men klemmer på øret. Det er en liten ulempe. For klokkene presser i overkant godt på hodet. De sitter med andre ord som støpt, men i lengden kan det bli ubehagelig. Hvis bærekomfort er viktig, kan Sony MDR-1R være et bedre alternativ. Lydkvaliteten derimot er det lite å utsette på. Hvis man ikke krever enten basskraftige hodetelefoner, eller helt nøytral klang, er Yamahas PRO 400 et interessant alternativ til de etablerte hodetelefonprodusentenes modeller i samme prisklasse. Få av dem har nemlig like flott og kledelig fyldig klang som disse.

Lyd & Bilde mener

Stort og fyldig lydbilde Flatkabel med mic Lekker design Kunne trengt litt mer gjennomsiktighet Kan være ubehagelig på øret i lengden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

JBL fremmer musikken og senker støyen

Yamahas aller beste hodetelefoner – og de koster skjorta

8 trådløse propper for slank lommebok

Musikk låter sjelden mer innbydende

Storm i et vannglass

Scroll to Top