Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

TEST: Sony ULT Wear (WH-ULT900N)

Heftig bass og støydemping til lavpris

Med ULT-serien henvender Sony seg spesielt til ungdom og hip-hop-elskere. Og hodetelefonene ULT Wear er rene ungdomskilden.

Skrevet av / 11.04.24 - 18:00
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Geir Gråbein Nordby

Sony har nylig lansert en helt ny produktserie kalt ULT, som henvender seg spesielt til hip-hop-elskere som setter pris på skikkelig trøkk i bassen. Forkortelsen står for «Ultimate» og antyder at dette skal være siste nytt innen heftig lyd for den unge generasjonen. Hodetelefonene ULT Wear er intet unntak.

Serien består foreløpig av tre høyttalere i ulik størrelse, pluss hodetelefonmodellen Wear. Som til 2300 kroner legger seg over XB910N, men under 1000XM5 og også det eldre flaggskipet 1000XM4, som fortsatt er på markedet til en lavere pris enn det nyeste.

Sony ULT Wear - ULT button - GeirNordby
ULT-knappen gir ulike basskarakteristikker. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mer bass med ULT-knapp

Alle produktene i serien har en dedikert ULT-knapp som kan veksle mellom de to bassmodusene ULT1 og ULT2. Førstnevnte gir en ekstra dyp og fjellstø bass, mens ULT2 fokuserer på mellombasstonen, for en kjappere og mer rytmisk gjengivelse.

Komfort og funksjoner

ULT Wear(WH-ULT900N) ligner en del på Sony WH-1000XM4, da de begge har øreklokkene montert til hodebøylen med «ønskebeinfester» (yoke), hvor XM5 bruker en enkelt stang. I likhet med XM4 kan Wear dessuten foldes helt sammen, hvor XM5 er begrenset til å legges med koppene flatt ned. Wear skiller seg fra begge med en synlig ULT-knapp på venstre klokke, og dessuten tydelige mikrofoner på toppen av hver klokke. Disse brukes i ulike konfigurasjoner til tale og støybehandling.

Sony ULT Wear - touch controls app
Ulike sveip for ulike funksjoner. Illustrasjon: Sony Headphones app

Øreklokkene har en oval fasong, regulerbare bøyler og myke, tykke puter. Vekten er omtrent som storebroren, 255 gram. Øreputene er enda tykkere og mykere enn på toppmodellen, selv om ingen av delene har ventilasjon. Dette medfører noe varme og svette etter lengre tids bruk, men med tanke på tett og heftig bass og dessuten støykansellering, er tett forsegling en forutsetning. Hodetelefonene har sveipesensorer på klokkene med brukertilpassede funksjoner via app på telefonen.

I appen kan du stille EQ og andre funksjoner som har med lyd å gjøre, og hvis du velger «Fokuser på lydkvalitet» fremfor «stabil tilkobling», så aktiveres LDAC-kodeken med «nesten CD-kvalitet», om du har en Android-telefon. iPhone-brukere får «bare» AAC, men det kan låte riktig så fint det også.

ANC-knappen på venstre klokke bytter mellom støykansellering og omgivelseslyd, og i appen kan du programmere den til å også kunne slå funksjonen helt av.

Sony ULT Wear vs WH-1000XM5
ULT Wear (venstre) bygger mer utover enn WH-1000XM5. Putene er dessuten litt tykkere og mykere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bassen er virkelig massiv

Jeg er alltid skeptisk til produkter som markedsføres mot ungdommelige lyttere. Det er nemlig ikke bare å pøse på med bass, og tro at alle skal bli fornøyde. I dette tilfellet viser skepsisen seg derimot å være ubegrunnet.

Rett ut av esken er hodetelefonene satt til ULT1, altså med den dypeste bassen. Og du verden, for en fysisk bass! Musikken drønner til, og bassrytmene på Billie Eilish’ You Should See Me In a Crown borer seg inn i hodeskallen. Sjeldent har dette vært tøffere å høre på.

Les også Sony WH-1000XM5: Farvel, støy! Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.

ULT2 gir ikke like dyp bass, i stedet blir den kjappere og lettere. Begge fungerer fint, og gir energi til låtene. Jeg opplever at ULT1 gir den feteste effekten, med en enorm bass som nesten er like skummel som den gjør godt! Og det helt uten å maskere for mellomtonen. Her har Sony truffet blink på hvilke frekvenser de har tryllet med.

Imagine Dragons’ ferske singel Eyes Closed er en eksplosiv miks av pop og rap, som låter knallbra og festlig med den heftige bassforsterkningen. Ser du etter et skikkelig partytrøkk, er ULT Wear midt i blinken. Her er det full fest, hvor bare du er invitert!

Det er flere eksempler på akustisk musikk som fungerer bra med den ekstra bassen. Markusphilippe sin tolkning av Pink Panther Theme har en kontrabass, som låter så massivt at det fyller hele hodet, uten at den tar fokus vekk fra saksofonen. For selv om fokuset i ULT-serien ligger på bass, har Sony klart å unngå at den overdøver resten av frekvensområdet. Og vokaler kommer alltid godt frem i lydbildet.

Sony ULT Wear vinyl LPs 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

For mye av det gode?

Uten ULT-funksjonen aktivert låter det vesentlig tammere, spesielt på pop og rap, men også rock. Det blir flatere, og som regel mye mindre engasjerende.

Men i noen tilfeller blir ULT-bassen for mye av det gode. En akustisk låt som Simon & Garfunkels The Sound of Silence, fremført av The Ghost of Johnny Cash (ikke selveste Johnny Cash, stemmen er bare kliss lik!), låter nok best med ULT-funksjonen helt avslått. Det kan rett og slett bli for juicy og fysisk, som om stemmen er koblet til en subwoofer.

Sony ULT Wear - transparency touch
Omgivelseslyd aktiveres enkelt ved å holde hånda over høyre øreklokke. Illustrasjon: Sony Headphones app

God støykansellering

Et meget velkomment tillegg i denne prisklassen er aktiv støykansellering. Og hos ULT Wear er ikke funksjonen bare en ettertanke. Klokkene har nemlig meget god demping av bakgrunnsstøy. De fjerner ikke like mye som storebror WH-1000XM5, og har dessuten noe mer egenstøy i form av en svak susing i bakgrunnen. Men støydempingen er definitivt konkurransedyktig mot de fleste andre merker – både i denne klassen og over.

Talekvalitet

Der ULT Wear ikke overbeviser like mye, er når du selv skal snakke gjennom dem. Mikrofonene fanger opp stemmen min fint, men av en eller annen grunn oppstår en kunstig basstone under min vanlige talestemme. Nesten som det ligger en Darth Vader i bakgrunnen og snakker i takt. Effekten er svak, men likevel merkbar, og jeg vil ikke anbefale ULT Wear som førstevalg til videomøter.

Sony ULT Wear SPREAD
Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony ULT Wear: Konklusjon

Med ULT Wear har Sony gjort noe ganske spesielt. De har tatt lyden fra sine beste hodetelefoner, og lagt til masse energi i bassområdet. Som får journalisten til å glise fra øre til øre, låt etter låt.

Det virkelig dundrer løs i bassen, samtidig er det gjort smart, uten å ødelegge for mellomtoneområdet. Mot alle odds passer hodetelefonene derfor til de fleste typer musikk, fordi lyden samtidig er klar og god. ULT-funksjonen er altså mer enn et partytriks.

Talekvaliteten er så som så, men om du skal lytte og ikke snakke, er dette et usedvanlig vellykket par hodetelefoner. Støykanselleringen gir også hard konkurranse til det meste annet, bortsett fra Sonys egen toppmodell.

At klokkene bare koster 2300 kroner, er en klekkelig bonus. Disse tåler nemlig å sammenlignes med det meste der ute.

ULT_Launch_Press_Lifestyle_3 ULT_WEAR_Black_Front-Large ULT_WEAR_ForestGray_Button-Large ULT_WEAR_Offwhite_Standard-Large
<
>
Foto: Sony
Karakter
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Basic

Lyd & Bilde mener

Massiv bass, bra med kraft og dynamikk. Midt i blinken for målgruppen! Klar mellomtone og balansert lyd overrasker. Høy komfort, god støykansellering og lang batteritid. Kunstig basslyd under samtaler.

7 hendelser på “Sony ULT Wear (WH-ULT900N)”

 1. Hei,
  Hvor stor plass er det til ørene inni klokkene, eller hvor mange cm høyde er det inni klokkene der øret er?
  Som referanse: QC35 fra Bose er de eneste jeg har opplevd god nok plass i, dog noen år siden jeg har prøvd andre modeller.

 2. Hvordan er disse i forhold til de eldre Sony WH-XB910N? Låter de noenlunde likt? Fungerer EQ og innstillinger også med kabel? Ser du enkelte steder kan kjøpe WH-XB910N for rundt 1650kr nå, vil det være et bedre kjøp?

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Nei, låter ikke likt. 910 har også endel bass, men de låter mer ullent ut av esken. Når de er tunet i EQ til å låte bra, innebærer det også å roe ned bassen. Men på ULT Wear er bassen mye mer sømløs, den lar mellomtonen være i fred så stemmer og instrumenter er klare uansett mengde bass. De er rett og slett bedre. Veldig gøy!

  2. Hei, takk for svar. Men, virker EQ innstillingene man gjør i Appen også i kablet modus?

  3. Geir Gråbein Nordby

   Bruker du analog kabel, brukes heller ikke DSP-en, siden hodetelefonene da har blitt passive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Scroll to Top