Sony MDR-DS6500

Hjemmekino på hodet

Man behøver ikke gå glipp av kinoopplevelsen bare for at man må ta hensyn til omgivelsene. Sonys hodetelefoner gir imponerende surroundlyd i bærbart format.

Pluss
Behagelige Imponerende kinolyd
Minus
Støtter bare en hodetelefon Batteribytte krever service

Som filmentusiast har man selvfølgelig en reell hjemmekino med høyttalere som ikke bare kan formidle dialogen, men også effektene.  Når jagerflyene kommer dundrende over hodet skal man føle at man må dukke, og når målet eksploderer føles det som et spark i brystet.  Men det er ikke alltid det passer å dra på lyden slik at veggene rister.  Vil man se en film sent på kvelden er det ikke populært å forstyrre naboer eller sovende barn.

Hodetelefoner er så klart en løsning, men man går jo glipp av en hel del om man må lytte i stereo.  Her kommer imidlertid Sonys surround hodetelefoner som en reddende engel.

Konstruksjon
Bøylen over hodet består av en metallbue som er kledd med et tynt lag kunstlær.  Bøylen er solid, men spørsmålet er hvor lenge det varer før skinnet går i stykker.  Konstruksjonen går så over i to plastbiter som klokkene er festet til via et kuleledd.  De er skyvbare slik at man skal kunne justere inn klokkene for best mulige komfort.  Det er en skikkelig stabil løsning, men man bør nok unngå å sette seg på dem.

Både bøyle og klokker har en relativt sjenerøs polstring slik at de ikke trykker, selv etter lengre tids lytting.  Derimot blir man – som med alle lukkede klokker av denne typen – lett litt varm rundt ørene etter en stund.  Takket være den lave vekten, polstringen og justeringsmulighetene må hodetelefonene sies å være riktig bekvemme.

På den høyre bøylen sitter en strømbryter som er tilstrekkelig innfelt til at man ikke kommer bort i den ved en feiltagelse, men ikke så mye at den er vanskelig å trykke inn.  Volumkontrollen sitter like under, og den burde ha vært litt enklere å bruke.  Man er tvunget til å famle med fingeren for å finne den og derved lykkes med å justere volumet.

Funksjoner og bruk
Senderen kan kobles til din lydkilde på to måter.  Enten med helt vanlige phonokontakter, noe som selvfølgelig bare gir stereolyd, eller med optisk digital tilkobling.  Vil man ha surroundlyd må man altså ha en lydkilde med Toslink ut.  Man kan ha begge tilkoblet samtidig og bytte mellom dem med en bryter på senderen, eksempelvis for Blu-ray-spilleren og TV-apparatet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

På senderen kan man også stille inn om man vil anvende kompresjon eller ikke.  Det hever de lavmælte partiene og senker de mest høylytte, slik at man kan lytte på et rimelig lydnivå uten å gå glipp av noe.  Men det er klart at man mister den imponerende følelsen av effektene om man begrenser dynamikken på den måten.

Man kan også stille inn ulike typer av DSP-effekter.  Voice som gjør stemmer klarere om dialogen er det viktigste.  Game som prioriterer at lydens retning blir så korrekt som mulig, slik at man hører fra hvilken retningen fienden skyter på en.  Cinema skal gi en så naturlig lyd som mulig.  Om man liker disse effektene eller ikke er en smak sak, men man kan alltid stenge av de man ikke ønsker. Ladestasjonen på senderen fungerer bra.  Hodetelefonene havner imidlertid ikke automatisk i rett stilling som på Sennheisers suverene lader, men er ikke langt unna.  Det krever ingen mekking for å få dem på plass, og man merker om de ikke er riktig plassert.  En fullstendig lading tar tre timer og holder sjenerøse 20 timer.  Med tiden vil selvfølgelig kapasiteten avta, og da bør man være klar over at man må levere hodetelefonene til service for å få byttet det innebygde batteriet.

Lydkvaliteten
Senderen har mulighet for dekoding av et antall surroundlydformat.  De som støttes er Dolby Digital, Dolby Digital Surround EX, DTS, DTS-ES Matrix og DTS-ES Discrete.  Sjenerøst, men støtte for de siste HD-lydformat som DTS HD Master Audio og Dolby TrueHD savnes altså.

Takket være at man sender på gigahertz-frekvenser og benytter digital overføring er lydkvaliteten utmerket.  Man slipper støy og svingninger som man forbinder med de gamle analoge RF-hodetelefonene.  Rekkevidden er også bra, og man kan uten videre gå og hente noe å drikke uten å gå glipp av hva som skjer.

For lytting til musikk er lyden bra, men ikke ideell.  Man hører at de i første rekke er beregnet på å gjengi storslått filmlyd, mer enn finstemt musikk.  Lyden er ikke nøytral og bassen er overdrevet.  Det kan selvfølgelig fungere for visse typer av musikk eller for livekonserter hvor man vil ha en lyd som er mer imponerende enn korrekt.  Men de passer ikke til å sitte og nyte akustisk musikk, og er definitivt ikke noe for klassiske konserter. Skal man se på film er det imidlertid snarere en fordel enn ulempe.  Actionfilmer med skuddvekslinger og eksplosjoner blir faktisk virkelig imponerende, det er nesten så man glemmer at man faktisk lytter med hodetelefoner.  Det er klart at man ikke får en like bra følelse av retning som med et godt høyttaleranlegg, men det duger helt klart.  Man kan altså ikke lukke øynene og følge hvordan et helikopter sirkler over hodet, men man får et omsluttende lydbilde som likevel gir en følelsen av å befinne seg mitt i hendelsenes sentrum.  Man kan ikke begjære mer for en lydløsning man har på hodet og til den prisen.

Konklusjon
Om man ikke kan sette i gang hjemmekinoen, men må se på film med hodetelefoner, er Sonys løsning et klart steg opp i forhold til vanlige stereo hodetelefoner.  Takket være digital inngang på senderen kan man faktisk sende surroundlyd og takket være DSP-løsningen få et relativt overbevisende lydbilde.  Hodetelefonen er behagelige å ha på, selv om det kan bli litt varmt rundt ørene.  Den digitale overføringen gir en klar lyd og rekkevidden er utmerket.  Til denne prisen har vi ikke hørt noe bedre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Overføring: Digital RF 2,4 GHz,
  • Frekvensområde: 12 Hz – 22 kHz
  • Rekkevidde: 100 meter
  • Vekt: 320 gram
  • Batteritid: 20 timer
Pris: 2300,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.