TEST: Sennheiser PXC 550-II

God lyd i anonym innpakning

Sennheiser spiller på det trygge. En allerede velfungerende modell er oppdatert med variabel støyreduksjon og stemmestyring. Brukerflaten har til gjengjeld blitt noe rotete.
Karakter
Sennheiser PXC 550-II
Lyd & Bilde mener
Lyden er blant markedets beste, og støyreduksjonen fungerer problemfritt. Behagelig passform, uten at de tar for mye plass i bagasjen.
De nye funksjonene virker litt lite gjennomtenkt. Kombinasjonen av mikroskopiske knapper og et virvar av håndsignaler gjør styringen vanskeligere enn nødvendig.
Spesifikasjoner
 • Type: Over-ear, lukkede, trådløse med ANC
 • Drivere: 32 mm
 • Frekvensområde: 17 Hz–23 kHz (-10 dB)
 • Aktiv støyreduksjon: Ja
 • Impedans (passiv tilstand): 46 ohm
 • Batteritid: 20 timer med ANC og Bluetooth
 • Stemmestyring: Google Assistant, Alexa, Siri, m.fl.
 • App: Sennheiser Smart Control
 • Tilkobling: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX LL, SBC, AAC)
 • Vekt: 227 g
 • Web: sennheiser.com
Annonse
Annonse
forfatter

Hodetelefongiganten Sennheiser har ikke bare én, men to toppmodeller innen hodetelefoner med aktiv støyreduksjon (ANC), og begge er nå kommet i nye generasjoner: Momentum 3 Wireless til “pen” bruk på kontoret og PXC 550-II til pendling og reisebruk.

Sennheiser PXC 550-II er en diskret og forholdsvis kompakt over-ear-modell. Øreklokkene i matt sort plast er ovale, og hodebøylen er foret med kunstlær. Siden hodetelefonene er beregnet til bruk på reise, kan øreklokkene foldes sammen, som vi er vant til på tilsvarende modeller.

PPXC 550-II er ikke hodetelefoner man tar på seg for å vekke oppmerksomhet. Designen er diskret og gjør lite for å imponere. Det er først når man ser den vesle logoen på bøylen, man forstår at det er Sennheiser – og ikke Bose eller Sony, som de til forveksling ligner på. (Foto: Sennheiser)

PXC 550-II er først og fremst beregnet til trådløs bruk, men det følger med en analog kabel som gjør at de kan brukes på flyturen. Og også en fly-adapter i tilfelle du skulle havne på et fly som er så gammelt at den doble jack-kontakten fortsatt er i bruk.

Les også
Trådløs luksus med et vell av funksjoner Vi får flere finesser med den tredje versjonen av Sennheisers glimrende trådløse hodetelefoner.

Det tilbys flere grader av støyreduksjon, noe som er blitt vanlig i dag. Dette er en av forskjellene fra forgjengeren. Hos Sennheiser kan man velge mellom full støyreduksjon, variabel støyreduksjon eller ingen i det hele tatt. Velger man den variable, får man igjen valget mellom automatisk tilpasning til støyen i omgivelsene eller en «vindstøyreduksjon». Det er ikke mulig å velge graden av variabel reduksjonen selv. Det er heldigvis ikke spesielt problematisk, siden den kraftigste reduksjonen er forholdsvis skånsom med musikken.

Annonse
Batteritiden er 20 timer med Bluetooth og støyreduksjon. For å spare på batteriet slår hodetelefonene seg automatisk av når øreklokkene dreies 90 grader. Det er en utmerket idé, men medaljens bakside er at hodetelefonene ikke slår seg av når man bare legger dem fra seg på bordet – slik de fleste andre gjør. Så risikoen for at batteriet er flatt når du plukker opp PX 550-II, er stor. En vanlig avbryterknapp hadde vært et pluss. (Foto: Sennheiser)

Vanskelig betjening

Sennheiser Smart Control-app-en er nødvendig om man ønsker å stille inn støyreduksjonen eller skifte lydprofil. Ut over «nøytral» – som er nettopp det – fins innstillingene «club» som gir rikelig med bass og en tilbaketrukket mellomtone, mens «movie» gir imponerende bass til filmen. Ønsker du en gjennomtrengende mellomtone som fremhever vokalen, er det også en mulighet.

App-en får til gjengjeld strykkarakter når det kommer til stabilitet og brukervennlighet. Har hodetelefonene vært slått av, må de pares med mobilen på nytt, angivelig av sikkerhetshensyn. Og det mislykkes ofte – også selv om de er gjenkjent på Bluetooth.

Noen produsenter sverger til touch-styring av hodetelefonene, mens andre mener at knapper gir den beste kontrollen. Sennheiser har valgt begge deler, men uten å bruke det beste fra begge verdener. Avspilling av musikkspor, telefonanrop og volumkontroll håndteres med ikke mindre enn elleve (!) forskjellige fingerbevegelser, mens ANC aktiveres ved hjelp av en bitteliten skyvebryter med tre stillinger: av, variabel ANC og maks ANC. Det positive med det er at man kan være trygg på å ikke skifte funksjon ved en feiltakelse. Til gjengjeld er det nesten umulig å finne knappen uten å ta av seg hodetelefonene.

Stemmestyringsknappen nede bak øreflippen betjenes med høyre tommelfinger. Der er også en mikroskopisk Bluetooth-bryter, men den trenger du heldigvis ikke å røre med mindre du befinner deg i et fly med forbud mot radiosendere. På dette punktet skal jeg ydmykt og ærlig innrømme at jeg selv ikke slår av Bluetooth på flyturer – og det har fortsatt ikke ført til at flyet har styrtet.

Annonse

Lydkvaliteten

Sennheiser Smart Control-appen gjør det mulig å stille inn lyden etter egen smak, men testen er gjort med innstillingen «nøytral». Her får man en behagelig og varm lyd som fungerer godt til de fleste musikktyper. Bassen er tydelig, uten å være dominerende (det kan man fint få den til å bli i appen). Mellomtonen er klar, og stemmer låter naturlige og ganske fri. Og støyreduksjonen endrer ikke på dette.Diskanten er litt avdempet, noe som får overtoner på for eksempel hi-hat til å låte litt tamt. Ikke direkte mørkt, men bare ikke så engasjerende. Inntrykket er det samme med og uten ANC.

Alt i alt er dette støydempende hodetelefoner som faktisk kan brukes til å høre på musikk i støyende omgivelser. Det fører PXC 550-II til den lydmessig beste delen av feltet for støyreduserende hodetelefoner. På linje med Sony WH-1000 XM3 og Bose NC 700. De er ikke så åpne og hi-fi-aktige som DALI IO-6, men har til gjengjeld bedre støyreduksjon.

Konklusjon

Sennheiser PXC 550-II er en naturlig videreutvikling av forgjengeren, og begge er ganske velfungerende ANC-hodetelefoner i premiumklassen. De har alle funksjoner som skal være på hodetelefoner i denne klassen anno 2020, herunder variabel støyreduksjon og stemmestyring.

Annonse

De nye funksjonene i betjeningen virker ikke helt gjennomtenkt, og de må slåss om plassen i brukerflaten.

Heldigvis – og viktigere – har Sennheiser beholdt den gode lyden, som betyr at musikken slipper så godt som uskadet gjennom den effektive støyreduksjonen. Prismessig møter Sennheiser likevel hard og direkte konkurranse med de nyeste modellene fra Bose, Sony, B&W, m.fl.

Men om du liker den nøkterne designen, og kan leve med betjeningen, får du en behagelig reisekamerat som ikke tar så mye plass i håndbagasjen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Vil du ha en TV som ikke ser ut som en TV? Da kan Samsungs formfine Serif være et friskt alternativ.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.