annonse
annonse
annonse
test:

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose Noise Cancelling Headphones 700
annonse

Bose sikter mot støytronen

Legg til som favoritt

Med NC 700 har Bose denne gang gjort sitt aller, aller … nest beste.

Pluss lbadvantages
Komforten er helt i toppen, og trådløs rekkevidde er fantastisk. Lyden er mer lineær enn tidligere, og støydempingen gir ikke den vakuum-følelsen i hodet som med enkelte andre modeller.
Minus lbdisadvantages
Hodetelefonene har ikke god nok oppløsning i de lysere tonene, som gjør at det kan låte litt hardt og skarpt. Støydempingen er mindre effektiv enn tidligere.

Da Bose slapp sin første trådløse, støydempende hodetelefon QC35 var verden nesten ikke klar for hva den fikk servert. Ingen av konkurrentene kunne tilby en like god kombinasjon av lydkvalitet, støydemping og komfort i en trådløs hodetelefon.

Men dette var over tre år siden, og siden den gang har konkurransen virkelig blitt beintøff! Mest ergerlig for Bose var da Sony året etter suste forbi QC35 med den mer vellydende WH-1000XM2. Som i fjor fikk en enda bedre erstatter i WH-1000XM3. I mellomtiden har Bose tviholdt på sine QC35 II, som er bortimot identiske med QC35. Den er fremdeles meget god – blant de beste i sin klasse – men det er en stund siden Bose har tronet på toppen.
Det akter man å gjøre noe med nå, med den splitter nye arvtakeren, som har fått det fullstendige navnet Bose Noise Cancelling Headphones 700 (puh!) eller NCH 700 som vi liker å kalle dem.

 

Gråbein tester de nyeste støyreduserende hodetelefonene fra Bose, Noise Cancelling Headphones 700.
Testen fortsetter under videoen.

 

Som tidligere modeller kommer NCH 700 i to farger: svart og sølv. Foto: Bose

 

Utseende og komfort

Det er lenge siden Bose har endret drastisk design på en hodetelefon, i så måte er NHC 700 et friskt pust. Hodebøylen er bare lekker, der den i stedet for å være forankret i to punkter på utsiden av øreklokkene, er en elegant stang som ligger i et spor utenpå på hver øreklokke. Meget strømlinjeformet.

Vi tror svart blir bestselgeren. Foto: Bose

 

Borte er knapper og spaker på midten av øreklokkenes utside, i stedet sitter innfelte knapper langs baksiden. Dette er virkelig lekre saker, hvor vi bare savner at en del av plasten var erstattet med aluminium.

Bose er kjent for sin komfort, og med NCH 700 går man enda et steg lenger. Koppene sitter som en drøm på ørene. Tettere enn forgjengeren, men likevel uten å bli veldig klamme over tid. Mye kan takkes luftehullene i læret på innsiden av koppene. Dette er en av de mest behagelige lukkede hodetelefonene jeg har hatt på hodet, kanskje med unntak av Beoplay H9i. Også Sony 1000XM3 må se seg slått her, som sitter noe mer vinglete på hodet.

I likhet med flere konkurrenter har nå Bose endelig fått sveipefunksjon. Du kan for eksempel sveipe opp og ned utenpå høyre øreklokke for å justere lydnivå, eller sveip frem og tilbake for å hoppe fremover eller bakover i spillelisten.

Foto: Bose

 

Batteritid

Batteriet er oppgitt til å holde inntil 20 timer. Dette er litt kortere enn hos forgjengeren, men i praksis vil det være omtrent likt. Jeg opplevde i hvert fall ingen problemer med at batteriet har gått tomt. Og siden NCH 700 endelig har fått USB C-kontakt, støtter den raskere lading. Det tar bare 15 minutter å få 3,5 timers spilletid, fra utladet tilstand. Det er fremdeles et stykke bak Sony WH-1000XM3, som med ti minutters lading gir fem timers spilletid.

Trådløs rekkevidde

Endelig har hodetelefonene fått Bluetooth 5.0, som har bedre rekkevidde selv om Bose fremdeles opererer med 10 meter. Men der hvor jeg ute i det fri får 15 meter før dropouts med QC35, kan jeg med NCH 700 ta 50 lange skritt bort fra mobilen og fremdeles høre krystallklar lyd! Til sammenligning fikk jeg ca. 40 skritt med Sony 1000XM3.

Vi liker utseendet på de nye Bose Noise Cancelling Headphones 700. Lekre og strømlinjeformet. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Talestyring

Som sin forgjenger har NCH 700 talestyring via Google-assistenten. Den funker både med Android og iPhone, og fungerer ved å trykke inn en knapp med høyre tommel. Så kan du be assistenten spille musikk, radio, eller gi veibeskrivelse. For eksempel.

Støykansellering

Mer interessant er det å snakke om hovedgrunnen til at man skal kjøpe disse hodetelefonene. Nemlig støykanselleringen. For det er ingen tvil om at Bose er blant de desidert beste på aktiv støydemping.

I helt stille omgivelser hører man svak susing fra alle støydempende hodetelefoner, dette er støygulvet på mikrofonen man hører. Noe susing er det også på NCH 700, men det er mindre enn på QC35, og nesten på høyde med Sony 1000XM3.

Det som er interessant, er at selve støyreduksjonen var mer effektiv på QC35 enn på den nye. NCH 700 slipper inn mer støy. Spesielt lavfrekvent støy, for eksempel fra en flymotor som forplanter seg inne i kabinen. Men også støy som ligger høyere opp i frekvens er mer hørbart med den nye. Klasselederen Sony 1000XM3 er enda mer effektiv enn NCH 700. Har Bose gjort en ubevisst tabbe? Jeg tror ikke det. For NCH 700 er mer lineær i støydempingen. Støyen utenfra forandrer ikke karakter, den blir bare lavere. Både Bose QC35 og Sony 1000XM3 drar kraftig ned støy i et gitt frekvensregister i diskanten, som gjør at enkelte kan føle seg smått uvel, og oppleve en slags vakuum-følelse i hodet. Det slipper du med NCH 700.

Lydkvalitet

Støydemping eller ikke, det aller viktigste med et par hodetelefoner er hvordan de låter på musikk. Så er det tid for å smelle av fyrverkeriet og spille fanfaren?

Vel. Hvis du synes at QC35 er i overkant bassfokusert, så kan jeg glede deg med at NHC 700 låter mer balansert i bassen. Tonene fra en bassgitar låter mer differensiert, hvor ett gitt toneområde ble mer vektlagt med forgjengeren. Hører du mye på jazz, klassisk og akustisk musikk, vil du nok sette pris på dette.

Faktisk låter NHC 700 mer lineært frekvensmessig, enn både QC35 og Sony 1000XM3. Som begge låter varmere og fyldigere, med mer fokus i bassområdet og nedre mellomtone, men ikke har like mye detaljer og krisphet i overtonene.

Frekvensrespons, målt med miniDSP EARS over Bluetooth. Bose NHC 700 i blått, QC35 i brunt. Begge ved maksimalt lydnivå (0 dB). NHC 700 kan spille høyere, som er viktig for noen. En viktigere forskjell er at NHC 700 er mer lineær, hvor man ser at QC35 har mer energi i bassen, og dempes gradvis oppover i toneområdet. En klart varmere klangkarakter på QC35, altså. Illustrasjon: Skjermdump fra REW for Windows.

 

Det kan det være grunner til, for Bluetooth-hodetelefoner komprimerer den digitale lyden som gjør overtoneområdet mindre naturlig enn når man spiller ukomprimert musikk på hodetelefoner med kabel. NHC 700 låter litt skarpere og mindre naturlig i overtonene, og det er ikke mye til romfølelse i lydbildet. Det blir litt flatt og uengasjerende når Ariana Grande forsøker å lage fest i hodet mitt.

Når det er sagt, får man høyere lydnivå med NHC 700 enn med QC35, når begge er koblet til trådløst. Fortsatt er det et stykke opp til Sonyene, som nest etter de sære Nuraphone er de kraftigste trådløse jeg har hatt æren av å teste.

Bose Noise Cancelling Headphones 700
Foto: Bose

 

AR = Utvidet virkelighet

Det Bose ønsker å fremme som den største nyheten med NHC 700 er AR-funksjon, eller Utvidet Virkelighet. Normalt tenker man på dette som ekstra informasjon på en skjerm, for eksempel mobilskjermen, når man holder mobilen opp mot omgivelsene. For eksempel i form av at GPS-navigasjon kan gi kjørerute over det mobilkameraet faktisk ser, og de som har spilt Pokémon Go har også blitt presentert for AR, hvor tegnede figurer dukker opp i videoen av de ekte omgivelsene rundt deg.

Men med Bose dreier det seg om utvidet informasjon i form av lyd. For eksempel med navigasjonsappen NaviGuide, blir du fortalt om turistattraksjoner i nærheten. Dette funker også i Norge, men jeg fant det en smule irriterende at guiden insisterte på at det finnes en masse turistattraksjoner også utenfor ruten min. Alt innenfor en engelsk mile blir påpekt, og selv når jeg kjører bilen lenger og lenger bort fra attraksjonene, tipser guiden om at jeg må huske på at det ligger museer bak meg. Man får faktisk aldri fred, så det er ingen vits å prøve å høre musikk mens man har NaviGuide oppe.

Ellers finnes det ulike apper som støtter Bose AR, for eksempel Bose Radar, med ulike musikkinnspillinger og landskapsopptak som forandrer stereoperspektiv etter hvert som man dreier hodet langs en 360 graders akse. Det er for så vidt interessant, men det er ingen kjente sanger, og dette virker mer som et “proof of concept” enn som noe som faktisk gir brukeren merverdi. I hvert fall per i dag.

Konklusjon

Bose har forbedret en rekke funksjoner med sine Noise Cancelling Headphones 700, i forhold til forgjengeren QC35. Lengre rekkevidde og mer stabil trådløs tilkobling er én ting, sveipefunksjon en annen. Komforten er i absolutt toppklasse, og designen er lekker.

Støyreduksjonen er mer naturlig enn tidligere, uten å gi noen følelse av vakuum i hodet når man har på hodetelefonene. Men den er også noe mindre effektiv, så man hører litt mer fra flykabinen når man er i lufta. Det er likevel blant de bedre på markedet her.

Lyden på musikk er nøytral, og det er bra med krisphet og detaljer i toppregisteret. Det kan oppleves litt skarpt, spesielt om du liker den varme lyden fra forgjengeren. Det blir smak og behag, alt i alt er NHC 700 en forbedring fra forgjengeren, men selv med AR-funksjoner klarer den ikke å vippe Sony WH-1000XM3 av støytronen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Registrer konto eller abonner for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Registrer konto og få tilgang til 1 +artikkel i uken

  • Prinsipp: over-ear, lukket, trådløs
  • Trådløst: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC)
  • Frekvensområde: ikke oppgitt
  • Impedans: ikke oppgitt
  • Følsomhet: ikke oppgitt
  • Mikrofon / fjernkontroll: Ja / ja
  • Lydkabel: 1,06 m
  • USB C-kabel: 0,5 m
  • Vekt: 262 g
  • Web: bose.no

Pris: 4199 kr
Bose Noise Cancelling Headphones 700 produktside
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

For å teste støydemping mot andre hodetelefoner i likt miljø, ble det spilt støy og gjort frekvenssveip i vårt testrom fra et par høyttalere av typen Audiovector Arreté Raw Surface. Måleverktøyet er av typen miniDSP EARS. Først ble støy målt direkte med EARS, uten hodetelefoner (grå graf), deretter ble ulike hodetelefoner plassert utenpå måleverktøyet for å se hvor mye støy som slapp igjennom.

Sammenlignet med Bose QC35 II (oransje graf) og Sony WH-1000XM3 (lysegrønn) var faktisk NCH 700 (mørkegrønn) rundt 10 dB mindre effektiv på å undertrykke støy i frekvensområdet under 500 Hz (tenk flymotor som forplanter seg inne i kabinen). Oppover i toneområdet er NCH 700 ca. 5 dB mindre effektiv. Ved ca. 5,5 kHz har QC35 II og WH-1000XM3 en kraftig demping på ca. 30 dB sammenlignet med NCH 700. Det er ikke bare negativt, for den nye Bose-modellen gir ikke samme vakuumfølelse i hodet som de to andre. Vi mistenker at det er fordi støydempingen i større grad følger frekvenskurven til høyttalerne i rommet, og dermed låter mer naturlig. Men den er altså mindre effektiv.

    Kommentarfeltet er åpnet mellom 06:30 - 23:00.
    Har du noe å tilføye?
    Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

    Legg igjen en kommentar

    Les også

    Libratone Track Air+

    Libratone Track Air+

    Libratone Track Air+ sender deg direkte til stillekupeen eller fremst i flyet på business class, uansett hvor du befinner deg i virkeligheten.

    Legg til som favoritt
    Sennheiser IE 80S BT

    High-end trådløse ørepropper fra Sennheiser

    Sennheiser IE 80S BT er trådløse ørepropper for den som kun vil ha det beste. Legg til som favoritt
    Ollo Audio HPS S4

    Ollo Audio HPS S4

    Slovenske Ollo har laget et par rustikke hodetelefoner som passer like bra i lydstudioet som til hjemmebruk.

    Legg til som favoritt
    RHA T20 Wireless

    RHA T20 Wireless

    RHA har kuttet kablene på sine beste ørepropper. Resultatet er oppsiktsvekkende bra.

    Legg til som favoritt
    RHA MA650i Lightning

    RHA MA650i Lightning

    De beste øreproppene til iPhone, er et røverkjøp.

    Legg til som favoritt
    Sony WF-1000XM3

    Sony WF-1000XM3

    Sonys nye ANC-propper har de fleste av kvalitetene fra de fullvoksne støydempende hodetelefonene, men i et kabelfritt miniformat.

    Legg til som favoritt
    Kygo Life A11/800

    Kygo Life A11/800

    Det norske livsstilmerket Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarkedet for støyreduserende hodetelefoner.

    Legg til som favoritt
    RHAs beste ørepropper blir trådløse

    RHAs beste ørepropper blir trådløse

    T20 er blant de beste øreproppene, nå blir de trådløse.Legg til som favoritt
    annonse
    Lukk meny