Search
Generic filters

: Ni trådløse hodetelefoner

Rimelige trådløse hodetelefoner

Er det mulig å få praktiske trådløse hodetelefoner med bra lyd, uten å sprenge budsjettet?

Mange har allerede musikksamlingen sin på mobilen, eller strømmer det man ønsker for øyeblikket fra nettet. Og man lytter ikke bare hjemme, men på toget, bussen og når man er ute og går. Dermed har hodetelefonsalget økt til nye rekordnivåer. Vi kjøper små, diskré propper, store klokker for bedre lyd, og robuste hodetelefoner til treningen. Men den mest spennende utviklingen er at man slipper ledningen, og kjører via Bluetooth. Det har blitt alt mer lettvint og pålitelig, samtidig som prisene har gått ned.

 

I denne testen er det viktig at hodetelefonen er praktiske å ha med seg. Dermed er størrelsen på klokkene mindre, og putene ligger mot øret, såkalte on-ear-modeller. Man skal imidlertid være klar over at det er et kompromiss. Er bøylens trykk for hardt, kan man bli øm i ørene ved lengre tids lytting. Og om materialet i puten er tett, kan det begynne å føles varmt etter en stund. Det er også en mulighet for at lydisoleringen blir dårligere, både slik at man selv forstyrres av bråk, og at omgivelsene hører musikken din.

 

Vi har også sett på konstruksjonen av hodetelefonen. Dette er jo tross alt hodetelefoner man vil kunne putte ned i vesken når man ikke bruker dem. Derfor er den ideelle konstruksjonen at man både kan vri klokkene slik at hodetelefonene blir helt flate, og at bøylen er hengslet slik at omkretsen blir mindre. Jo flere ledd de har, jo skjørere kan konstruksjonen bli. Vi har derfor også sett nøye på kvaliteten, og om hodetelefonene tåler litt umild behandling uten å gå i stykker.

 

Sist gang vi testet trådløse hodetelefoner, lå prislappen rundt 2000 kroner. Denne gangen har vi senket prisnivået med en femhundrelapp for å forsøke å finne rimeligere hodetelefoner. Vi vil imidlertid ikke gå mye lavere i pris, for da begynner vi å kompromisse vel mye med lydkvaliteten. All ekstra elektronikk som gjør et par hodetelefoner trådløse, koster nemlig rundt 500 kroner, og skulle vi ha lagt prisen lavere, hadde vi havnet i budsjettsegmentet. Skjøre hodetelefoner med dårlig lyd er ikke noe for oss.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Ordliste


aptX

En algoritme for å overføre lyden med lavere bithastighet, men uten å komprimere musikken like mye. Bør gi en bedre lydkvalitet, selv om graden av forbedring er omdiskutert.


AAC

En komprimeringsalgoritme som gir bedre lydkvalitet enn MP3 ved samme datamengde. Finnes både til Android- og til Apple-enheter.


Bluetooth

En standard for blant annet å overføre lyden trådløst. Vær klar over at en høyere versjon ikke nødvendigvis innebærer bedre lyd, men kun kan ha med funksjoner å gjøre.


NFC

Near Field Communication, nærfeltskommunikasjon. En metode for å overføre data ved korte avstander. Brukes i denne sammenheng for å koble sammen mobilen og hodetelefonen med Bluetooth, uten at man trenger å utføre noen manuelle innstillinger.

Smidige og funksjonsspekkede

Nette og brukervennlige hodetelefoner med funksjoner som imidlertid ikke passer bassfanatikere.

Lyd & Bilde mener

Lette og bekvemme. Mange smarte finesser og enkel håndtering. Lang rekkevidde. Balansert og nøytral lyd.
Svak bassgjengivelse. Begrenset batteritid. Ikke mulig å folde helt sammen.
Plantronics Backbeat Sense

 • Type: on-ear
 • Tilkobling: BT 4.0 apt-X, Aux-kabel
 • Mikrofon: Ja
 • Vekt: 140 gram
 • Batteritid: 18 timer
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1800 kr

Backbeat Sense ser veldig nette ut, sammenlignet med de andre deltakerne i testen. Fremfor alt er metallbøylen betydelig smalere enn de fleste andres tykke plastbøyler. Men de føles likevel velkonstruerte og pålitelige. Hyggelig nok får man med en riktig eksklusiv transportpose med sidelomme for ladekabel og lydkabel. Den er imidlertid ganske stor, da hodetelefonene kan vris flate, men ikke foldes sammen.

 

Takket være at de er så lette og små, føler man knapt at man har dem på. Det selvregulerende hodebåndet gjør også at de sitter sikkert, men likevel bekvemt. Til og med putene er uvanlig myke og hyggelige. Alle reguleringer sitter bra plassert, og er lette å forstå seg på. Dessuten har hodetelefonene smarte finesser, som at musikken automatisk pauses når man tar av seg hodetelefonene. Med hjelp av appen kan man spille opp en høy lyd for å finne hodetelefonene, eller se på et kart hvor man sist brukte dem.

BackBeat Sublime Black
BackBeat Sublime Black

Med tanke på hvor små og nette Sense er, kunne man tro at det påvirket lyden negativt. Og det gjør det i og for seg, ved at bassgjengivelsen er ganske klein. De går dypt ned i registeret, men mangler kraft. Men om man ikke er ute etter pumpende bass, blir man desto mer fornøyd. De låter balansert og nøytralt med en uvanlig åpenhet, som gir akustisk musikk en fin nærværsfølelse. Men man kan faktisk dra på volumet og også ha det moro med elektronisk musikk.

 

Konklusjon

Takket være det selvjusterende hodebåndet, de myke putene og den lave vekten er dette blant de få hodetelefonene man kan ha på over lengre tid. De har også unike funksjoner, som å pause musikken når man tar dem av, samt å finne en forsvunnet hodetelefon ved hjelp av appen. Lyden er nøytral, som gjør at det fungerer med mange musikkstiler samt tiltaler lydfantaster. Man kan også dra på volumet ganske høyt. Derimot er ikke bassen spesielt kraftfull, som kan gjøre at de låter for tamt for noen.

 

Kraftfulle og bassdundrende

De beste hodetelefonene for dem som vil ha pumpende bass, men ikke noe for mer balansert lytting.

Lyd & Bilde mener

Meget bra batteritid. Lette og bekvemme. Klarer å spille på høyt volum.
Savner ledningstilkobling om batteriet tar slutt. Dominerende bassgjengivelse. Ingen oppbevaringsveske følger med.
Sony MDR-XB650BT

 • Type: on-ear
 • Tilkobling: BT NFC
 • Mikrofon: Ja
 • Vekt: 190 gram
 • Batteritid: 30 timer
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1400 kr

Sonys hodetelefoner er etter vår mening blant de peneste i testen med sitt aluminiumlignende ytre, som kan fås i rødt, blått eller svart. Det er imidlertid litt fusk, da det bare er den brede bøylen som faktisk er i metall, mens resten er plast. Til denne prisen er det likevel en solid konstruksjon, og de føles faktisk ikke billige, tross materialet. Man kan folde hodetelefonene helt flate for transport, men derimot ikke bøye bøylen, noe som gjør at de likevel tar opp en del plass. Dessuten får man ikke med noen pose for å beskytte dem i vesken.

 

Det er relativt lett å bruke hodetelefonene med en kontroll for volum og en annen for å pause og bytte låt. Takket være NFC er det enkelt å koble dem til mobilen, og batteritiden er meget bra. Og det er heldig, for det er ingen ledning om batteriet tar slutt, så det gjelder om å ha kontroll på ladingen. Bøylen har en akseptabel stopping, og putene er skikkelig vatterte, slik at hodetelefonene føles riktig behagelige å ha på. Materialet i putene er imidlertid tett, noe som kan gjøre dem varme i lengden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det er like bra å si det med en gang: Disse hodetelefonene inngår i Sonys Extra Bass-serie, og er rettet mot et publikum som vil ha pumpende bass. Og det får man i mengder, samt at de behersker å spille på høyt volum uten forvrengning. Vi har imidlertid hørt hodetelefoner med mer kontrollert bass, og lurer på hvorfor man ikke kunne få en på/av-knapp for bassforsterkingen. Det er litt synd, for det er egentlig ingen feil på resten av registeret, om det bare hadde vært mulig å høre mer over bassgangen.

 

Konklusjon

Hodetelefonene er lette og behagelige slik at man kan lytte over lengre tid, og har et batteri som håndterer det med god margin. Dessverre får man ingen back-up i form av ledning om man skulle ha glemt å lade dem. Vil man ha et party på hodet med øredøvende volum og pumpende bass, er det Sonys hodetelefoner man må velge. Men dessverre er bassen så dundrende at man ikke kan nyte noen annen type musikk. Det er synd at man ikke kan velge å dempe bassen slik at de kunne tiltale flere lyttere.

 

AKG Y50BT
AKGs hodetelefoner føles både velbygde og bekvemme, og har en utmerket lydkvalitet.
Marshall Major II BT
Marshalls første trådløse hodetelefoner er så praktiske og basstunge som man kan ønske seg.
Philips SHB8850NC
Er man villig til å kompromisse litt med lyden, kan man faktisk få støyredusering på kjøpet.
Pioneer SE-MJ771BT
Velbygde hodetelefoner som sitter godt, men dundrende bass gjør at de ikke passer alle.
UrbanEars Hellas
Urbanears vaskbare treningshodetelefoner Hellas har bra komfort og en helt grei lyd.
JBL Everest 300
Det er fiffig å kunne dele musikken med kompisen, men lyden imponerer ikke.
Audio Technica ATH-SR5BT
Audio Technica har en overraskende raffinert lyd, men er litt upraktiske.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  HiFiMAN HE-1000se

  Veil.pris 38990 ,- Det rene vanvidd – men fy, så deilig! Sjekk beste pris

  Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

  Veil.pris 3750 ,- Du kan svette og løpe kabelfritt med B&O Sjekk beste pris

  Audio-Technica ATH-CK3TW

  Veil.pris 1390 ,- Rimelig og god fra Audio-Technica Sjekk beste pris

  Beats Powerbeats Pro

  Veil.pris 2590 ,- Fortsatt blant våre favoritter Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.