: FiiO EX1

Hør alt som skjer

FiiO EX1 gjengir musikken på ærligste vis, og evner dessuten å engasjere. Men disse øreproppene krever en god spiller.
Lyd & Bilde mener
En utstrakt og fyldig bass krydrer et ellers analytisk og meget nøytralt lydbilde. Her er også rikelig med overtoner.
Mellomtoneområdet oppleves som noe slankt, og pares proppene med en dårlig mobiltelfon, forsvinner lyttegleden tvert.
Spesifikasjoner
  • Type: Ørepropper
  • Element: 13 mm titan
  • Kabel: 1,2m Kevlar-forsterket kopper
  • Følsomhet: 102 dB / mW
  • Impedans: 16 Ohm
  • Vekt: 18 g
Annonse
Annonse
forfatter

FiiO er best kjent for sine små duppeditter som gir bedre lyd fra bærbare musikkspillere og mobiltelefoner, som for eksempel hodetelefonforsterkere og små digitalkonvertere. Når produsenten så lanserer sine første ørepropper, satses det på eksklusive materialer og en respektabelt høy prisklasse som plasserer proppene i den seriøse enden.

Les også: Få superlyd fra mobilen!

Huset hos FiiO EX1 har alle sine deler skåret ut i metall. Baksiden er laget i duraluminium, altså aluminium iblandet en liten dose kobber, mangan og magnesium for å øke styrken. Dette kjenner vi også fra de kjempedyre hodetelefonene Pioneer SE-Master1, som undertegnede fortsatt mener godt kan være verdens beste.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

På delen av ytterhuset som peker innover mot kraniet er en gruppe ventilasjonshull, som er tilpasset i størrelse og plassering for å levere den ønskede klangkarakteren. Disse gjør da også at det lekker noe lyd ut, så du risikerer at andre hører diskantlyden fra proppene. Dette har tydeligvis vært en avveining fra produsentens side, som har siktet mot den mest troverdige lyden, på bekostning av lydmessig privatliv. Det er ikke like påtrengende som med åpne klokker, men fruen lot meg ved et par anledninger vite at hun hørte musikken min – selv når jeg spilte ganske lavt fra sofakroken.

 

Meget velbalanserte toner

FiiO skal ha stor honnør for hvor bra EX1 låter inn i øret på den viktigste personen – altså meg selv. Sangstemmer står klokkeklart frem fra musikken, og cymbalene er krispe og luftige på én gang. Kontrastene i musikken kommer godt frem, selv om de 13 millimeters elementene i små propper ikke hamler opp med de beste klokkene med både 40, 50 og til og med 70 millimeters membraner. Men for små propper å være, er jeg imponert.

Det som kunne blitt et ganske flatt og kjedelig lydbilde, krydres med en liten forsterkning i bassregisteret. Ikke for mye, bare nok til at man får deilig, fyldig lyd fra bassinstrumentene. Og det er bra fraspark i elektroniske rytmer, enten det er Daft Punk, Prodigy eller Dr. Dre som står på menyen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Dette er med gode spillere som FiiO sin egen X5 eller en hodetelefon-DAC som Audioquest Dragonfly. Det som derimot ikke er noe fett, er at jeg ble påminnet om hvor begredelig dårlig min HTC One M8s låter fra hodetelefonkontakten. Hi-hat låter stikkende, og cymbaler skjærer. Så sørg for at du enten har en god musikkspiller, eller en mobiltelefon med bra hodetelefonutgang.

 

Konklusjon

FiiO EX1 låter meget bra. Lyden er godt balansert, det er bra oppløsning i det viktige overtoneområdet, som gjør at musikken svever fint, og stemmer er klare som dagen. I tillegg er bassen både fyldig og fyrrig, som er en fin kontrast til den analytiske mellomtonen. I mine ører låter EX1 til og med bedre enn Philips Fidelio S2, som krydrer lyden mer. I så måte minner FiiO EX1 mer om ACS Evoke Studio Universal til 1.895 kroner, bare ikke med fullt like nøytral bassgjengivelse.

Sammen med en dårlig lydkilde med høy forvrengning kan det låte mer spisst og hardt i toppen, men da er det lydkilden som skal kastes – ikke proppene. Bare vær oppmerksom på at det lekker noe lyd ut.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.