TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Devialet Gemini

Ekte luksus rett i ørene

Devialet Gemini er et par ørepropper som kjemper i toppen mot de aller beste.

forfatter
Publisert 25.09.21 - 09:00
Karakter
Devialet Gemini
L&B mener
Ultraklar, usminket lyd. Skikkelig premium utførelse. Utskiftbart batteri i ladeetui. Imponerende teknologi.
Lav tale i samtalemodus. Maksimalt lydtrykk kunne vært høyere.
Spesifikasjoner
 • Type: Helt trådløse ørepropper
 • Bluetooth: 5.0
 • Vanntett: IPX4
 • Kodeker: aptX, AAC, SBC
 • Batteri: 6 t + 18 t fra etui
 • Vekt: 16 g + 76 g etui
 • Lading: USB C, trådløs Qi
 • Web: devialet.com

Franske Devialet er først og fremst kjent for sine radikale, små – og superkraftige – trådløse high-end-høyttalere ved navn Phantom. Men vi hi-fi-entusiaster ble først kjent med dem gjennom sine fantastiske forsterkere, og jeg ble spesielt begeistret for hvor mye man får for pengene av den rimeligste Expert 140 Pro. Skjønt, rimelig og rimelig, Fru Blom. Prislappen på 51.000 kroner sender den med begge beina pladask i high-end-klassen.

Devialet er ikke som andre, for alt de gjør er på så høyteknologisk nivå at det ikke skulle forundre meg om de en gang i fremtiden begynner å sysle med romfart.

Devialet Gemini
Foto: Devialet
Les også Bedre lyd får du ikke Bowers & Wilkins PI7 feier gulvet med konkurrentene.
B&W pi7 spread(2)

Aktiv ørematching

Og Gemini har da også moderne teknologi ombord. Med såkalt Ear Active Matching, som tilpasser lyden til dine ører.

Selvsagt har øreproppene også både aktiv støykansellering, omgivelseslyd og innebygd EQ i appen. Sistnevnte er det ikke alle som har skjønt.

Men etter en kort tid på markedet ble det klart at Devialet slet med programvaren, og så seg nødt til å tilbakekalle produktet, før vi i redaksjonen fikk tak på et par til test. Nå har de omsider blitt relansert, med oppdatert og forbedret programvare.

Devialet Gemini & Graabein
Devialet Gemini sitter så lett i øret at man nesten ikke merker at de er der. Nesten så man er redd de skal falle ut, noe som hittil har vært ubegrunnet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Siden forrige versjon av programvaren har Devialet fjernet mulighet for å teste i appen om øreputene sitter riktig. Dette skulle være en hjelp i å velge riktig størrelse. Men fremdeles vil øreproppene automatisk tilpasse lydgjengivelsen til brukerens ører. En teknologi som måler akustisk lekkasje flere tusen ganger i sekundet, og justerer lyden deretter. Selve korreksjonen vil da skje før selve digitalkonverteringen. Det sitter for anledningen en DAC i hver ørepropp, i tillegg til en sofistikert analog forsterker.

Premium kvalitet

Ellers er det ingenting med produktet som virker verken billig eller halvveis gjennomført. Fra det trådløst ladbare etuiet, med et lokk som glir opp og igjen med en elegant lukkemekanisme, til øreproppenes hus, som minner om formen og designen til Phantom-høyttalerne som gjorde Devialet berømt.

Putene er av typen silikon, det er fire ulike størrelser helt fra ekstra liten (XS) til stor (L), så det bør være mulig å finne et par som passer. Men i mine ører synes jeg kanskje putene er litt glatte, for selv om M passer best føles de litt ut som de lett kan skli ut. De har riktignok ikke gjort det ennå, så det er nok mer bare en følelse. Men dette er nok likevel ikke øreproppene jeg nødvendigvis ville lagt ut på joggetur med, selv om de er veldig lette av vekt og tåler fuktighet med IPX4-sertifisering.

Batteritiden er oppgitt til 6 timer i proppene, med tre ekstra ladinger i etuiet for totalt 24 timers spilletid før etuiet må lades opp.

Devialet Gemini in case
Sammen med etuiet får man inntil 24 timers total spilletid med Devialet Gemini. Etuiet kan lade både med USB-C og trådløst. Foto: Devialet
Les også Denne bassen er ren tryllekunst Den sensasjonelle livsstilshøyttaleren Phantom har blitt enda bedre. Devialet Phantom I 103 dB er rett og slett et unikum.
Phantom I black SPREAD

Appen gjør proppen

Det er i Devialet Gemini-appen at magien sitter. Her kan du nemlig stille lyden mellom ulike forhåndsinnstillinger, eller sett din egen med 6-bånds grafisk equalizer. Det er også her du skal kunne finne ut automatisk hvilke silikonputer som passer dine ører – dersom Devialet altså gjeninnfører funksjonen en gang. Du kan også velge om et dobbelt-tæpp på en ørepropp skal påkalle mobilens taleassistent, eller om det i stedet skal starte forrige (venstre propp) eller neste (høyre propp) sang.

I appen kan du også velge mellom tre grader av støykansellering (lav, høy og fly), to grader av omgivselseslyd (lav og høy), eller velg nøytral for å deaktivere alt.

Når du har valgt hvilken innstilling som passer deg best, kan du trykke og holde på en av øreproppene for å bytte mellom støykansellering og omgivelseslyd. Men vil du slå begge av, må du bruke appen.

Devialet Gemini buds(2)
Det følger med silikonputer i fire størrelser. Foto: Devialet

Lyden av Devialet Gemini

Når det kommer til lydkvalitet, så har Devialet ikke feilet ennå, og gjør det heller ikke med Gemini. Lyden er naturtro og ytterst detaljert. Man hører hver vibrasjon fra stemmebåndet til Lana Del Rey på White Dress, og pianoet klinger helt nydelig. Et flott instrument å bruke, siden dets mange klangfarger fort avslører både hodetelefoner og høyttalere. Med Gemini får hver tone plass ved siden av den neste, i stedet for at de glir diffust inni hverandre.

Gemini er definitivt blant de bedre trådløse øreproppene. De låter mye bedre enn Sony WF-1000XM4 på musikk, selv om Sony-ene nok har bedre støykansellering. Den er ikke supereffektig på Gemini, samtidig er det nok til å få en behagelig flytur (jeg har faktisk fløyet med dem).

Devialet Gemini buds
Foto: Devialet

Bowers & Wilkins PI7 – min favoritt – har en varmere og fyldigere mellomtone enn Gemini. Spreke poprytmer slår dessuten hardere i mellombassen når de kommer fra PI7, mens Devialet Gemini har mer tyngde nedover i dypbassområdet. Det blir smak og behag hva som låter best, og personlig føler jeg at det kan være avhengig av innspillingen, hvilken av dem som trekker det lengste strået. Tar man Sennheiser Momentum Wireless 2, synes jeg Gemini er et lite hakk bedre – men med én ulempe.

Det er nemlig noe jeg savner, og det er kraft. Altså lydnivå. Jeg sitter rett og slett og hører musikk på full lydstyrke hele tiden, uten noe ekstra gir å gå på, når innspillingene har lav lyd. Det betyr blant annet at mesteparten av et klassisk musikkstykke vil bli avspilt temmelig lavt. Kjedelig. Og skal du pepre løs med listepop eller partymusikk, hender det jeg ønsker at det trøkker mer.

Devialet Gemini bubble - lifestyle
Devialet illustrerer en holografisk boble av lyd. Og det er ikke så fjernt fra virkeligheten. Foto/grafikk: Devialet

Løsning

Det finnes en jukseløsning, nemlig ved å gå inn i EQ-en og dra opp alle frekvensene med maksimalt 6 dB. EQ-en er nemlig overraskende lineær, og da blir det også guffe nok. Forresten lar jeg 4 kHz ligge 2 dB under de andre frekvensene, for det er en liten skarphet der som melder seg på enkelte sanger.

Vær oppmerksom på at dette kan øke forvrengningen, spesielt i de kraftigste partiene, og ikke er en fullgod løsning. Mon tro om Devialet rett og slett har forsynt Gemini med en litt for svak forsterker?

Devialet Gemini app EQ
Synes du maksimalt lydnivå er for lavt, er en nødløsning å skru alle frekvensene på full guffe. Journalisten foretrakk å holde 4 kHz-området litt under resten. Foto: Skjermbilde

Samtalekvalitet

Å snakke gjennom Gemini fungerer stort sett fint. Min stemme kommer klart igjennom til mottakeren, bare litt lavt. Det er mange andre ørepropper med høyere lyd her, men felles for de fleste er at de har høyere forvrengning, skarpere mellomtone og mer lukket diskant enn Gemini. Så da får heller mottakeren bare skru opp lyden i sin ende, så er det meste løst her.

Devialet Gemini buds(3)
Foto: Devialet

Konklusjon

Devialet Gemini er et par meget veldreide ørepropper, som virkelig hører hjemme i premiumsegmentet. De låter fantastisk på det meste, og har god nok støykansellering og bærer stemmen greit igjennom under mobilsamtaler og videokonferanser. Så elsker vi teknologien som gjør at lyden automatisk korrigeres til passformen!

Det finnes ørepropper med mer fylde og varme, spesielt i mellomtonen, men mye kan løses i appens equaliser.

For mitt vedkommende skulle jeg ønske de hadde 3-6 dB høyere maksnivå, spesielt på klassisk musikk. Dette kan faktisk delvis løses med EQ-en, ved å dra opp alle frekvensene like mye. Da øker også faren for forvrengning, så pass litt på.

*Oppdatering 27.09. 2021

I første utkast av denne teksten skrev forfatter at Devialet Gemini har fjernet Ear Active Matching, altså automatisk lydkorreksjon til brukerens passform. Dette er feil, dette skjer automatisk og er ingen valgbar funksjon. Det som derimot er fjernet i appen, er mulighet for å teste om øreputene har riktig passform (minst mulig lydlekkasje).

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
High-tech-propper til gaming Svenske Urbanista har laget et par helt trådløse ørepropper som er spesielt utviklet for spilling over Bluetooth.
Stax trådløse hodetelefoner koster ikke en formue De trådløse Stax Spirit S3 fra Edifier bruker spesielle drivere. Men kanskje ikke slike du tror.
Disse kan du ha i ørene hele dagen Sony LinkBuds S er superkomfortable, og trenger med sin fantastiske omgivelseslyd nesten aldri å tas ut av ørene.
Momentum 4: Sennheiser fornyer designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi forventer også oppgradering av samtalekvaliteten, men hva med musikken?
Beoplay EX: De kunne vært fantastiske Beoplay EX er blant de aller dyreste trådløse øreproppene. Er de også blant de beste?
Audezes dyreste hodetelefoner er fantastiske LCD-5 er mindre og mye lettere enn noen andre klokker i serien. Men lyden, da, mann!
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend