: Denon A100

Raffinerte luksusklaffer

De beste hodetelefonene er ikke alltid like egnet for bærbare avspillere, men Denon har gjort et unntak i jubileumsmodellen A100, som markerer deres 100-årsjubileum.
Lyd & Bilde mener
Homogen klang Potent bass Lav vekt
Dårlig støydemping
Spesifikasjoner
  • Hodetelefoner
  • 50 mm elementer
  • Lukket klokke i mahogni
  • 32 ohm/101 dB
Annonse
Annonse

Man forbinder gjerne ørepropper med bærbare avspillere, men det er ikke alle som føler at en propp i hvert øre er noen særlig komfortabel måte å lytte til musikk på. Derfor velger mange hodetelefoner, som riktignok tar mer plass, men som kan være mer komfortable å bære på hodet over tid. Lettvekts hodetelefoner som de klassiske Koss PortaPro er en billig og bra løsning. Men de er åpne og lyder lekker både inn og ut, da kan Denon AH-D510 eller Shure SRH240 være et bedre valg. Da får man lukkede, kompakte øreklokker og enda bedre lyd. Samtidig som de demper lyd utenfra bedre.

Da har man god lyd på ørene når man er på farten, til 600-700 kroner. Men det finnes alltid noen som er enda mer kresne på lydkvalitet. Sånne som ikke blunker for å bruke tusenlapper på store hodetelefoner. Til hjemmebruk. Til utebruk er utvalget av store hodetelefoner sterkt begrenset. Det er fordi de dyre hodetelefonene er beregnet på hodetelefonforsterkere for å låte bra. Dessuten er de ofte for store, tunge og ikke minst tungdrevne (lav følsomhet – høy motstand) til at en iPod klarer å få lyd i dem.

Denons dyreste hodetelefoner, D5000 til 6.000 kroner og D7000 til 10.000 er definitivt ikke egnet til bærbare avspillere. Dette er hodetelefoner for feinschmeckere og kun til hjemmebruk. En enklere og rimeligere modell kalt D2000 til 3.000 er derimot godt egnet, men de er store, og 350 gram tunge.

Perfekt for bærbart
Alternativet finnes i AH-A100 til 4.000 kroner. Som er Denons jubileumsmodell i hodetelefonserien. Her får man samme gedigne kvalitet som de dyrere modellene, men i en mer kompakt og mye lettere innpakning enn D2000 som den slektes på. Vekten er moderate 195 gram, og de lukkede øreklokkene på A100 – i mahogni må vite – er langt mer kompakte enn på D2000/5000/7000, men dekker likevel godt rundt ørene. Hodetelefonene leveres i en egen eske, med stoffkledd interiør merket med Denons jubileumslogo.

Øreputene er i kunstskinn og legger seg pent rundet øret, mens den lave vekten gjør dem velegnet til bærbart bruk. Med en følsomhet på 101 dB og lav motstand på 32 ohm, kan de brukes med hell på de fleste bærbare avspillere. Denon har holdt kabelen relativt kort på 1,3 meter, men det finnes en forlenger kabel på 2,2 meter som er praktisk å ha når man plugger A100 i forsterkeren hjemme.

Lydkvalitet
Med lav vekt og moderat press på hodet er A100 svært komfortable. De tar lite plass når de legges i en bag, klokkene kan dreies slik at de kan pakkes flatt. Innvendig i har Denon benyttet 50 mm store membraner, drevet av små, kraftige neodymiummagneter, og huset som nevnt i lukkede mahogniklokker.

4000 er mye for et par hodetelefoner, men jeg er tilbøyelig til å konkludere med at Denon A100 er verdt hver eneste krone. Det er ikke sikkert at de er vesentlige bedre enn D2000 som koster mindre, men de er langt mer praktiske, og tross størrelsen, leverer de dynamisk og potent bass som om øreklokkene var mye større enn de er. Celloen på Antony and The Johnsons versjon av Dylans klassiker Knockin’ On Heavens Door, drukner ofte i lydbildet på mange hodetelefoner. Ikke her, hvor raspingen av harpiks på de tykke strengene i høy grad er med på å gi instrumentet frapperende realisme. Hodetelefonene gjør ikke skam på elbass eller trommer heller. Med massiv vekt og fylde gjengis trommene på Sades The Moon And The Sky, slik at man føler øreputene massere skallen.

Den gjør ikke skam på vokaler heller. Englestemmen til Alison Krauss eller grusvokalen til Townes Van Zandt gjengis med en gnistrende innlevelse, hvor omtrent hver lille detalj og det svakeste pust fremtrer som klokkeklart i det varmt generøse lydbildet. Som er balansert, åpent og så befridd for alskens lyter at det er null og niks å sette fingeren på.

Denon AH-A100 er en praktfull musikkformidler, enten det er en iPhone eller en påkostet forsterker som skal drive hodetelefonene. Detaljrikdommen er strålende, samtidig som lydbildet er homogent og fyldig. Med potent bass og kompakte og lette øreklokker, er de på mange måter det perfekte kompromiss. Raffinert lyd i high-end klassen, innpakket i lekkert treverk  – og så gode at man ikke bare vil ha dem med, med de kan være med overalt

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kristian Holen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!