annonse

B&W PX

Britisk kongsemne

B&W har gått inn i krigen om toppen av markedet for hysj-hysj hodetelefoner.

(Foto: Produsenten)
Desember 2017Bowers & Wilkins PX
annonse
annonse

Hvis du reiser mye med fly, er hodetelefoner med aktiv støydemping nærmest uunnværlige. Og for togpendlere og ansatte i åpne kontorlandskap er muligheten for å lukke omgivelse ute en luksus som mange gjerne betaler dyrt for. Og dyrt betaler man. Man kan på en god dag kjøpe en tur/retur-billett til New York for det man må betale for noen av de mest populære støydempende hodetelefonene. Kampen om toppen av støydempende hodetelefoner har hittil stått mellom Bose, B&O og Sony. Men nå har B&W meldt sin entre i toppoppgjøret.

B&W PX er med sine enkle linjer og stilrene design en meget «voksen» hodetelefon å se på. Og det i en grad som nesten får selv B&O Play H9 til å virke sprelsk. De ovale øreklokkene holdes på plass av en enkelt bøyle som går i ett med hodebøylen. Over alt er det brukt lekre materialer: bøylen av aluminium, og øreputer og bøylen har foringer av mykt hanskeskinn fremstilt av ekte, døde dyr. Ikke noe «proteinlær» her. Noe som er som det bør være i et prestisjeprodukt som dette.

B&W PX er med sine enkle linjer og stilrene design et par meget «voksne» hodetelefoner å se på. (Foto: B&W)

 

Øreklokkene er ovale og virker små. Men utseendet lyver, da øreputene er meget smale. Det er faktisk fin plass til selv store ører. Første gang man setter B&W PX på hodet, føles det som et jerngrep. Heldigvis former putene i memoryskum seg etter forholdene, og de er i praksis behagelige nok å ha på. Det er imidlertid ingen risiko for å miste brillene sine mens man har PX på hodet.

Uunnværlig app

Det er alminnelige kontrollknapper til volum, pause og skifte av musikk på høyre øreklokke, men avspillingen stopper automatisk når man tar hodetelefonene av. Og starter igjen når man tar dem på.

Det første man må gjøre når man tar PX i bruk, er å hente Bower & Wilkins Headphones-app. Man kan godt bruke hodetelefonene uten, men da må man nøye seg med standardinnstillingen av den aktive støyreduksjonen, som er «Flight» – altså den kraftigste støyreduksjonen. Og så går man glipp av det mest interessante. Nemlig den variable støyreduksjonen.

Støyreduksjon har sin pris

At det kan være mulig å fjerne lyden fra en støyende flykabin, er imponerende på grensen til det magiske. Men det skjer ikke uten omkostninger. Tidligere var det å lytte til hodetelefoner med aktiv støyreduksjon et spørsmål om enten å få fjernet så mye støy som mulig, og gi avkall på en del av musikken samtidig – eller slå elektronikken helt fra og finne seg i støyen. Ingen hodetelefon til dags dato har nemlig klart å fjerne støy aktivt, uten at det i større eller mindre grad er gått ut over musikken.

annonse

I den senere tid har det imidlertid dukket opp hodetelefoner med variabel støyreduksjon. Befinner du deg i mindre støyende omgivelser, som for eksempel kontoret, har man ikke bruk for ekstremt effektiv støybekjempelse, som samtidig tar luftigheten ut av musikken. Dessuten kan det være praktisk høre hva kollegene snakker om. Libratone var tidlig ute med variabel reduksjon, og Sony. Og den seneste utgaven fra Bose, som vi nettopp har testet, tilbyr nå også variabel støydemping.

Flystøy, bystøy og kontorstøy

Med appen for hånden har B&W PX tre «scenarier» for sin støyreduksjon: office, city og flight. Flight gir den mest effektive støyreduksjonen – og den gjør det virkelig effektivt! Uten å ha bedømt det med annet en ørene, vil jeg si at B&W PX nok har den sterkeste aktive støyreduksjonen på markedet akkurat nå. Prisen er at musikken

mister åpenhet og romfølelse. Men det er detaljer som likevel ville ha druknet i støyen fra to jetmotorer på den andre siden av en tynn aluminiumsvegg.

I mindre ekstreme omgivelser er det en fordel å skifte til enten City eller Office. Begge tillater at mer lyd fra omgivelsen slipper inn. Men i forskjellige «farger». Office-innstilligen demper høyfrekvent støy godt, men tillater lavfrekvente lyder å passere. I City-profilen slipper høyfrekvente lyder gjennom, mens lavfrekvent støy fjernes. Sannsynligvis for å fjerne bilstøy, men fortsatt bevare trafikksikkerheten.

Hvis ingen av de tre lydprofilene helt passer behovet, kan man med glidebryteren «Voice Pass-through» justere hvor mye lyd som slippes gjennom fra omgivelsene i spesielt mellomtoneområdet. Innstillingen varierer fra off (full støydemping), via natural – og til amplified, hvor lyder i stemmeområdet til og med forsterkes! Den innstillingen kan kun velges på kontoret hvis du elsker lyden av klaprende taster og knirkende stoler.

annonse

Hvis du bruker B&W PX til å høre på musikk i et kontormiljø, bør du definitivt velge office. Den lar musikken passere stort sett uskadet gjennom. I den innstillingen har PX et behagelig og varmt lydbilde. Bassen er stram, men bestemt. Leonard Cohens ”You Want it Darker” låter solid og tungt. Stemmer lyder åpent og naturlig, og diskanten er detaljert, selv om det siste lommetørkleet først løftes av hi-haten når man slår støyreduksjonen helt av. Det er ikke helt på nivå med de beste «vanlige» hodetelefonene, men holder fint følge med konkurrenterne. Sony WH-1000XM2 har en anelse luftigere og mer oppløst diskant, og låter i det hele tatt  en smule mer åpent i våre ører. Den ekstra støyreduksjonen er imidlertid med å veie opp for dette.

Som nykommer i luksussegmentet møter B&W PX intens konkurranse fra merker som har hatt flere år på å forfine teknikken. I skrivende stund har B&W PX den beste støydempingen, mens Sony WH-1000XM2 har de mest avanserte tilpasningsmulighetene. B&O H9 er den lekreste, og Bose QuietComfort 35 II har den mest trofaste kundekretsen. Hvor trofast kan man se når man setter seg i flysetet på en utenriksflyvning, og det ene settet av Bose etter det andre tas frem fra håndbagasjen.

Konklusjon

B&W har ventet lenge med å komme på banen med en støyreduserende hodetelefon. Til gjengjeld ser det ut til at de har utnyttet ventetiden godt.

B&W PX er en vellykket luksus-hodetelefon med aktiv støyreduksjon. Takket være noen velfungerende innstillingsmuligheter i appen, kan man tilpasse støyreduksjonen fra en lett og musikkvennlig kontorinnstilling og hele veien opp til ekstrem støydemping på flyreisen. B&W tar dermed opp kampen opp på lik linje med de lignende alternativene fra Bose, Sony og B&O.

Øreklokkene er ovale og virker små. Men fortvil ikke, de er større enn de ser ut til og passer et hvert øre. (Foto: B&W)

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • Type: over-ear
 • Bestykning: 40 mm drivere
 • Tilslutning: 3,5 mm stereo-minijack
 • Impedans: 22 ohm
 • Trådløst: Bluetooth med aptX og AAC
 • Frekvensområde: 10–30 000 Hz
 • Variabel støyreduksjon med Voice Pass-through
 • Batteritid: 22 timer (50 med kabel)
 • Kabel: avtakbar 120 cm
 • Vekt: 320 gram uten kabel
 • Farger: Grå/gull
 • Web: hifiklubben.no
Pris: 3698 kr
PlussEffektiv støyreduksjon når du har bruk for det, og ren lyd når omgivelsene tillater det. Mengder av automatikk og luksus.
MinusUansett hvilket merke du velger, er det kostbart å reise i stillekupé på første klasse. Forholdsvis stramtsittende.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Vi tester 6 high-end gaming headsets

  Vi tester 6 high-end gaming headsets

  Spillyd i luksusklassen
  Hva får man når man legger en ekstra tusenlapp på bordet for et gaming-headset? Først og fremst får man bedre lyd.
  Razer Nari Ultimate

  Razer Nari Ultimate

  2 049
  Bamsete brumlebasser med subwoofer
  Razer kjenner sine kunder, og de blir ikke skuffet over dette store og artige headsettet.
  HyperX Cloud Orbit S

  HyperX Cloud Orbit S

  3 299
  Suveren teknologi til nedsatt pris
  HyperX Cloud Orbit S er en forkledd utgave av årets beste gaming-headset.
  Audio-Technica ATH-G1WL

  Audio-Technica ATH-G1WL

  2 690
  Minimalistisk headset til voksne spillere
  Audio-Technica snakker til middelaldrende hi-fi-nerder som også liker å spille.
  Bowers & Wilkins PX7

  Bowers & Wilkins PX7

  3 998
  Hodetelefoner med luksusfølelse
  Bowers & Wilkins tuller ikke med byggekvaliteten når de introduserer den nye trådløse toppmodellen PX7. Med støydemping.
  Huawei Freebuds 3

  Huawei Freebuds 3

  1 790
  Huaweis AirPods-kopi er like gode (og dårlige)
  Huawei Freebuds 3 tar opp kampen med Apples AirPods. De låter godt, men har et par alvorlige skavanker.
  Vi tester 10 Gaming-headset

  Vi tester 10 Gaming-headset

  Bomber og granater! 10 øreklokker for heseblesende gamere
  Enten du er en l33t eller n00b: Vi har testet ti gaming headset du har råd til!
  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  1 190
  Lekkert begynnerheadset
  Hvis du vil ha et virkelig godt headset som ikke tapper budsjettet, er Arctis 1 et godt alternativ.
  Trust GXT 414 Zamak

  Trust GXT 414 Zamak

  699
  Til gjester og leilighetsgamere
  Hvis økonomien har det siste ordet, finner du det ikke billigere.
  Svive Kerberos

  Svive Kerberos

  749
  All begynnelse er vanskelig
  Svive koster ikke mye. Når man har testet det, føles prisen likevel høy.
  Logitech G pro

  Logitech G pro

  999
  Nøkternt killerverktøy
  Logitechs profesjonelle headset er behagelig barbert for alt unødvendig tull og tøys.
  Sennheiser GSP 370

  Sennheiser GSP 370

  1 949
  Sennheiser på hjemmebane
  Sennheiser har laget en god trådløs hodetelefon som også er fin til spill.
  Razer Kraken Ultimate

  Razer Kraken Ultimate

  1 549
  Spill for galleriet
  Razer har laget en deilig bamse av et headset. Aktiv støyreduksjon i mikrofonen.
  HP Omen Mindframe Prime

  HP Omen Mindframe Prime

  1 990
  Hold hodet kalt
  Hvis du svetter når du spiller, har HPs luksus-headset innebygget kjøleskap i øreklokkene!
  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  1 999
  Hi-fi-lyd i luksusinnpakning
  Corsairs voksenmodell er lekker og stilfull som en luksusbil.
  Audio-Technica ATH-G1

  Audio-Technica ATH-G1

  1 890
  Tro mot sin arv
  Audio-Technica er ikke kjent for sine hi-fi-hodetelefoner for ingenting.