TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Bang & Olufsen Beoplay EQ

En propp mot verdens støy

Bang & Olufsen har laget sine første helt trådløse ørepropper med elektronisk støyreduksjon.

forfatter
Publisert 29.07.21 - 09:00
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay EQ
L&B mener
Etuiet kan lades trådløst. Ren og veloppløst lyd. Første B&O-propper med ANC.
Kostbare! ANC gir et lukket lydbilde. Faller lett ut av ørene.
Spesifikasjoner

Type: In-ear, helt trådløs
Drivere: 6,8 mm
Frekvensområde: 20–22 000 Hz (toleranse ikke oppgitt)
Aktiv støydemping: ja, adaptiv
Tetthet: IP54 (bygetett)
Mikrofoner: 6
Batteritid: 5,5 timer med aptX og ANC (7,5 timer med AAC og uten ANC)
Ladeetui: 2 hele ladinger. Etuiet kan lades trådløst og med USC-C
Stemmestyring: nei
App: Bang & Olufsen
Tilkobling: Bluetooth 5.1 (SBC, AAC, aptX Adaptive)
Vekt: 8 gram per enhet
Web: bang-olufsen.com

Veil. pris 4.299Pr. 29.07.21 Produktside

Bang & Olufsen har den siste tiden utvidet sitt utvalg av trådløse hodetelefoner så raskt at man nesten blir svimmel. Blant annet livsstils-gaminghodetelefonene Beoplay Portal og high end-flaggskipet Beoplay H95.

Beoplay EQ er en fysisk mye mindre nyhet, nemlig et par helt trådløse ørepropper. Og for første gang med elektronisk støyreduksjon (ANC).

Beoplay EQ er de første ANC-øreproppene fra B&O. (Foto: Bang & Olufsen)

Prismessig plasserer den seg akkurat over Beoplay E8 3. gen., men selv om E8 ikke i første omgang tas av markedet, er det vanskelig å forestille seg hva som skulle få folk til å kjøpe et par ørepropper hvor den eneste forskjellen fra toppmodellen er mangelen på ANC, når prisen i praksis er den samme.

Det er ikke plass til knapper på en trådløs ørepropp. Derfor skjer betjeningen med touch og kombinasjoner av trykk og bevegelser på ryggskjoldet av de to proppene. Det er ikke helt intuitivt, men kan ikke gjøres stort bedre på den plassen som er til rådighet. Det betyr dessverre også at man uforvarende skifter musikk eller endrer lydstyrke når man retter på proppene for å få dem til å sitte bedre fast. Noe som det ofte er behov for.

Betjeningen sker med kombinationer af tryk og bevægelser på rygskjoldet af de to propper. (Foto: Bang & Olufsen)

Det følger med silikonpropper i fire størrelser og et enkelt par i memoryskum. Det er dessverre ingen stabiliseringsfinner som de man får med til treningsøreproppene E8 Sport.

Batteritiden er på nivå med det man får på helt trådløse ørepropper i dag: Alt etter om man bruker ANC og den hi-fi-vennlige lydprotokollen aptX Adaptive eller den enklere AAC, varierer brukstiden fra 5,5 timer til 6,5 timer. Ladeetuiet gir to hele ladinger. Etuiet kan både lades med USB-C-kabel og trådløst. Flott.

Bluetooth-paring er ofte litt mer kritisk med helt trådløse ørepropper, enn med vanlige trådløse hodetelefoner. Sannsynligvis fordi hver propp skal skape forbindelse separat, og at forbindelsen skal være helt synkronisert for å unngå ekkoeffekter. Forbindelsen virket oftest problemfri i testperioden, men enkelte ganger var kontakten ustabil, og den ene eller begge proppene mistet forbindelsen fra tid til annen.

Ikke til løpeturen

Beoplay EQ er ikke beregnet til trening, da de i motsetning til E8 Sport bare er bygetette (IP54), og heller ikke er utstyrt med kroker eller ”horn” i silikon for å holde dem fast på øret under løpeturen. Faktisk satt Beoplay EQ dårligere fast enn noen andre ørepropper jeg hittil har lagt øregangen til. Og jeg måtte blant annet lete etter en av dem på en trafikkert vei etter at den plutselig og helt uten varsel var falt ut midt i fotgjengerfeltet.

Ladeetuiet gir to hele ladninger. Etuiet kan lades trådløst. (Foto: Bang & Olufsen )

Til forskjell fra flertallet av konkurrentene har Beoplay EQ ikke innebygd stemmestyring. Det er et bevisst valg fra Bang & Olufsens side, da det ville fordyre produktet, og man ikke opplever at kundene etterspør funksjonen på ørepropper. Nettopp på helt trådløse ørepropper kan stemmestyring ellers være et alternativ til de ganske forvirrende sekvensene av trykk og sveping som sørger for betjeningen.

Til gjengjeld er det blitt råd til å utstyre Beoplay EQ med lydoverføringsprotokollen aptX Adaptive, som gir mulighet for en lydkvalitet som nærmer seg CD-kvalitet.

Som andre Bang & Olufsen-produkter må Beoplay EQ styres via Bang & Olufsen-appen. Her kan man tilpasse lydbalansen og justere graden av støyreduksjon og/eller Transparency – hvor en del av lyden fra omgivelsene sendes inn i øreproppene, slik at man kan delta i samtaler eller følge med i trafikken.

Denne delen kunne vi imidlertid ikke teste, da vi lånte et par til test før den offisielle lanseringsdatoen. Og på det tidspunktet var trinnløs justering av ANC og Transparency ikke implementert i appen. Funksjonen vil bli rullet ut kort tid etter lanseringen.

Lydkvaliteten

Lydmessig hadde vi store forventninger til Beoplay EQ. For det første fordi Bang & Olufsen pleier å ha veldig god kontroll på den lydmessige tuningen av sine produkter. I tillegg fordi man også kan tillate seg å forvente temmelig mye av et par ørepropper til en så voldsom pris!

(Foto: Bang & Olufsen)

Bassen er det vanskeligste i ørepropper, da de må sitte helt presist og fullkomment tett i øregangen for å få en rimelig bassgjengivelse. Når det er på plass, oppnås til gjengjeld en overraskende solid bass, hvor det ikke mangler volum, og hvor det fortsatt er mulig å høre forskjell på instrumentene.

Mellomtonegjengivelsen er imidlertid det beste ved Beoplay EQ. Stemmer gjengis nyansert og veloppløst, og man kan som hi-fi-nerd hygge seg med å legge merke til små detaljer i produksjonen av sine yndlings-testlåter.

Diskanten er også utmerket. Så lenge man ikke bruker øreproppenes største salgsargument, nemlig støyreduksjonen.

Med ANC på krymper lydbildet, og luft og åpenhet forsvinner. Denne ”klesskapseffekten” er ikke noe som er spesielt for Beoplay EQ, men et problem som i større eller mindre grad kan gjenkjennes på alle ANC-hodetelefoner. I dette tilfellet er effekten imidlertid ganske uttalt. Her må man dog i rimelighetens navn understreke at i støyende omgivelser vil musikken lide langt mer uten ANC.

Bang & Olufsens produkter er kjent for notorisk lekker design og eksklusiv byggekvalitet. Men det er vanskelig å skille seg ut på de punktene i et produkt som stort sett er usynlig, fordi det meste av det er proppet inn øret. Lydmessig kommer de i en vanskelig konkurranse, da nesten alle alternativene er billigere. Det finnes imidlertid prismessig likeverdige konkurrenter – som Bowers & Wilkins PI7, på sin plass som kongen av eksklusive ANC-ørepropper.

Konklusjon

Bang & Olufsen Beoplay EQ er de første ANC-øreproppene fra B&O, men langt fra de første på markedet. Bang & Olufsen melder seg på i en konkurranse hvor det allerede er mange spillere på banen – og de fleste av dem er billigere. Beoplay EQ låter og fungerer utmerket, og aptX Adaptive er et kvalitetsmessig pluss. Uten at det imidlertid helt kan forklare den rå prisen. Hvis du på den andre siden allerede hadde tenkt å kjøpe et par Beoplay E8, kan du her få elektronisk støyreduksjon med på kjøpet til omtrent samme pris.

 

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Finnes det lys finnes det lyd Uendelig spilletid takket være solcelleteknologi
Fantastisk lyd fra B&W Px7 S2 er rett og slett et fantastisk vellydende par hodetelefoner, som i tillegg har støykansellering.
Glitrende fra Sennheiser Etter tre år har Sennheiser endelig oppdatert sine Momentum trådløse hodetelefoner. Og Momentum 4 Wireless skuffer ikke.
LG lanserer nye ørepropper LGs nye Tone Free ørepropper sitter som støpt, og lover store lydopplevelser med blant annet Dolby Atmos og støyreduksjon.
FreeBuds-familien utvides FreeBuds-familien utvides med Pro 2
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend