TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Bang & Olufsen Beoplay Portal

Til både musikk og spill

Bang & Olufsen prøver å slå to fluer i en smekk ved å lage en kombinasjon av gaming- headset og hodetelefon.

forfatter
Publisert 18.04.21 - 14:00
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay Portal
L&B menerskew
pluss Det klart lekrest designede gamingheadset på markedet. Bærekomfort på topp. ANC. Touch-betjening.
minus Kun til Xbox. ANC for vindfølsom til utendørs bruk. Koster alt, alt for mye. Touch-betjening.
Veil. pris 5399 Produktside
Spesifikasjoner
 • Type: Over-ear, lukket, trådløs med ANC
 • Elementer: 40 mm med neodymiummagneter
 • Frekvensområde: 20–22 000 Hz (toleranse ikke oppgitt)
 • Aktiv støydemping: ja, adaptiv
 • Antall mikrofoner: 6 (2 delt, 2 til tale, 2 til støyreduksjon)
 • Batteritid: 12 timer med ANC, Bluetooth og Xbox Wireless / 24 timer med kun ANC og BT
 • Stemmestyring: Google Assistant, Alexa
 • App: Bang & Olufsen
 • Tilkobling: Xbox Wireless, USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, AAC, SBC)
 • Vekt: 282 gram
 • Kabler: USB-A til USB-C, 1m8 m, 3,5 mm stereo minijack-kabel, 1,25 m
 • Web: bang-olufsen.com

Gaming er ikke lenger noe som kun er interessant for tenåringsgutter. Det blir spilt på konsoller, mobiler og datamaskiner over alt og i alle aldersgrupper. Og de største spilltitlene har for lengst tatt igjen de største Hollywood-filmer i omsetning.

Ut fra dette er det ikke merkelig at Bang & Olufsen vil ha en del av kaken. I september 2020 inngikk de en sponsoravtale med e-sportsteamet Astralis, som til gjengjeld for gavmildheten skal dele sine erfaringer fra de virtuelle slagmarkene med folkene i Struer.

Beoplay Portal er det første produktet fra Bang & Olufsen beregnet til gaming. De kaller den ikke et headset, men en trådløs gaming-hodetelefon. Noe som er helt presist.

Ligner en luksushodetelefon

Designen er umiskjennelig B&O, en positiv ting, da Beoplay Portal oser av luksus. Lammeskinnstrukne øreputer, aluminiumhodebøyle og pustbart stoff i bambusfibre er ikke hverdagskost i gaming. Når alt kommer til alt, ligner den mest av alt en premium-hodetelefon. Man finner også luksusdetaljer som automatisk elektronisk støyreduksjon (ANC) og den hi-fi-vennlige Bluetooth-protokollen aptX Adaptive. Man får også adgang til 3D-lyd med Dolby Atmos for Headphones.

Beoplay Portal ligner en luksushodetelefon, noe den sånn sett også er. Den har bare fått innebygde gaming-funksjoner. (Foto: Bang & Olufsen)

Betjeningen skjer fortrinnsvis med touch, dels på metallsiden av ørekoppene, dels på to bånd bak på ørekoppene, hvor henholdsvis lydstyrke og graden av elektronisk støyreduksjon innstilles med en glidende fingerbevegelse.

Det fungerer, men det er ikke like lett å lage nøyaktige justeringer med touch-felter som det er med skikkelige trykknapper og skruknapper. Og når man rører ved ørekoppene for å rette på headsettet, kan alt skje. Og det gjør det. De eneste funksjonene det er fysiske knapper til, er slå på/av Bluetooth-paring på høyre ørekopp og Xbox-oppkobling på venstre.

”Virtuell mikrofonarm”

I motsetning til normalen er Beoplay Portal ikke utstyrt med en mikrofonarm, som ville forstyrre den stilrene designen. I stedet har Bang & Olufsen funnet opp noe de kaller ”virtual boom arm,” hvor stemmen fanges opp med retningsbestemte mikrofoner.

Det er ikke den enkleste løsningen; det ville ha vært en avtakbar mikrofon, som man ser det på de fleste gaming-headset. Men det viktigste er at det virker. Stemmen kommer like klart gjennom som på et headset med mikrofonarm. Og klarere enn via de innebygde mikrofonene i vanlige trådløse hodetelefoner.

Det er ingen mikrofonarm på Beoplay Portal, men taleforståelsen er fremragende uansett. (Foto: Bang & Olufsen)

Elektronisk støyreduksjon

ANC er ikke hverdagskost på gaming-headset, men Beoplay Portal er i minst like høy grad en hodetelefon. Graden av støyreduksjon kan innstilles trinnløst via appen (eller på ørekoppen). Justeringen går fra full støyreduksjon, over et nullpunkt og derfra videre til å lede lyden fra omgivelsene gjennom via mikrofonene (Transparency Mode).

Klarer transportstøy, men ikke vindstøy

Bang & Olufsen har flere års erfaring med støyreduksjon, og den fungerer glimrende i Beoplay Portal. En av situasjonene hvor støyreduserende hodetelefoner er populære, er under transport, hvor man kan slippe støyen i flykabinen eller – mer ydmykt – bussen. Den oppgaven klarer Beoplay Portal utmerket. Vi kunne av gode grunner ikke teste i et fly, men trafikk- og kontorstøy dempes godt. Også selv om det ikke er på samme nivå som Sony WH-1000XM4 – eller Bang & Olufsens egne Beoplay H95.

Men de er ikke til utendørs bruk! Selv en lett bris forvirrer mikrofonene så vindstøyen ender med å bli forsterket i stedet for å nøytraliseres elektronisk. Det kan argumenteres for at det er en sikkerhetsmessig dårlig idé å sykle eller løpe med hodetelefoner på. Men du må i hvertfall være klar over at det ikke er en mulighet med Beoplay Portal når det blåser.

Lavet til Xbox

De fleste gaming-headset vi tester, kan brukes på flere plattformer, mens noen bare kan brukes med PC. Bang & Olufsen har valgt å fokusere på Xbox-brukerne. Beoplay Portal har innebygget trådløs 2,4 GHz-forbindelse til Xbox Wireless. Hvis du vil bruke det sammen med PC, må du enten spille kablet via USB-C eller kjøpe en spesiell adapter.

Å satse på Xbox som standarden, og ikke levere med en trådløs adapter, er en litt overraskende prioritering i en verden hvor halvparten av alle gamere spiller på PC.

Beoplay Portal er spesielt tilpasset trådløs bruk med Xbox. (Foto: Bang & Olufsen)

Lyden av Beoplay Portal

Når man setter en hodetelefon fra Bang & Olufsen på hodet, er det med en viss forventning til lydkvaliteten. Og den blir oppfylt til fulle. Folkene i Struer har både ingeniørene og DSP-kraften til å sikre at tingene blir som de vil ha det.

Til musikk er lydbildet varmt og behagelig. Bassen er rund, og det er nok av den, men man drukner heller ikke i bulder. Mellomtonen og diskanten er også upåklagelig. Stemmer står rent, og de sprø overtonene er på plass. Selv om de siste detaljene i opptaket ikke blir fremhevet og kastet i ansiktet på deg. Dette er en hodetelefon som er beregnet til å ha det hyggelig med.

Det gjelder også når du gamer. Noen gaming-headset gir en langt mer fysisk opplevelse av eksplosjoner, og har snedige algoritmer som fremhever de svakeste lydene – som fiendens fottrinn i gresset bak deg. Det er ikke Beoplay Portals oppgave. I appen kan man tilpasse lyden etter smak og bruk, og det er også en Gaming-innstilling. Men vekten er lagt på avslappende bruk fremfor konkurranse. Det er helt forståelig og fornuftig, når man som B&O satser på ”casual gamers.”

Automatisk støyreduksjon (ANC) tar uunngåelig en bit av musikken med på kjøpet når omgivelsenes støy utlignes. Når det gjelder Beoplay Portal, går det ut over luftigheten og åpenheten. I takt med at reduksjonen skrus opp, oppleves en tiltakende ”kleskapseffekt.”

(For) lite av begge deler

I tråd med Bang & Olufsens filosofi henvender Beoplay Portal seg mer til livsnytere enn til fanatikere. Et crossover-produkt som både kan brukes som hodetelefon og som gaming-headset.

Det er en prisverdig idé, men man ender med et produkt som er OK til begge deler, men ikke bra til noen av dem.

For det første har Bang & Olufsen ved å satse ensidig på Xbox, valgt fra det store flertallet av gamere som spiller på PC, PlayStation, Nintendo Switch og Mac. Ja, man kan godt spille kablet via USB-C eller analog minijack. Men det er ikke det man kjøper et kostbart trådløst headset for!

For det andre er Beoplay Portal heller ikke spesielt overbevisende som hodetelefon. Lyden er utmerket, men ikke i en grad som berettiger en pris på nesten det dobbelte av de fleste premium ANC-hodetelefonene. Og den vindfølsomme støyreduksjonen er noe vi forventer at man vil korrigere i en kommende utgave. Enten i firmware eller på hardwarenivå.

Beoplay Portal koster like mye som en god ANC-hodetelefon og et gaming-headset til sammen. Og det vil ofte være en fordel å holde de to funksjonene atskilt. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusjon

Beoplay Portal er en spennende debut for Bang & Olufsen, for det er alltid interessant å se kjente og erfarne produsenter prøve krefter med nye produktkategorier. Men jeg må si at jeg ikke er overbevist over deres første forsøk.

Xbox-spillere kan glede seg over oppmerksomheten, men det flertallet som spiller på PC må betale ekstra for en adapter for å kunne bruke headsettet. Betraktet som ANC-hodetelefon, er den i orden, bortsett fra vindfølsomheten. Men hvis det ikke er et ufravikelig krav at én hodetelefon skal løse alle oppgaver, kan man for samme beløp finne både et Logitech G733 gaming-headset og en Beoplay H9 eller en Sony WH-1000XM3 som hver enkelt utfyller sine respektive oppgaver bedre.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

En kommentar om “Bang & Olufsen Beoplay Portal”

 1. Jeg regner med de kan brukes helt fint på pc. Man trenger bare en xbox-dongle til pc’n. Disse koster ikke så fryktelig mye og bruker man en xbox controller på pc fra før, er jo sjansen stor for at man allerede har en reciever hodetelefonene kan kobles på.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Nå har Logitechs gaming-ørepropper fått norsk pris Logitechs trådløse ørepropper tilpasser seg ørene dine, og skal være skreddersydd for gaming.
Siste nytt om Forza Motorsport - se den nye traileren Hevdes å bli den teknisk mest avanserte racingsimulatoren noensinne - får dessuten oppslukende Dolby Atmos surroundlyd!
LG lanserer bøyelig OLED-skjerm LGs elleville OLED-skjerm kan veksle mellom buet og flat med et knappetrykk. Men prisen blir relativt saftig!
Razer sikter mot hodet Razers nye gaming-lydplanke vet hvor du sitter, og tilpasser lyden for å gi en 3D-surroundopplevelse.
Spennende nyheter fra Audio-Technica StreamSet-serien er laget spesielt for proffe gamere og Twitch-strømmere.
Følg Lyd & Bilde