Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)

Musikken gløder

Audio-Technica Kokutan gjenskaper musikken med en varm glød som er nærmest makeløst i denne klassen.

Skrevet av / 02.12.21 - 12:00
Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)
Geir Gråbein Nordby

Den dyrere broren til Asada Zakura heter Kokutan, eller ATH-AWKT om du ser på den offisielle modellbetegnelsen. Men det er altså Kokutan som er hva Audio-Technica håper de blir kjent som på folkemunne.

Audio-Technica ATH-AWKT Kokutan angle(2)
Foto: Audio-Technica

Navnet kommer fra det stripete japanske ibenholttreet med samme navn, og fargen er dyp mørk brun, med et enda mørkere naturlig mønster i treverket. Den halvklare lakken gir en ganske matt overflate, men i direkte sollys eller under en lampe får klokkene et nydelig skinn. Den rimeligere Asada Zakura er rød, og kanskje mer fotogen på bilder, men i virkeligheten synes jeg Kokutan er enda vakrere.

Les også Lukkede hodetelefoner låter som åpne Audio-Technica Asada Zakura avslører enhver musikkproduksjon klart som dagen – som et par åpne hodetelefoner ville gjort det. Men disse er ikke for alle.

Oppbygging

Kokutan er et meget hardt treverk med høy tetthet, mye brukt i treblåseinstrumenter. Det er mer hardført enn mange andre treverk overfor endringer i temperatur og luftfuktighet, som gjør det egnet for musikere som reiser året rundt med sine instrumenter. I hodetelefonene ATH-AWAS er treverket valgt for sine egenskaper til å undertrykke uønskede resonanser, slik at lyden kan gjenskapes så klar og naturlig som mulig.

ATH-AWKT_sec_190913
De 53 mm driverne sitter i kabinetter med dobbelt luftdempesystem. Foto: Audio-Technica

Driverne måler 53 mm, som gir et nesten 80 prosent større membranareal å flytte luft med, i forhold til standard 40 mm. Membranen kan derfor uanstrengt skyve større mengder luft. Til talespolene brukes oksygenfritt kobber i høy 6N renhet.

Kabinettene driverne sitter i bruker et dobbelt luftdempesystem, i to separate akustiske kamre. Dette for å minimere over- og undertrykk som oppstår i lukkede høyttalerkonstruksjoner.

Der hvor de rimeligere Asada Zakura-hodetelefonene har «ønskekvist»-hengsler i jern, er disse i en dyrere magnesiumlegering hos Kokutan. Målet er det samme, nemlig å minimere resonanser.

Audio-Technica Kokutan cable XLR Audio-Technica Kokutan cable jack
<
>
Ubalansert 6,3 mm jack-kabel. Foto: Audio-Technica

Ikke for bærbart

ATH-AWKT har en impedans på 48 Ohm, som kombinert med følsomheten på 102 dB (1mW) gjør dem relativt enkle å drive. Det følger med to tre meter lange kabler; en ubalansert med 6,3 mm jackplugg og en balansert med 4-pins XLR. Ingen minijack for bærbar bruk her.

Komfort og passform

AWKT er 10 gram tyngre enn «lillebror» AWAS (405 g), som betyr at de ikke er i den lette klassen. Men i likhet med sine søsken sitter de meget behagelig rundt ørene. De klemmer ikke, og også her er støydempingen moderat i forhold til en del andre lukkede klokker. Men det er nok til innendørs bruk, og hindrer overføring gjennom en eventuell mikrofon, til podkastbruk eller musikkinnspilling.

Audio-Technica Kokutan cushions
Putene sitter meget behagelig rundt ørene. Foto: Audio-Technica

Lyden av Kokutan

Der hvor lillebror ATH-AWAS låter meget dynamisk og klokkeklart men på grensen til sterilt, så har Audio-Technica varmet opp lyden med ATH-AWKT alias Kokutan. Det er ikke veldig mye, og slettes ikke slik at musikken føles farget på noen måte. Det er langt mer subtilt enn det.

Asada Zakura har en kaldere mellomtone enn Sennheiser HD 800S, og også enn Audio-Technicas egen, enda bedre åpne rival – nemlig ATH-ADX5000. Kokutan har derimot mer fylde og vitalitet her, og klarer til dels å utfordre de åpne klokkene på området. Barytonsangere får mer kjøtt på beinet enn med Asada Zakura, mens sopraner presenteres litt mykere og rundere.

Audio-Technica Kokutan box
Hodetelefonene kommer i en flott treboks. Foto: Audio-Technica

Klassisk

The Armed Man med sopran Lucy Kay, akkompagnert av FILMharmonic-orkesteret i Praha, låter deilig og luftig, mens strykerne har en varmere glød enn fra Asada Zakura. Man føler kanskje man er flyttet et par rader bak i publikummet her, fordi ting ikke står ut like nakent og knivskarpt som med Asada Zakura. Når paukene kommer inn er de noe mer forsiktig her. Men det er fordi hodetelefonene låter mindre skarpt, og helheten er utvilsomt bedre i mine ører.

Audio-Technica Kokutan side
Foto: Audio-Technica

Kokutan er også mindre kresne på elektronikk, fordi en forsterker med steril klang får litt ekstra glød, mens en med mer fylde ikke blir nevneverdig mer rosenrød. Med andre ord fungerer den varmtklingende Auralic Taurus kanonbra også her, som med Asada Zakura.

Og mens den nøytrale Sennheiser HDV 820 ikke funker spesielt bra med lillebrødrene, haler Kokutan kvalitetene ut av den og gjengir musikken med den nødvendige gnisten.

Audio-Technica Kokutan headband
Foto: Audio-Technica

Pop

Adeles stemme på Oh My God fra hennes nye album 30 låter enda større, og det er mer energi i basslinjene her enn med den rimeligere søskenmodellen. Dessverre er låta i seg selv ikke blant de mest dynamiske, den blir litt presset i refrenget. Men det er mer plagsomt med Asada Zakura enn med Kokutan. Det blir mer tilgivende her.

Ikke den mest hardtslående

Det skal likevel sies at heller ikke Kokutan er hodetelefonene du skal ha, dersom du ønsker å dundre løs med «skallebankbass». Da er Sony HDR-Z1R mye mer massiv og fysisk, og også Focal Stellia har mer dynamikk og bedre allround-egenskaper. De funker også begge bedre med bærbart utstyr, da de er mer lettdrevne. Men Kokutan har bedre tonal struktur i bassen enn Sony-ene, og en mer temmet diskant enn Focal-ene. Som gjør at de definitivt bør vurderes.

Audio-Technica Kokutan angle
Foto: Audio-Technica

Konklusjon

Audio-Technica ATH-AWKT, som også går under kallenavnet Kokutan etter treverket, er like vakre som de er velspillende.

De blomstrer med en god forsterker, og på sitt beste låter de forførende nydelig. Med en varm glød i mellomtonen og smøraktig diskant som få andre kan. Antakelig har jeg aldri hørt lukkede hodetelefoner med en så nydelig mellomtone!

Bassen er fyldig og tonalt meget god. Totalt sett mangler det kanskje noe slagkraft for de største basshodene der ute, men om du skal sitte og nyte musikk time etter time, så er Kokutan sannsynligvis for deg.

Karakter
Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)
High End

Lyd & Bilde mener

En fantastisk musikalsk glød kombineres med en oppløsning og beherskelse, som få andre åpne klokker er i stand til. Basspumpa er litt vel behersket, og det finnes andre hodetelefoner det spruter mer dynamikk av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Scroll to Top