Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: 6 premium hodetelefoner

Jakten på den beste lyden

Uansett om du er hi-fi-entusiast eller bare setter pris på god lyd, bør du unne deg et par skikkelige hodetelefoner med kabel. Vi tester seks av åpen type.

Skrevet av / 10.06.24 - 12:00
6 premium hodetelefoner
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Hvis du er på jakt etter den aller beste lyden for pengene, trenger du et skikkelig par hodetelefoner. Det er rett og slett ikke mulig for et stereoanlegg til 10-20 000 kroner å levere like god lyd, som du får fra et par hodetelefoner til 5-7000 kroner. Ikke minst fordi rommet lydanlegget står i, forringer lyden kraftig.

Her tester vi seks par åpne hodetelefoner, rettet mot folk som setter pris på god lydkvalitet når de lytter til musikk. De er alle av åpen type, som har lydmessige fordeler, spesielt med tanke på dynamikk og tonekvalitet. Ulempen er at de lekker lyd ut til omgivelsene, mens støy utenfra slipper gjennom til lytteren. Disse er derfor ment til hjemmebruk, eventuelt et cellekontor. Styr langt unna åpent kontorlandskap med disse.

Alle hodetelefonene fortjener en god hodetelefonforsterker for å yte sitt beste, men noen av modellene er lettdrevne nok til å fungere tilfredsstillende med rimelige bærbare spillere, laptoper og mobiltelefoner.

Six Headphones Boxes GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby
Les også Hodetelefonene dine fortjener denne FiiO K9 Pro ESS driver nærmest alt det skal være av hodetelefoner, i tillegg har den alt du trenger av digitale og analoge innganger. Også Bluetooth!

Ulike musikkstiler

For å vurdere hodetelefonenes kvaliteter, har testpanelet lyttet til et variert utvalg musikk, deriblant klavermusikk fra Hoff Ensemble, akustisk musikk med flotte vokaler og piano fra Taylor Swift & Bon Iver, samt funky popmusikk fra Lizzo. Med disse ulike musikkstykkene har vi kunnet evaluere tonalitet, lydkvalitet, dynamikk og andre viktige aspekter ved hodetelefonene.

Vi er ute etter hodetelefoner som gir en balansert og naturlig gjengivelse av musikken, uten overdreven betoning av enkelte frekvensområder. Samtidig har vi notert oss om enkelte modeller utmerker seg med spesielle kvaliteter, noe som kan være avgjørende for lytterens preferanser og musikksmak.

Slik testet vi

Hodetelefonene ble testet med hodetelefonutgangen på den integrerte forsterkeren Hegel H120, kjent for sin svært gode ytelse. I tillegg ble de koblet til en dedikert hodetelefonforsterker av typen Auralic Taurus, for å se hvordan de presterte med enda mer kraft og kontroll. Det er det nemlig et par av dem som trenger.

Selv om ingen av hodetelefonene i testen utpeker seg som dårlige, har de alle sine unike karakteristikker som gjør at du bør lese nøye før du bestemmer deg. Vi har gjort en grundig vurdering av hver modell, med fokus på hvilke musikksjangre de egner seg best til. Siden alle hodetelefonene er gode, har testvinneren denne gangen blitt vurdert ut ifra sine spesielt gode allroundegenskaper.

Hodetelefoner Oppslag 2
Foto: Lasse Svendsen

Impedans og følsomhet – ikke alltid som du tror

Både høy og lav impedans har fordeler og ulemper i en hodetelefon, avhengig av forsterkeren du bruker. Hodetelefoner med høy impedans krever ofte mer spenning, men er mindre følsomme for variasjoner i forsterkerens utgangsimpedans. Lav impedans kan være lettere å drive, men kan gi problemer med for lav dempefaktor med feil forsterker.

Forsterkerens utgangsimpedans bør være 1/8 eller mindre av hodetelefonenes impedans for best mulig kontroll i bassen. Hvis du derimot lurer på om hodetelefonene trenger mer forsterkereffekt for å spille høyt, er følsomheten viktigere å se på. Hodetelefoner med høy følsomhet trenger mindre effekt for å spille like høyt, som de med lav følsomhet.

Til syvende og sist er det én ting som gjelder: prøv og hør. Får du ikke høy nok lyd, eller det låter ukontrollert og tamt, trenger du en bedre forsterker. Du må selv avgjøre hva som fungerer best for deg.

Produkter i denne test

Sennheiser HD 650

Fortsatt i toppsjiktet

Sennheiser HD 650 begynner å nærme seg klassikerstatus. Selv etter 20 år på markedet hevder den seg godt mot nyere konkurrenter.

God klang i hele frekvensområdet, uten overdrivelser. Komfortable å ha på seg lenge. Utmerket bygge- og materialkvalitet. Grei pris.
Litt tilbakeholden dynamikk. Mellomtonen kunne vært mer fremtredende.
Les hele testen

Sony MDR-MV1

For en dynamikk!

Sony MDR-MV1 innfrir både til generelle lydentusiaster, og til profesjonelle lydteknikere som ønsker ærlige klokker som er lette å drive.

Superbehagelige hodetelefoner med ærlig gjengivelse av musikken. Enkle å drive.
Inntrykket av byggekvalitet står ikke helt i stil med prisen. Ikke like finmasket lyd som med enkelte konkurrenter.
Les hele testen

Hifiman Edition XS

Som et nyvasket vindu

HiFiMan Edition XS byr på det mest detaljerte og åpne lydbildet i prisklassen.

Fokusert og detaljrikt lydbilde med masse luft og finmaskede nyanser. Nydelig klangbunn og vokalgjengivelsen gir oss gåsehud.
Mangler litt på dynamisk kontrast.
Les hele testen

Audeze MM-100

Litt tam studiovenn

Audeze MM-100 er rettet mot studiobruk, med en nøytral og åpen klang. Vi ønsker bare litt mer dynamikk.

Presise og detaljerte. Låter fint. God komfort.
Litt tam dynamikk. Kropp og trøkk i bassen kommer bare frem med god forsterker.
Les hele testen

FiiO FT5

Forbløffende balansert lyd

FiiOs første åpne planar hodetelefon, FT5, er så tett på perfekt at vi nesten ble overrasket.

Uvanlig fyldig og dynamisk lydbilde. Spiller bass med en autoritet som er sjelden for denne typen hodetelefoner. Solid bygget og komfortable å ha på. Godt utstyrt.
Ikke så luftig og åpen i toppen.
Les hele testen

Neumann NDH 30

Studiolyd for hjemmebruk

Neumann overrasker med en usedvanlig balansert allrounder, i NDH 30.

Nydelig balanse og god dynamisk kontrast. Spiller bass med kontrollert autoritet, klangfull mellomtone og gjennomsiktig lydbilde.
Litt avslappet på de raskeste transientene.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

Scroll to Top