Search
Generic filters

: Surroundreceivere med Dolby Atmos

Tung hjemmekino med Atmos

Receivere med masse kraft og Dolby Atmos løfter hjemmekinoen til nye høyder.

Hjemmekino har alltid vært tøffest med surroundlyd. Ved å få lyd også bakfra, blir man trukket mer inn i handlingen, og det kan gå så galt at man må dukke ned i sofaen der man befinner seg i et bakholdsangrep med skurker som plaffer løs bakfra.

Fem høyttalere i hjemmekinoen var det som skulle til: to høyttalere bak, to foran, pluss en senterhøyttaler til dialogene. Og en subwoofer til basseffektene, da. Etter hvert fikk vi en ekstra senterhøyttaler bak, for å binde den bakre delen av lydbildet bedre sammen. Dette ble ytterligere oppgradert til enda en høyttaler bak. Og med totalt sju høyttalere pluss subwoofer, bestemte undertegnede seg for at nå får det holde. Ble det flere kanaler nå, betalte man i dyre dommer for noe man ikke trengte. Men jommen fortsatte det ikke, til både 9, 10 og 11 kanaler på de mest toppspesifiserte surroundreceiverne. Sirkelen rundt oss skulle tegnes opp med stadig flere høyttalere. Etter å ha testet ulike konfigurasjoner med høyttalere høyt og lavt, har jeg for min egen del for lengst slått meg til ro med THX-oppsettet på vårt testrom, som består av sju høyttalere pluss subwoofer.

 

Atmos
Så kom Dolby Atmos. Enda flere kanaler. Men denne gangen med ekstra kanaler som vi faktisk kan få bruk for. Det dreier seg om å feste ekstra høyttalere oppe i taket, rett foran og eventuelt også rett bak sofaen. Disse høyttalerne fungerer som et lydmessig bindeledd mellom frontkanalene og det som foregår bak, og bidrar til å tegne opp en ekte halvkule av lyd rundt og over oss. Hvis du har vært på kino i det siste og tenkt at lydbildet virket usedvanlig sammenhengende og stort, så er oddsen god for at du har sett en film med Atmos-lydspor. Da med enda flere kanaler – opptil 64 stykker! Men til hjemmebruk er det nødvendigvis nedskalert av hensyn til både budsjett og plass, og vi bruker da enten to eller fire høyttalere i taket, som tillegg til det sedvanlige fem- eller sjukanalsoppsettet.

Utvalget av Atmos-filmer på Blu-ray er fremdeles skralt, men etter hvert er det planlagt utgivelser på løpende bånd. I mellomtiden koser vi oss med Transformers – Age of Extinction.

 

Toppspesifiserte receivere
Men det holder ikke med Atmos for å gi gode opplevelser i stua. Forsterkeren må være av god kvalitet og servere nok kraft, og i denne testen leter vi blant toppmodellene til de nåværende receiverprodusentene som har Atmos-dekoding. Samme krav som før gjelder selvsagt til lydkvalitet i både to og flere kanaler, på musikk så vel som film, og la det være sagt – dagens receivere er stadig like gode på å gjengi de tradisjonelle surroundformatene. Du trenger dermed ikke vente på flere Atmos-utgivelser for å virkelig storkose deg med hjemmekinoopplevelser i særklasse.

 

Se videopresentasjon av testen her:

 

Strømming og appstyring
Det har etter hvert blitt standard at receivere har nettverksfunksjon, det gjelder også alle i denne testen. Det innebærer at de kan strømme musikk – også høyoppløst – direkte via hjemmenettverket, enten fra en tilkoblet PC eller nettverksharddisk. Eller bruk strømmetjenester som Spotify eller Wimp. Alle receiverne i denne testen har innebygd Spotify Connect og dessuten AirPlay, som enkelt lar deg strømme musikk fra en iPhone eller iPad. Har du Wimp HiFi kan du da strømme i full CD-kvalitet via AirPlay.Alle receiverne kan styres med mobiltelefon eller nettbrett via en app, slik at du mesteparten av tiden ikke behøver den medfølgende fjernkontrollen.Om priser
Prisene på testens receivere spriker noe, og enkelte vil nok mene at noen andre modeller ville gitt et mer rettferdig utgangspunkt prismessig. Men priser forandrer seg, og vi har her bestemt at vi rett og slett tar produsentenes toppmodeller og setter dem opp mot hverandre. Dermed er dette en test av hvem som tilbyr den beste surroundreceiveren akkurat nå, snarere enn at vi på død og liv må finne receivere som koster nøyaktig det samme, og sette dem opp mot hverandre.Slik testet vi
Vi har testet med fire Atmos-kanaler. Med fire Atmos-kanaler er det bare nok forsterkertrinn til et 5.1-oppsett ved siden av (5.1.4), mens for et komplett 7.1-oppsett kreves da en ekstra effektforsterker (Pioneer støtter ikke dette). Unntaket er Onkyo, som med sine 11 forsterkertrinn ikke trenger ekstra forsterker. Vi har prøvd begge oppsett, da med en Hegel H20 effektforsterker på de ekstra Atmos-kanalene. Litt ”overkill”, men da får man i hvert fall et veldig godt inntrykk av hva de ekstra kanalene tilfører lydbildet.

Receiverne fra Marantz og Denon kan oppgraderes til Auro 3D, et konkurrerende format til Dolby Atmos. Dette er beregnet for en annen høyttalerkonfigurasjon, hvor hver høydehøyttaler monteres i taket rett over hver av front- og bakhøyttalerne i et 5.1-oppsett. Man får dermed 9.1 kanaler til sammen. Vi har så vidt testet ut Auro 3D, men da med et Atmos-høyttaleroppsett. Ikke helt optimalt, men tidspresset hindret oss i å foreta en ny høyttalermontering.

Vi har testet Atmos med filmen Transformers – Age of Extinction. Mye action, fete eksplosjoner og masse rom i lydbildet. Musikk i surround er ”Magnificat”, et nydelig klassisk verk fremført av Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene. Her får man akustikken fra Nidarosdomen helt inn i stua! Spesielt dersom du velger Auro 3D-lydsporet med høydekanaler.

Musikk i stereo har vært mye forskjellig, fra pop og rock til roligere toner.

 

Tips til spilleliste mens vi venter på lysere tider: Melankolsk Mørketid III på Wimp.

 

Tips!
Når du skal nyte Dolby Atmos, pass på at Blu-ray-spillerens lydutgang er satt til ”bitstream” og ikke PCM.

 

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.

Lyd & Bilde mener

Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.
 • HDMI: 8 inn, 3 ut
 • 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0)
 • HD-lyd og Dolby Atmos (7.1.4 / 9.1.2)
 • Mulighet for Auro 3D
 • 9 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler)
 • Audyssey MultEQ XT32 høyttalerkalibrering
 • Nettverk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
 • AirPlay, DLNA og Spotify Connect
 • Platespillerinngang
 • Fjernkontrollapp for iOS og Android
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 13498 kr

Denons toppmodell er rimelig, men har likevel 11-kanals prosessering, slik at man med en ekstra effektforsterker kan koble opp et 7.1-oppsett sammen med fire ekstra Atmos takhøyttalere. Receiveren kan også for et pristillegg oppgraderes til å støtte Auro 3D.

AirPlay og Spotify Connect gir superenkel tilgang på musikken over hjemmenettverket, og høyoppløst musikk kan strømmes via en DLNA-app. Trådløs nettilkobling er integrert.

 

Denon_AVR-X5200W_app
Fjernstyringsappen er oversiktlig nok, men har ikke veldig mange funksjoner.

 

 

Brukervennlighet
Denons fjernkontrollapp er enkel. Lett å bruke, men få funksjoner, så du må benytte medfølgende fjernkontroll til å gjøre avanserte innstillinger. Også den dedikerte iPad-versjonen er ganske ribba for funksjoner.

Oppsett av forsterkerkanaler og høyttalere må velges før du kjører automatisk romkorreksjon, og da viser et bilde på skjermen hvor de ulike høyttalerne skal tilkobles.

 

Denon_AVR-X5200W_bak
11 kanaler kan prosesseres, dersom man kobler til ekstra effektforsterker. Doble Wi-Fi-antenner gir mer stabil nettilkobling.

 

 

Lydkvalitet
Audyssey romkorreksjon gir en veldig fin og sammenhengende boble av omringende lyd. Hvis du synes lyden blir litt i slankeste laget, kan du velge L/R bypass, som skrur av korreksjonen på fronthøyttalerne.

Tonene er oppløst, og lydbildet stort. Dialogene er fyldige og klare på én gang, og Dolby Atmos gir en stor og omringende halvkule av lyd med fire takhøyttalere. Det funker også bra med to – men aller best blir det med fire takhøyttalere og en ekstra effektforsterker til et ekstra sett bakhøyttalere (7.1.4). Men det er ikke nødvendig for å få fete filmopplevelser.

Når Megatron kaster en infernobombe fra et garasjetak, og verdens mest irriterende menneske blir gjort til aske, smeller det i alle kanaler. Denon har ikke like mye muskler som de største gutta. Det er mer enn fett nok, men både Onkyo, Pioneer og Yamaha drar fra i desibeldisiplinen.

Hva musikk angår, stortrives Denon med komplekse klangstrukturer, som i klassiskinnspillingen ”Magnificat”. DTS + Dolby Surround lydmodus bruker faseinformasjon fra lydsporet til å aktivere de fire ekstra høyttalerne, som gir en stor gassboble av lyd. Det føles som om lytterommet har vokst til å bli 5 meter under taket! Derimot låter Pure Direct renere, og foretrekkes når man skal dra opp lydnivået. Med lydsporet Auro 3D blir det noe annet, med sitt gigantiske og oppløste lydbilde. For å få 3D-lyd må da receiveren kalibreres om på nytt, så man må nesten velge på forhånd om man vil ha Auro 3D eller Atmos. Jeg har en følelse av at Atmos blir det mest utbredte etter hvert.

Receiverens fylde og luft gjør seg også meget godt med musikk i stereo, med klare og distinkte stemmer i et stort og luftig lydbilde. Ikke førstevalget for de verste raverne og rockehodene, til det anbefales Yamaha eller Onkyo.

 

Konklusjon
Denon AVR-X5200W er klassens rimeligste, men likevel produsentens toppmodell. Den overbeviser med oppløst og fyldig lyd, og er enkel og intuitiv i bruk, med oversiktlige menyer. Den er ikke fullt så kraftig som de mest hardbarka, men den spiller høyt nok, og dersom du synes det er viktigere med et stort og holografisk lydbilde med masse luft, fordelt på mange høyttalerkanaler, trår du ikke feil med denne.

 

Se videopresentasjon av Denon AVR-X5200W

https://www.youtube.com/watch?v=dmLvj1o4KxU

Yamaha RX-A3040
Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.
Onkyo TX-NR3030
Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.
Pioneer SC-LX88
Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.
Marantz SR7009
Marantz lages på samme plattform som Denon. Men noen grep er gjort for enda renere lyd.
11 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  BenQ W5700

  Veil.pris 27999 ,- Rimelig kinomaskin med 4K Sjekk beste pris

  BenQ GS1

  Veil.pris 6149 ,- Se film hvor du vil Sjekk beste pris

  Philips PicoPix PPX4835

  Veil.pris 4990 ,- Bare bra på papiret Sjekk beste pris

  Philips PicoPix PPX3417W

  Veil.pris 3795 ,- Mange triks i ermet Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.