Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Denon AVR-X2300W

Luftige toner

Denon går litt mer forsiktig frem, men tar igjen med svevende overtoner og fin musikkgjengivelse. Dessuten den mest brukervennlige skjermmenyen.

Skrevet av / 14.10.16 - 05:00
Denon AVR-X2300W
Geir Gråbein Nordby

Denons receivere er noen av de mest brukervennlige, og det samme stemmer for AVR-X2300W. Skjermmenyen er logisk og uproblematisk å finne frem i. Til å kalibrere høyttalerne brukes Audyssey MultEQ XT, som kan måle lyden på åtte ulike punkter i rommet, som gir ekstra mye informasjon når høyttalerne skal kalibreres.

På papiret er det lite som skiller receiveren fra forgjengeren AVR-X2200W. Man har fjernet konvertering fra analog video til HDMI, men har kontret på lydsiden ved å støtte oppholdsfri avspilling av flere musikkformater.

Det finnes bare sju høyttalerutganger, som betyr at du må velge mellom et 7.1-oppsett og Atmos i en 5.1.2-konfigurasjon. Du kan ikke koble opp høyttalere til begge konfigurasjoner og svitsje mellom.

Denon-receiveren har ingen trådløs multiromsfunksjon, da må du kjøpe HEOS Link ved siden av, til 3.500 kroner.

 

Lydkvalitet

Vi fikk best resultat ved å sette romkorreksjonen til L/R Bypass, som betyr resten av høyttalerne justeres til å matche frontene. Dynamic Volume og Dynamic EQ er på som standard, jeg foretrekker å ha disse av for å få best mulig dynamikk og oppløsning i lyden.

En actionfilm som Deadpool er lett å tenke at bør gjengis med knall og bang fremfor nyanser og kvalitet. Men også denne typen filmer nyter godt av å få frem noen flere lag av detaljer. Lydbildet er luftigere enn med Pioneer og Onkyo, det er flere nyanser i overtonene, samtidig som dialogene også har en fin fylde nede i brystklangområdet. Filmmusikken kommer flott frem, og det er da også grei kontroll på de mer ekstreme lydeffektene. Det smeller bare ikke fullt så hardt som med Pioneer og Onkyo, da Denon oppfører seg mer forsiktig. Men det er bedre kvalitet på lyden, og når man ser film med lavere lydtrykk – som de fleste av oss tross alt gjør mesteparten av tiden – så skinner Denon mer.

Musikk i både stereo og surround låter fint og luftig. Forgjengeren følte jeg hadde litt i overkant aksent på sibilanter i overtoneområdet (harde s-er og litt spisse cymbaler), jeg føler AVR-X2300W har roet ned dette og låter i det hele tatt bedre enn sin forgjenger.

Her sitter ingen platespillerinngang, og vi skulle ønske ni høyttalerutganger hvor man hadde separat utgang til Atmos og ekstra bakhøyttalere, så man enkelt kan svitsje. Foto: Denon
Her sitter ingen platespillerinngang, og vi skulle ønske ni høyttalerutganger hvor man hadde separat utgang til Atmos og ekstra bakhøyttalere, så man enkelt kan svitsje. Foto: Denon

 

Konklusjon

Denon AVR-X2300W er en glimrende hjemmekinoreceiver til prisen. Lydmessig briljerer den med et åpent og luftig lydbilde, som bare mangler litt kraft for å virkelig blåse liv i kåken.

Receiveren har et meget oversiktlig menysystem og en god automatisk høyttalerkalibrering. Tilkoblingsmulighetene er gode, men vi savner platespillerinngang. Dette er også testens eneste som ikke er utstyrt med mulighet for multiromsfunksjon.

Lyd & Bilde mener

Denon låter mykt, varmt og behagelig på så vel film som musikk. Velprøvde Audyssey MultEQ XT er fremdeles blant markedets beste romkorreksjonssystemer. Noen vil savne kraft. Bare sju høyttalerutganger gjør at man ikke lett kan bytte mellom 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multiromsfunksjon mangler, så også platespillerinngang.

Også i denne testen:

4 surroundreceivere

Yamaha RX-V781

Fortsatt kongen

Det later til at Yamaha virkelig har knekt hjemmekinokoden, når de nok en gang stikker fra feltet.

Her er mer overskudd og kraft enn de andre, og dessuten en elegant gjengivelse av både film og musikk. Receiveren er også den mest gjennomførte hva funksjoner angår.
I skrivende stund er det fremdeles ingen støtte for Tidal og Apple Music i MusicCast-systemet. Skjermmenyen er ikke like enkel som hos Denon.
Les hele testen

Onkyo TX-NR656

Helt greit

Onkyo gjør jobben, men har et par lyter.

Lyden er både klar og energisk, og har gode tilkoblingsmuligheter. Romkorreksjonen AccuEQ har blitt mer avansert enn i begynnelsen.
Også Onkyo får en i overkant spiss klang på musikk av romkorreksjonen, og man kan ikke skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 uten å koble om høyttalerne og rekalibrere.
Les hele testen

Pioneer VSX-1131

Ganske bra

Pioneer har god funksjonalitet og gir klar og kraftig lyd.

Her er godt med tilkoblingsmuligheter, og receiveren fungerer til dels utmerket med filmlyd og også greit på musikk.
Romkorreksjonen gir litt spiss lyd på musikk i stereo. Å skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 med ekstra bakhøyttalere må gjøres manuelt i menyoppsettet.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top