: Onkyo TX-NR656

Helt greit

Onkyo gjør jobben, men har et par lyter.

Skrevet av / 14.10.16 - 05:00
Onkyo TX-NR656
Geir Gråbein Nordby

Etter at Onkyo og Pioneer slo sammen hjemmekinoproduksjonen sin, har likhetene mellom deres produkter stadig blitt mer merkbar. TX-NR656 har samme chassis som Pioneer VSX-1131, selv frontplatene er ulike og tilkoblingene er noe ulike. For det første har Onkyo åtte HDMI-innganger mot Pioneers sju. Derimot har Onkyo valgt samme høyttalerutgang for høydekanaler og bakre surroundkanaler. Hvilket betyr at det er helt utelukket å koble opp et 7.1-system og dertil et par Atmos-kanaler, til de få gangene man ser film med et slikt lydspor. Hvilket igjen betyr at om du velger et Atmos-oppsett, så har du ikke valget å bytte over til 7.1 når du skal se film uten Atmos. Som er nesten alltid.

Der hvor Onkyo har en fordel over Pioneer, er at man kan velge å autokalibrere høyttalerne etter frontene, og la disse være i fred. I vårt oppsett gir det en fyldigere og mer behagelig klangkarakter, enn om man kalibrerer alle høyttalere til å låte mest mulig lineært i rommet. Videre kan AccuEQ-systemet stille separate delefrekvenser til hvert høyttalerpar, hvor Pioneer bare har en enkelt delefrekvens til hele systemet.

Med Onkyo tok det tidvis litt lang tid å få bilde gjennom fra 4K Ultra HD Blu-ray. Lengre enn Pioneer, som har samme innmat, hva det skyldes er jeg usikker på.

Heller ikke Onkyo var tilgjengelig med FireConnect multiromsfunksjon i testperioden.

 

Lydkvalitet

Ikke overraskende låter Onkyo veldig likt Pioneer. Det betyr klare og åpne dialoger og et sammenhengende og stort lydbilde. Det låter også ganske heftig med knall-og-bang-effekter, og Deadpool er i det hele tatt en underholdende affære. Det kan låte litt stresset i det øvre registeret når det blir for hett rundt ørene, verken Onkyo eller Pioneer har Yamahas overskudd og ro over seg.

Jeg mener at forgjengeren TX-NR646 låt enda litt mer dynamisk og levende enn 656, men det er vanskelig å påstå hardnakket uten å ha begge ved siden av hverandre.

Musikk i stereo låter helt greit, med god klarhet i lydbildet. Men det mangler litt liv, futt og fart, og vi har hørt bedre oppløsning oppover i overtonene. I vårt testrom foretrekker vi å skru av AccuEQ på musikk.

7 HDMI-innganger bak (og en foran) bør holde! Vi er ikke superbegeistret for at Atmos og bakre surroundkanaler rutes til samme høyttalerutgang. Foto: Onkyo
7 HDMI-innganger bak (og en foran) bør holde! Vi er ikke superbegeistret for at Atmos og bakre surroundkanaler rutes til samme høyttalerutgang. Foto: Onkyo

 

Konklusjon

Onkyo-receiveren gjør jobben sin og vel så det, ved å levere et åpent og klart lydbilde, med nok liv og dynamikk til å låte tøft på film. Vi skulle gjerne ønsket mulighet for å enkelt svitsje mellom Atmos og 7.1 uten å måtte koble om høyttalerne, og bildet fra Ultra HD Blu-ray går ikke alltid smertefritt igjennom på vårt testeksemplar. Musikk i stereo låter ok, synd vi ikke fikk testet med FireConnect multirom.

Lyd & Bilde mener

Lyden er både klar og energisk, og har gode tilkoblingsmuligheter. Romkorreksjonen AccuEQ har blitt mer avansert enn i begynnelsen. Også Onkyo får en i overkant spiss klang på musikk av romkorreksjonen, og man kan ikke skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 uten å koble om høyttalerne og rekalibrere.

Også i denne testen:

4 surroundreceivere

Yamaha RX-V781

Fortsatt kongen

Det later til at Yamaha virkelig har knekt hjemmekinokoden, når de nok en gang stikker fra feltet.

Her er mer overskudd og kraft enn de andre, og dessuten en elegant gjengivelse av både film og musikk. Receiveren er også den mest gjennomførte hva funksjoner angår.
I skrivende stund er det fremdeles ingen støtte for Tidal og Apple Music i MusicCast-systemet. Skjermmenyen er ikke like enkel som hos Denon.
Les hele testen

Denon AVR-X2300W

Luftige toner

Denon går litt mer forsiktig frem, men tar igjen med svevende overtoner og fin musikkgjengivelse. Dessuten den mest brukervennlige skjermmenyen.

Denon låter mykt, varmt og behagelig på så vel film som musikk. Velprøvde Audyssey MultEQ XT er fremdeles blant markedets beste romkorreksjonssystemer.
Noen vil savne kraft. Bare sju høyttalerutganger gjør at man ikke lett kan bytte mellom 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multiromsfunksjon mangler, så også platespillerinngang.
Les hele testen

Pioneer VSX-1131

Ganske bra

Pioneer har god funksjonalitet og gir klar og kraftig lyd.

Her er godt med tilkoblingsmuligheter, og receiveren fungerer til dels utmerket med filmlyd og også greit på musikk.
Romkorreksjonen gir litt spiss lyd på musikk i stereo. Å skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 med ekstra bakhøyttalere må gjøres manuelt i menyoppsettet.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Scroll to Top