Search
Generic filters

: 4 surroundreceivere

Hjemmekino det svinger av

Disse surroundreceiverne gir mye tøffere lyd enn noen lydplanke kan drømme om.

Skikkelig innlevelse på film og TV krever skikkelig lyd. Og selv om vi er glade i enkle lydplanker med sine mange trådløse muligheter, er det bare separate komponenter som virkelig får frem råskapen. Surroundreceiverne vi tar for oss her er perfekte eksempler, da de kombinert med noen ordentlige høyttalere virkelig blåser liv i hjemmekinoen.

De beste receiverne til 5-6.000 kroner yter de nye Ultra HD Blu-ray-filmene rettferdighet ved å gjengi lydsporet i all sin pomp og prakt. I tillegg har de Dolby Atmos med lyd fra taket, som løfter opplevelsen til nye høyder. Bokstavelig talt! Ta for eksempel blodpølen av en superheltfilm, Deadpool. I UHD-oppløsning er bildet fabelaktig, og med et skikkelig hjemmekinoanlegg i tillegg løftes opplevelsen til nye dimensjoner. Regn som kommer ovenfra, biler som flyr veggimellom over hodene på oss. Å sitte i en boble av lyd er gøy!

De virkelig heftige opplevelsene starter her, og vi fraråder å kjøpe noe særlig billigere. Du skal nemlig være litt interessert for å gå for en komponentløsning, da receivere kan være litt mer knotete å koble opp og stille inn, enn en enkel lydplanke. Billigere receivere er like avansert å stille inn, men betaler seg ikke i samme grad i form av heftige opplevelser. Går du derimot videre opp i pris, får du enda mer kraft og kontroll i tillegg til flere av de viktige detaljene i lydbildet, men uten å sammenligne direkte vil du neppe savne noe med en av denne testens receivere.

 

Musikkstrømming

En surroundreceiver i dag gjør mer enn filmlyd. Den skal også svelge unna de musikkformatene du kaster på den. Enten man skal spille musikk trådløst fra mobilen eller fra en nettverks-PC, er det viktig at receiveren ikke blir bremseklossen i systemet. Derfor har de fleste receivere i dag, heriblant samtlige av testens kandidater, trådløs nettverkstilkobling og kan spille musikk på flere måter. Det være seg AirPlay, Bluetooth, DLNA (litt mer avansert, men kompatibelt med alle datamaskiner), og til og med internettradio. Noen kan også spille av høyoppløste musikkformater, og slik som dagens vinylsalg har tatt seg opp, er det fint med platespillerinngang (alle bortsett fra Denon).

 

Trådløst multirom

Multiromsfunksjonalitet er også en stor greie for tiden. Derfor har stadig flere receivere mulighet for å inngå i et trådløst multiromssystem, slik at man kan spille samme musikk i mange rom, hvor komponentene kommuniserer trådløst med hverandre. Det gjelder Yamaha med sin MusicCast-funksjon, og når du leser denne testen vil antakelig både Pioneer og Onkyos receivere ha fått lignende funksjonalitet med FireConnect. I testperioden har ikke dette systemet vært klart, så vi har ikke fått testet. Denon har sitt HEOS-system, men har valgt å ikke utstyre AVR-X2300W med slik funksjonalitet. Da må du kjøpe en HEOS Link adapter i tillegg, til 3.500 kroner.

Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo
Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo

4K Ultra HD

4K Ultra HD støttes av alle receiverne. Det betyr at du kan koble en UHD Blu-ray-spiller som for eksempel Panasonic UB900 til en av HDMI-inngangene, og sende bildesignalet videre til en kompatibel projektor eller TV, mens lydsignalet gjengis av receiveren. Alle nye receivere støtter de nyeste lisensene, full fargedybde og dynamisk rekkevidde (HDR), så du er garantert at det funker.

 

Fjernstyring

Vær oppmerksom på at ingen av de medfølgende fjernkontrollene i denne prisklassen har baklys, som kan gjøre valg og innstillinger problematisk i et helt mørkt rom. Derimot kan alle styres fra en app, så du i stedet kan bruke smartmobil eller nettbrett som fjernkontroll.

 

Slik testet vi 

Receiverne har vært testet sammen med Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray-spiller, og tilkoblet vårt 7.1 Procella THX høyttalersystem. Høyttalerne er meget kostbare, rundt 150.000 kroner til sammen, men de er ingen vanskelig last og skiller godt mellom ulike forsterkere. I stereo har vi for anledningen brukt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (82.990 kr), for å skille klinten fra hveten. Prislappen er selvsagt skjev, men jo bedre høyttalerne er, desto bedre skiller de forsterkerne fra hverandre. Dessuten: det er likt for alle!

Receiverne har fått kjøre sitt automatiske høyttaleroppsett med romkorreksjon. Hvis nødvendig har vi gått inn i etterkant og justert litt på avstander, delefrekvens og lydnivå for å få det helt symmetrisk, men vi har latt receiverne få sette klangbalansen (EQ).

Til film har vi valgt Deadpool med Dolby Atmos-lydspor. Musikk i surround er jazzalbumet Quiet Winter Night på Blu-ray av Jan Gunnar Hoff og hans ensemble. Dette har 7.1 surround, og noen receivere må tungvint nok rekalibreres mellom dette og Atmos, siden de bare har sju og ikke ni kanaler.

Ellers har vi valgt å spille musikk i stereo med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, mens Yamaha som i testperioden hadde testens eneste receiver med multiromsfunksjonalitet, har blitt testet med sin MusicCast-app.

Alle receiverne har vært oppdatert med nyeste programvare før testing.

Luftige toner

Denon går litt mer forsiktig frem, men tar igjen med svevende overtoner og fin musikkgjengivelse. Dessuten den mest brukervennlige skjermmenyen.

Lyd & Bilde mener

Denon låter mykt, varmt og behagelig på så vel film som musikk. Velprøvde Audyssey MultEQ XT er fremdeles blant markedets beste romkorreksjonssystemer.
Noen vil savne kraft. Bare sju høyttalerutganger gjør at man ikke lett kan bytte mellom 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multiromsfunksjon mangler, så også platespillerinngang.
 • Video: 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 inn, 2 ut
 • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X (v/ oppdatering)
 • Høyoppløst lyd: Ja (24-bit / 192 kHz, DSD)
 • Effekt: 7 x 95 watt (8 ohm, 2 kanaler, 20Hz-20kHz)
 • Romkorreksjon: Audyssey MultEQ XT
 • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
 • Strømming: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • Appstyring: Denon 2016 AVR Remote
 • Platespillerinngang: Nei
 • Multikanals pre out: Nei
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6998 kr

Denons receivere er noen av de mest brukervennlige, og det samme stemmer for AVR-X2300W. Skjermmenyen er logisk og uproblematisk å finne frem i. Til å kalibrere høyttalerne brukes Audyssey MultEQ XT, som kan måle lyden på åtte ulike punkter i rommet, som gir ekstra mye informasjon når høyttalerne skal kalibreres.

På papiret er det lite som skiller receiveren fra forgjengeren AVR-X2200W. Man har fjernet konvertering fra analog video til HDMI, men har kontret på lydsiden ved å støtte oppholdsfri avspilling av flere musikkformater.

Det finnes bare sju høyttalerutganger, som betyr at du må velge mellom et 7.1-oppsett og Atmos i en 5.1.2-konfigurasjon. Du kan ikke koble opp høyttalere til begge konfigurasjoner og svitsje mellom.

Denon-receiveren har ingen trådløs multiromsfunksjon, da må du kjøpe HEOS Link ved siden av, til 3.500 kroner.

 

Lydkvalitet

Vi fikk best resultat ved å sette romkorreksjonen til L/R Bypass, som betyr resten av høyttalerne justeres til å matche frontene. Dynamic Volume og Dynamic EQ er på som standard, jeg foretrekker å ha disse av for å få best mulig dynamikk og oppløsning i lyden.

En actionfilm som Deadpool er lett å tenke at bør gjengis med knall og bang fremfor nyanser og kvalitet. Men også denne typen filmer nyter godt av å få frem noen flere lag av detaljer. Lydbildet er luftigere enn med Pioneer og Onkyo, det er flere nyanser i overtonene, samtidig som dialogene også har en fin fylde nede i brystklangområdet. Filmmusikken kommer flott frem, og det er da også grei kontroll på de mer ekstreme lydeffektene. Det smeller bare ikke fullt så hardt som med Pioneer og Onkyo, da Denon oppfører seg mer forsiktig. Men det er bedre kvalitet på lyden, og når man ser film med lavere lydtrykk – som de fleste av oss tross alt gjør mesteparten av tiden – så skinner Denon mer.

Musikk i både stereo og surround låter fint og luftig. Forgjengeren følte jeg hadde litt i overkant aksent på sibilanter i overtoneområdet (harde s-er og litt spisse cymbaler), jeg føler AVR-X2300W har roet ned dette og låter i det hele tatt bedre enn sin forgjenger.

Her sitter ingen platespillerinngang, og vi skulle ønske ni høyttalerutganger hvor man hadde separat utgang til Atmos og ekstra bakhøyttalere, så man enkelt kan svitsje. Foto: Denon
Her sitter ingen platespillerinngang, og vi skulle ønske ni høyttalerutganger hvor man hadde separat utgang til Atmos og ekstra bakhøyttalere, så man enkelt kan svitsje. Foto: Denon

 

Konklusjon

Denon AVR-X2300W er en glimrende hjemmekinoreceiver til prisen. Lydmessig briljerer den med et åpent og luftig lydbilde, som bare mangler litt kraft for å virkelig blåse liv i kåken.

Receiveren har et meget oversiktlig menysystem og en god automatisk høyttalerkalibrering. Tilkoblingsmulighetene er gode, men vi savner platespillerinngang. Dette er også testens eneste som ikke er utstyrt med mulighet for multiromsfunksjon.

Yamaha RX-V781
Det later til at Yamaha virkelig har knekt hjemmekinokoden, når de nok en gang stikker fra feltet.
Onkyo TX-NR656
Onkyo gjør jobben, men har et par lyter.
Pioneer VSX-1131
Pioneer har god funksjonalitet og gir klar og kraftig lyd.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  BenQ W5700

  Veil.pris 27999 ,- Rimelig kinomaskin med 4K Sjekk beste pris

  BenQ GS1

  Veil.pris 6149 ,- Se film hvor du vil Sjekk beste pris

  Philips PicoPix PPX4835

  Veil.pris 4990 ,- Bare bra på papiret Sjekk beste pris

  Philips PicoPix PPX3417W

  Veil.pris 3795 ,- Mange triks i ermet Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.