Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Epson EH-LS800

100 tommer på veggen - helt enkelt

Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et digert bilde på veggen, som er skjult når du ikke bruker det. Og bildekvaliteten er lekker!

Skrevet av / 26.02.23 - 10:00
Epson EH-LS800
Audun Hage

Såkalte Ultra Short Throw (UST) projektorer – også kalt laser-TV, er en voksende trend innen hjemmekino. Ideen om at du kan ha en kjempestor skjerm på veggen som kan gjemmes når du ikke bruker den, er selvfølgelig forlokkende for mange. Særlig i takt med at TV-skjermene blir stadig større og mer plasskrevende.

Med fysiske TV-skjermer er det jo en praktisk begrensing for hvor store skjermene kan være (85-98 tommer) før de blir vanskelige å få inn døra, uten å dele dem opp i moduler. Med projektorer finnes det derimot knapt noen begrensning …

100 tommer på 10 centimeters avstand!

En Ultra Short Throw-projektor er kort fortalt en projektor med spesiell optikk som tillater den å ha ekstremt kort kasteavstand. Epson-projektoren vi omtaler her, kan for eksempel projisere et bilde på hele 100 tommer, selv når den stilles bare 10 centimeter fra veggen, noe som er rekordlavt. Dytt på noen centimeter til, og du kan ha et 120 tommers bilde hjemme i stua.

Fordelen med å kunne plassere projektoren nær veggen er selvfølgelig at man utnytter lysstyrken best mulig, samtidig som det gjør installasjonen enklere enn en tradisjonell projektor. I stedet for å måtte montere projektoren i taket og trekke masse ledninger kan du sette den rett på TV-benken. I tillegg unngår du at noen skygger for bildet når de går forbi.

Epson EH-LS800: kompakt 4K UST laser-projektor

Projektorspesialisten Epson er kjent for sine prisgunstige projektorer til hjemmekino, data- og presentasjonsbruk. Nykommeren EH-LS800 er en arvtager til EH-LS500B som har vært på markedet en stund. Vi snakker om en LCD/RGB-laserprojektor med 4K-oppløsning, som er spesielt myntet på hjemmebruk.

EH-LS800 bruker en tre-chips RGB LCD bildebrikke, kombinert med en kraftig 0,16:1 linse. LCD-projektorer har en fordel mot DLP-projektorer, ved at de unngår den såkalte regnbueeffekten som enkelte er følsomme for.

Ved hjelp av en laser-fosfor lyskilde kan EH-LS800 levere en lysstyrke opp mot 4000 lumen. Den forrige UST-projektoren vi testet (Samsung LSP7T) hadde til sammenligning bare 2200 lumen, og må stilles hele 30 centimeter fra veggen for å oppnå 100 tommer.

Epson-projektoren har i tillegg et innebygd 2.1 lydsystem signert Yamaha, samt innebygd Android-TV, som gjør at den i praksis kan fungere som en frittstående lyd & bilde-maskin.

Projektoren i seg selv er relativt kompakt, og leveres i svart eller hvit finish. Den er laget for å kunne stilles på TV-benken eller en hylle. Vi har også sett eksempler på «proffe» installasjoner der man bygger projektoren inn i et møbel, slik at den kan være fullstendig skjult.

Projektoren har en bevegelsessensor som slukker laser-lampen når noen kommer for nær optikken, slik at man unngår å bli blendet av det sterke lyset.

Epson EH-LS800 front Epson EH-LS800 front right Epson EH-LS800 right
<
>
Epson EH-LS800. (Foto: Audun Hage)

Kan man projisere rett på veggen?

Det kan du i teorien, men resultatet vil avhenge veldig av hvilken type veggoverflate du har. Trepanel og murstein er naturligvis utelukket! Glatte mur- eller gipsvegger vil fungere bedre, men selv disse kan ha en ujevn struktur som påvirker bildeopplevelsen. Det legges ikke skjul på at du bør bruke et lerret for best resultat.

Dersom du skal bruke projektoren i dagslys bør det være av typen ALR (Ambient Light Reflection), som er tilpasset UST-projektorer. Et slik lerret har lameller som begrenser lysrefleksjon fra taket og omgivelsene rundt, samtidig som det forsterker lyset fra projektoren under.

Epson tilbyr UST-lerret i 100 og 120 tommer. Norske Dreamscreen har også utviklet en motorisert «Stealth» variant, som kan heves og senkes ved behov. Velger du en slik løsning, kan du for eksempel slippe unna med en nett liten 55-tommers TV på veggen til vanlig, som erstattes av en 100 tommer når det er tid for kinokveld.

Brukervennlighet og finesser

Siden Epson har et Android-basert brukergrensesnitt får du også tilgang til massevis av apper gjennom Google Play store. Dessverre fant vi ikke Netflix blant disse, da Epson mangler sertifisering fra den amerikanske strømmegiganten. Andre apper som HBO Max, Amazon Prime og Disney+ var derimot tilgjengelig for nedlasting. Chromecast er selvfølgelig også en mulighet.

Uansett vil nok mange foretrekke å koble til en ekstern videokilde som f.eks. Apple TV 4K, Playstation eller Xbox til projektoren, for å ha tilgang på mest mulig innhold.

Tilkoblingsmulighetene er greie nok, med tre HDMI-innganger, men det er verdt å merke seg at disse er av den eldre HDMI 2.0b, og ikke den nyeste 2.1 typen med høyere båndbredde.

Epson støtter opp til 4K/60 Hz videosignaler, men derimot ikke 4K/120Hz slik du kan finne på toppmodellene LS120000 og LS11000 med HDMI 2.1 innganger. Her er heller ingen støtte for HDR-formatet Dolby Vision (kun HDR10). Forsinkelsen (input lag) ligger på cirka 22 millisekunder (1080p/60 Hz).

Epson EH-LS800 remote Epson EH-LS800 inputs
<
>
Tilkoblingene ligger skjult bak et deksel på høyre side. Blant andre tre HDMI-innganger. (Foto: Audun Hage)

Installasjon

Projektoren er kjapp og enkel å sette opp. Den plasseres 90 grader mot veggen og avhengig av hvor stort bilde du vil ha, kan den settes cirka 10-20 centimeter fra veggen.  Føttene kan justeres slik at alt står i vater, i tillegg har projektoren en manuell fokusjustering. Deretter er det mulig med elektronisk finjustering av optikken, slik at bildet står rett og fyller ut i kantene på et eventuelt lerret.

Epson EH-LS800 kommer med en snedig fjernkontroll som styrer det meste av funksjoner. Men vi fant det av og til litt forvirrende å veksle mellom Google Android-menyen og Epsons egne undermenyer når vi skulle komme til de ønskede innstillingene.

Epson EH-LS800 setup Epson EH-LS800 setup (3) Epson EH-LS800 setup (2)
<
>

Ekte 4K-oppløsning?

I likhet med mange andre såkalte «4K» projektorer bruker ikke Epson en ekte, native 4K bildebrikke, men derimot en teknikk kalt pikselskifting for å oppnå noe tilsvarende. Det Epson kaller 4K PRO-UHD er i realiteten et 1080-panel hvor bildet forskyves bildet diagonalt en halv piksellengde, veldig raskt frem og tilbake, så raskt at øyet ikke oppfatter det. Resultatet blir ikke helt på nivå med ekte vare, men likevel bedre enn tradisjonelle Full HD projektorer.

Bildekvalitet

Så til det viktigste av alt, hvordan bildet tar seg ut i praksis! Projektorer har sine typiske svakheter der resultatet avhenger av overflaten det projiseres på og lysforholdene ellers i rommet. Når det er sagt, må vi si oss imponert over nivået fra Epson EH-LS800.

Det første som slår oss er at lysstyrken er svært god, og vesentlig sterkere enn for eksempel Samsung LSP7T som vi har testet tidligere. Det gjør at man er mindre avhengig av å slukke lyset eller trekke for gardinene for å få en god bildeopplevelse.

Kontrasten og lysstyrken kan på mange måter minne om en vanlig, fullgod TV! Ikke som en MiniLED-TV med lysstyrken på full spiker riktignok, men meget bra til projektor å være.

Bildeskarpheten er også fortreffelig. Epson når riktignok ikke opp til de beste 4K-projektorene med ekte 4K bildebrikke, men fungerer likevel utmerket. Med ultra-short-throw projektorer kan det ofte være en utfordring å oppnå god nok fokus over hele bildet, på grunn av den korte kasteavstanden. Men Epson har lykkes bra med optikken de bruker.

Skarpheten under bevegelser er også god, og man kan stille inn interpolering/bevegelsesutjevning, alt etter hvor glad man er i den såkalte såpeopera-effekten. Vi opplevde at selv hurtige panoreringer i Formel 1-sirkuret Drive to Surve fremsto glatte og skarpe.

Fargegjengivelsen er også klart godkjent, med sterke og nøytrale farger som ikke er nevneverdig plaget av fargestikk. Ferrari-rødt får den rette kuløren.

Når det kommer til kontrast og svartnivå, er Epson EH-LS800 selvfølgelig avhengig av et mørkt rom for best resultat, og selv da vil den ikke kunne måle seg med de beste bakprojektorene fra Sony og JVC, eller Epsons egen EH-LS11000 for den del.

Svartnivået og kontrasten vil selvfølgelig bli bedre etter hvert som man demper belysningen og trekker for vinduene. Svart kan i utgangspunktet virke litt grått.

LS800-modellen er ikke ment for hjemmekino i et bekmørkt rom, men mer beregnet på variert TV-titting i en stue med dempet belysning. Og her treffer Epson blink etter vår mening.

Lydkvalitet

Epson EH-LS800 kommer med et innebygd 2.1 høyttalersystem fra Yamaha, som består av to små fulltonehøyttalere og en egen basshøyttaler. Yamaha har også lagt til sin egen DSP-lydenhet som bidrar med virtuell surround-effekt.

Lyden er helt klart brukbar, med en klarhet og fylde som overgår den typiske TV-lyden vi er vant til å høre. Stemmer kommer godt ut samtidig som det er fin fylde i bassen til musikk og lydeffekter. Her er også en loudness-funksjon som gir ekstra bass-boost, men som kunne låte litt overanstrengt og forvrengt på film og basstung musikk. Brukes med måte.

På 5.1 lydspor fikk vi også en tydelig fornemmelse av lyd fra sidene. Nesten litt i meste laget! Effekten kan heldigvis både justeres og skrus helt av.

Mange vil nok foretrekke å koble EH-LS800 til en lydplanke eller eksternt lydsystem, og i så måte er det kjekt at den har ARC lydreturkanal via HDMI-kontakten.

Konklusjon

Epson EH-LS800 er en meget anvendelig UST-projektor som er velegnet til deg som ønsker et stort skjermbilde på veggen uten for mange ledninger eller kompliserende installasjon. I så måte mener vi Epson-projektoren holder hva den lover i form av et lyssterkt, skarpt og kontrastrikt bilde. Bare husk å budsjettere med et skikkelig ALR-lerret først som sist.

Karakter
Epson EH-LS800
Premium

Lyd & Bilde mener

Epson EH-LS800 leverer et stort, skarpt og lyssterkt bilde med glimrende kontrast, som egner seg bra til skjermtitting i dagslys. Du må regne med litt ekstra påkost i form av et passende lerret, for å oppnå skikkelig resultat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top