Yamaha RX-A2010

Varm velklang i alle kanaler

Yamahas receiver har en varm og fyldig klangbalanse, som fungerer fint både til film og musikk. Her er det nok kraft, og utstyr er det bra med.

Pluss
Varm, fin klang Fjernstyringsapp for iPhone Nettverksstrømming
Minus
Ikke AirPlay Mangler litt attakk

Yamaha RX-A2010 korrigerer for jitter i digitalsignalet og er den eneste av testens receivere som har ni kanaler pluss to uavhengige subwoofere. Så har du i hvert fall muligheten til å fylle stua med høyttalere.
Yamahas autokalibrering kan enten korrigere kun for hovedplassen i sofaen, eller for inntil åtte sitteplasser totalt. Dette må du velge på forhånd i oppsettmenyen.

Åtte HDMI-innganger er mer enn nok, alle med 3D-gjennomstrømming og lydretur. iPod-en kobles til USB-inngangen i front av receiveren. Her finnes ikke AirPlay, men Yamaha sverger til det de kaller AirWired, som er trådløs overføring fra en fysisk dokk for iPod eller iPhone. Fordelen er helt ukomprimert overføring, hvor AirPlay komprimerer alt til Apple Lossless før det sendes videre gjennom luften. Ulempen er at du er avhengig av en dokk.

Brukervennligheten til Yamaha-receiveren er meget god, og vi er godt fornøyd med fjernkontroll-appen AV Controller som er tilgjengelig for iPhone. Den er godt oversiktlig, med fine ikoner for ulike lydmodi og er i det hele tatt meget enkel i bruk. Oppsett og kalibrering må du imidlertid gjøre via den medfølgende fjernkontrollen.

Lydkvaliteten
Romkorreksjonen i vårt rom kan gjøres flat, altså receiveren prøver å lage en helt flat frekvenskurve, du kan velge å justere senter og bak ut fra frontenes opprinnelige klang, eller velg ”Natural” for hva Yamaha mener er den mest naturlige klangen. Vi synes ”Flat” blir litt i overkant klangfattig, mens ”Natural” kan dempe litt for mye diskant – avhengig av høyttalerne. I vårt oppsett funket det best å la Dynaudio-høyttalerne stå for klangen, altså ”Front”. Vær likevel oppmerksom på at ”Natural” kan gjøre det mer behagelig hvis du vil spille opp til lydnivået du får på kino.

Musikk i stereo låter best i mellomtonen i Pure Direct-modus. Samtidig setter vi pris på hjelp i bassen av en subwoofer, da er ”2 ch stereo” et bedre valg.

Vi liker oppløsningen i Yamahas overtoner. Lydbildet fra musikken brer seg godt utover, og på film oppnår vi en god, omringende klang. Dialoger og sangstemmer er naturlige og behagelige, dette er i det hele tatt meget god lyd. Og det er mer kraft og dynamikk enn med Denon.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Mellomtonen er litt slankere hos Yamaha enn med Onkyo, som har mer kjøtt på beinet og har et mer stødig og direkte stereoperspektiv på musikk. Yamaha later heller ikke til å være fullt så kraftig, og virker litt mer anstrengt når man spiller høyt.

Vi tar forbehold om at eksemplaret til test var en preproduksjon, da ferdig produkt ikke var tilgjengelig i skrivende stund.

Yamaha RX-A2010 korrigerer for jitter i digitalsignalet og er den eneste av testens receivere som har ni kanaler pluss to uavhengige subwoofere. Så har du i hvert fall muligheten til å fylle stua med høyttalere. Yamahas autokalibrering kan enten korrigere kun for hovedplassen i sofaen, eller for inntil åtte sitteplasser totalt. Dette må du velge på forhånd i oppsettmenyen. Åtte HDMI-innganger er mer enn nok, alle med 3D-gjennomstrømming og lydretur. iPod-en kobles til USB-inngangen i front av receiveren. Her finnes ikke AirPlay, men Yamaha sverger til det de kaller AirWired, som er trådløs overføring fra en fysisk dokk for iPod eller iPhone. Fordelen er helt ukomprimert overføring, hvor AirPlay komprimerer alt til Apple Lossless før det sendes videre gjennom luften. Ulempen er at du er avhengig av en dokk. Brukervennligheten til Yamaha-receiveren er meget god, og vi er godt fornøyd med fjernkontroll-appen AV Controller som er tilgjengelig for iPhone. Den er godt oversiktlig, med fine ikoner for ulike lydmodi og er i det hele tatt meget enkel i bruk. Oppsett og kalibrering må du imidlertid gjøre via den medfølgende fjernkontrollen. Lydkvaliteten Romkorreksjonen i vårt rom kan gjøres flat, altså receiveren prøver å lage en helt flat frekvenskurve, du kan velge å justere senter og bak ut fra frontenes opprinnelige klang, eller velg ”Natural” for hva Yamaha mener er den mest naturlige klangen. Vi synes ”Flat” blir litt i overkant klangfattig, mens ”Natural” kan dempe litt for mye diskant – avhengig av høyttalerne. I vårt oppsett funket det best å la Dynaudio-høyttalerne stå for klangen, altså ”Front”. Vær likevel oppmerksom på at ”Natural” kan gjøre det mer behagelig hvis du vil spille opp til lydnivået du får på kino. Musikk i stereo låter best i mellomtonen i Pure Direct-modus. Samtidig setter vi pris på hjelp i bassen av en subwoofer, da er ”2 ch stereo” et bedre valg. Vi liker oppløsningen i Yamahas overtoner. Lydbildet fra musikken brer seg godt utover, og på film oppnår vi en god, omringende klang. Dialoger og sangstemmer er naturlige og behagelige, dette er i det hele tatt meget god lyd. Og det er mer kraft og dynamikk enn med Denon. Mellomtonen er litt slankere hos Yamaha enn med Onkyo, som har mer kjøtt på beinet og har et mer stødig og direkte stereoperspektiv på musikk. Yamaha later heller ikke til å være fullt så kraftig, og virker litt mer anstrengt når man spiller høyt. Vi tar forbehold om at eksemplaret til test var en preproduksjon, da ferdig produkt ikke var tilgjengelig i skrivende stund.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • 8 x HDMI inn, 2 x HDMI ut
  • 3D-støtte og lydretur (ARC)
  • 9 x 140 W (8 Ohm)
  • YPAO høyttalerkalibrering
  • Nettverkstrømming og internettradio
  • iPod via USB
Pris: 11290,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.