6 3D-klare surroundreceivere

Bomber og granater i alle kanaler

Skal du overgå kinoopplevelsen hjemme og dessuten få musikksamlingen til å glimre, kommer du ikke utenom en skikkelig kraftig kvalitetsreceiver. Gjerne med nettverksstøtte!

De beste TV-ene og projektorene av siste generasjon har en vanvittig bildekvalitet! Flere av dem er dessuten 3D-kompatible, noe som begynner å få betydning nå når utvalget Blu-ray-filmer i 3D sakte er i ferd med å øke. For ikke å snakke om TV-spill i 3D! Undertegnede har allerede opparbeidet en avhengighet til Gran Turismo 5 i 3D, og sitter og gleder meg til neste gang jeg har leiligheten for meg selv!

Men bildet er som kjent bare halve opplevelsen, hvis det engang. Bildet må følges opp av et eminent lydbilde, og da selvfølgelig i surround. Et tredimensjonalt bilde akkompagnert av flat stereo? Tror ikke det. Her kreves stor og oppløst lyd, som besørges av en surroundreceiver med tung utrustning.
Vi søker i denne testen etter en detaljrik gjengivelse av lyden, slik at vindpust eller et ekko i fjellet gjengis oppløst og troverdig. Dialogene skal gjengis stort og pustende, og selvsagt må det være kraftresurser til å gjengi heftige actionsekvenser med kontroll. Hele tiden mens musikksporet i bakgrunnen bevarer sine nyanser i stor grad.

I forrige nummer testet vi receivere til rundt 4.000 kroner, og de beste låt overraskende bra. Men nødvendigvis manglet det litt her og der, både på dynamisk kontroll når det ble intenst, og hva oppløsning angår. Smånyansene manglet også.

Blar vi opp 10.000 kroner for en receiver, blir det derimot andre boller. Her er det budsjett til bedre digitalkonvertere og signalprosessering, samtidig som strømforsyningen er i stand til å drive temmelig store og påkostete høyttalere. Likevel tar vi forbehold om at selv 10.000 kroner ikke nødvendigvis er nok for de virkelige feinschmeckerne. Det er klart at høyttalerne vi testet med i stereo – Monitor Audio Focus 340 (test kommer!) – hadde mer å gå på, og godt kunne satt pris på en receiver til dobbel pris. Spesielt stereoentusiastene vil dessuten fort legge merke til at en god stereoforsterker til 6.000 kroner vil trylle enda mer ut av musikksamlingen. Men den vil ikke gi samme underholdningsfaktor med film – for det er ingen tvil om at de beste surroundreceiverne til ti tusen kroner er underholdningsmaskinister av dimensjoner!

Utstyr
I tillegg til å besitte et kraftig høykvalitets-forsterkersteg, må en surroundreceiver være oppdatert på ny teknologi. En moderne receiver er selvsagt 3D-kompatibel, slik at en HDMI-kabel fører både 3D-video og HD-lyd inn i receiveren, mens videosignalet går videre via en ny HDMI-kabel inn i TV-en.

Alle receiverne i denne testen har sju kanaler med tilhørende forsterkertrinn. Det betyr at to ekstra bakhøyttalere kan kobles til, eller kobler du opp et 5.1-oppsett, kan du bruke de overflødige høyttalerkanalene til å biampe fronthøyttalerne. Dermed skilles diskanten fra bassen effektivt, noe som gir et renere lydsignal fra høyttalerne. Det forutsetter høyttalere med bi-wire-terminaler.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Nettverksfunksjon
Nettverksstrømming er en relativt ny trend, som virkelig har begynt å ta av. Det betyr at dersom både receiveren og din personlige datamaskin er koblet til samme nettverk, så kan du strømme musikk og video fra datamaskinen trådløst til receiveren, og gjengi denne med så høy kvalitet som mulig over lydanlegget (avhengig av filformat og bitrate). Det har blitt stadig vanligere for surroundreceivere å ha denne funksjonen, i tillegg til internettradio med tilgang til mange tusen radiostasjoner fra hele verden.

En annen ny trend er Apple AirPlay, som gjør at eiere av et bærbart Apple-produkt enda enklere kan strømme musikken trådløst fra spilleren til receiveren, med meget god lyd. Dermed slipper du å fysisk dokke din iPod!

Fem av de seks receiverne i denne testen har nettverksstrømming og internettradio. To av disse igjen, fra Denon og Pioneer, har AirPlay. Receiveren fra Anthem har ingen av delene.

Testkriterier

Vi har kalt inn de receiverne som finnes på markedet til rundt 10.000 kroner. De vi har fått, har variert noe i pris, den rimeligste koster 7.500 kroner (Harman/Kardon), mens den dyreste koster 11.250 kroner (Yamaha). Resten ligger omtrent der de skal. Totalt ble det 6 receivere, da noen produsenter har vært i utskiftingsprosess i skrivende stund og ikke kunne levere et passende produkt. Vær oppmerksom på at vi opererer med veiledende priser satt av importør. Faktiske priser i markedet kan variere, spesielt blant nettbutikkene. Flere av receiverne i testen har vi fått inn til oss før noen butikker, da er det umulig for oss å gjette hva det reelle prisnivået faktisk vil være. Ta prisene vi setter som nettopp veiledende, og bruk litt tid på å finne den gunstigste butikken for deg.

Vi søker her etter den receiveren som gir den beste totalopplevelsen. Det betyr at lydkvalitet selvsagt er svært viktig, både i surround og stereo. Men det har også etter hvert blitt viktig med funksjonalitet. Nettverksstrømming er noe vi ønsker å premiere, da stadig færre musikksamlinger oppbevares på et fysisk format, men består av filer på en harddisk eller i nettskyen. AirPlay er også kult, selv om vi ikke skal få Apple-skylapper her. Hvor lett produktet er i bruk er også viktig, og her kommer det også inn hvorvidt produktet kan styres via iPod/iPad eller Android-telefon / -nettbrett.

Noen receivere har en mer påkostet behandling av videosignalet enn andre, for eksempel videosvitsjing og oppkonvertering av analoge signaler til digital HDMI. Dette er egentlig bare relevant for installasjonsmarkedet, og av tidsmessige grunner har vi ikke testet dette, men har konstatert at alle receiverne leverer gode bilder fra Blu-ray, både i 2D og 3D.

Slik testet vi
For å best mulig kunne skille lydmessig mellom receiverne er det viktig med gode høyttalere, og gjerne noen som er litt utfordrende å drive. For anledningen har vi brukt de gulvstående Dynaudio Focus 340 (40.000 kr) i stereo. I 5.1 surround den mer folkelige Monitor Audio Apex-serien (27.000 kr). Når vi vurderer lydkvalitet i surround, gjør vi dette både med receiverens automatiske innstillinger, i tillegg til at vi etterjusterer hvis vi føler for dette. Vi har sjekket i surround med ”The Dark Knight”, og musikk har bestått av mye forskjellig. Lydkvalitet i stereo sjekker vi både med ”Pure Direct”, som gir renest mulig signal, samt ferdig korrigert. For å få gjort en mest mulig systematisk test av receiverne opp mot hverandre, har vi konsentrert oss om deres grunnleggende funksjoner og ikke satt oss inn i alle deres særegne funksjoner. Vi har imidlertid gjort oss opp et inntrykk av hvor lett vi får tilgang til dem via receiverens menyoppsett eller fjernkontroll.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.