TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

Matter er en felles standard for Smart home

En ny standard for smart-enheter lover å gjøre det enklere å få dingsene i hjemmet til å jobbe sammen. Og det ser ut til at alle produsentene er med på det.

forfatter
Publisert 19.05.21 - 13:57

Et smart hjem hvor all elektronikken jobber sammen for å gi oss en behagelig hverdag høres ut som en drøm. Men å få gadgets fra drøssevis av forskjellige produsenter til å kommunisere med hverandre kan fort føre til søvnløse netter og vonde drømmer. Men nå ser det ut til at er lys i enden av Smart-tunnelen.

Matter er navnet på en ny standard for smarte enheter, som nettopp har blitt vedtatt. Og selv om det er fort gjort å tenke at man ikke trenger enda en standard som man ikke har bruk for, så loves det fra Connectivity Standard Alliance (CAS) som står bak Matter, at alle de eksisterende protokollene og plattformene vil få støtte. Og det uavhengig om enhetene kommuniserer via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth eller Thread, og om styringen skjer gjennom Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Også din eksisterende elektronikk støttes

Kunngjøringen følger en rekke kunngjøringer fra leverandører av Smart Home-utstyr om at de også støtter Matter. Og at deres eksisterende utstyr kan brukes under den nye standarden – etter en eventuell oppdatering. Slik at du ikke trenger å kaste dine Hue-pærer eller kjøre det intelligente kjøleskapet på dynga. Tvert imot ser det ut til at løftet om det smarte hjemmet omsider kan realiseres.

Formålet med Matter er ifølge deres nettside, å gjøre det lettere å bruke Smart-enheter sammen, men også å gjøre dem mer stabile og øke sikkerheten.

Les også Guide: Apple HomeKit vs. Samsung SmartThings Apple og Samsung har hvert sitt økosystem til det smarte hjemmet. Her får du et overblikk.

Nytt navn – mektig allianse

Matter er ikke en standard som har dukket opp helt ut av det blå. Faktisk er det bare snakk om et navneskifte for Connected Home over IP (CHIP), som har vært utviklet i CAS-alliansen siden 2019. Men det som er nytt er enigheten blant en lang rekke produsenter om at alle enheter som lanseres fra utgangen av 2021 skal være kompatible med en felles standard. Og merket med Matter-logoen som bevis.

Medlemmene i CAS-alliansen er mektige selskaper som Amazon, Apple, Google, Comcast og Zigbee-alliansen. Og som et ekstra insentiv skal det ikke betales en lisens for å bruke teknologien i Matter-standarden. Også Ikea, Samsung og Signify (Philips Hue) samt Huawei er blant selskapene som har sluttet seg til standarden.

buildwithmatter.com

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

2 kommentarer om “Matter er en felles standard for Smart home”

  1. Hei
    Jeg har i dag en del forskjellige sensorer som lys, brytere, temperatur, brann følere som er fra forskjellige leverandører. Er det da «gatewayen» som blir oppdatert ( ikea-tuya-osv ) som blir oppdatert, og som oppdater sensorene ?

    Svar
  2. Har sett så mange hjem både som selger og privat som venner at smarthjem som fungerer 100% sikkerhetsmessig er det bare en mann i verden som har fått til og det var sjefen for Nissan Norge i Solbergelva som fikk til både hjemme og på arbeidsplass med følere og antall kamera og hacker sikkert i millionklassen. Seriøst Norges sikreste hjem/arbeidsplass.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Gjør deg klar til vinterens blackouts med en transportabel strømkilde Den transportable strømstasjonen kan drive kjøleskapet ditt i opptil 14 timer.
Den populære dørlåsen blir endelig smart Ingen kodelås for inngangsdør er like populær som Yale Doorman. Nå kan du enkelt gjøre den smart, med appstyring.
Wiz scanner stuen din som en radar Smartlysprodusenten WiZ får med en softwareopdatering Wi-Fi-lyspærene til å fungere som bevegelsessensorer!
Prisgunstig og kraftfull En selvtømmende støvsuger med moppefunksjon til en rimelig pris – virker som om høsten er reddet.
Rent uten besvær Ecovacs utvider sine støvsuge- og mopperoboter med Deebot T10-familien, først ut er Plus og Turbo
La Bob og Joe hjelpe deg på kjøkkenet Franske Daan Tech vil selge sin nye minioppvaskmaskin Bob på det norske markedet. På IFA-messen i Berlin viste selskapet også frem den splitternye smarte miniovnen Joe.
Følg Lyd & Bilde