Nyhet

Matter er en felles standard for Smart home

En ny standard for smart-enheter lover å gjøre det enklere å få dingsene i hjemmet til å jobbe sammen. Og det ser ut til at alle produsentene er med på det.
forfatter

Et smart hjem hvor all elektronikken jobber sammen for å gi oss en behagelig hverdag høres ut som en drøm. Men å få gadgets fra drøssevis av forskjellige produsenter til å kommunisere med hverandre kan fort føre til søvnløse netter og vonde drømmer. Men nå ser det ut til at er lys i enden av Smart-tunnelen.

Matter er navnet på en ny standard for smarte enheter, som nettopp har blitt vedtatt. Og selv om det er fort gjort å tenke at man ikke trenger enda en standard som man ikke har bruk for, så loves det fra Connectivity Standard Alliance (CAS) som står bak Matter, at alle de eksisterende protokollene og plattformene vil få støtte. Og det uavhengig om enhetene kommuniserer via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth eller Thread, og om styringen skjer gjennom Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Også din eksisterende elektronikk støttes

Kunngjøringen følger en rekke kunngjøringer fra leverandører av Smart Home-utstyr om at de også støtter Matter. Og at deres eksisterende utstyr kan brukes under den nye standarden – etter en eventuell oppdatering. Slik at du ikke trenger å kaste dine Hue-pærer eller kjøre det intelligente kjøleskapet på dynga. Tvert imot ser det ut til at løftet om det smarte hjemmet omsider kan realiseres.

Formålet med Matter er ifølge deres nettside, å gjøre det lettere å bruke Smart-enheter sammen, men også å gjøre dem mer stabile og øke sikkerheten.

Guide: Apple HomeKit vs. Samsung SmartThings Apple og Samsung har hvert sitt økosystem til det smarte hjemmet. Her får du et overblikk.

Nytt navn – mektig allianse

Matter er ikke en standard som har dukket opp helt ut av det blå. Faktisk er det bare snakk om et navneskifte for Connected Home over IP (CHIP), som har vært utviklet i CAS-alliansen siden 2019. Men det som er nytt er enigheten blant en lang rekke produsenter om at alle enheter som lanseres fra utgangen av 2021 skal være kompatible med en felles standard. Og merket med Matter-logoen som bevis.

Medlemmene i CAS-alliansen er mektige selskaper som Amazon, Apple, Google, Comcast og Zigbee-alliansen. Og som et ekstra insentiv skal det ikke betales en lisens for å bruke teknologien i Matter-standarden. Også Ikea, Samsung og Signify (Philips Hue) samt Huawei er blant selskapene som har sluttet seg til standarden.

buildwithmatter.com

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.