Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner opp et stort lydbilde, den låter bra, og er brukervennlig nok. Det er bare ett lite savn.

Skrevet av / 09.10.23 - 09:00
Pioneer VSX-935
Geir Gråbein Nordby

VSX-935 kan konfigureres enten i 7.1 kanaler, eller du kan velge 5.1.2 med to takhøyttalere. Dette gir tredimensjonal lyd, med objekter i lydbildet plassert i høyden, i tillegg til bredde og dybde. Har du mulighet, anbefaler vi dette, for det tilfører virkelig en ny dimensjon til lydbildet.

Pioneer-VSX-935
Foto: Pioneer (Photoshop: Geir Gråbein Nordby)

Funksjoner og brukervennlighet

Ser du på innhold med surroundlyd uten Dolby Atmos eller DTS:X, kan dette oppmikses av forsterkeren ved å velge Dolby Surround eller DTS Neural:X. Og har du ikke høydehøyttalere, kan Dolby Atmos Height Virtualization eller DTS Virtual:X gi noe av den effekten du er ute etter.

Strømming av musikk skjer Chromecast, Spotify Connect eller AirPlay 2, fremfor at man må bruke app med ukjent grensesnitt. Multiromsfunksjonalitet støttes også. Takket være Works with Sonos-funksjonen kan forsterkeren spille sammen med Sonos-produkter, eller du kan bruke Play-Fi.

Les også Pioneer UDP-LX500 Den er ultrasolid bygget, og oser kvalitet. Bare noen små, men viktige mangler holder UDP-LX500 tilbake fra pallen.

Skjermmenyen er både oversiktlig, og med grafikk der det trengs. Enkelt å finne frem til de ulike funksjonene her.

Der hvor romkorreksjonen MCACC tidligere var veldig avansert, med parametere som etterklang, fase og stående lydbølger, later den nå til å ha blitt enklere. I hvert fall er den enklere i oppsettet, som går mye raskere enn før. Man kan se hva prosessoren har gjort med tanke på antall høyttalere, delefrekvenser, avstand og innbyrdes lydnivå. Hva som er gjort med EQ, holdes den derimot hemmelig.

Romkorreksjonen er enkel å forholde seg til. Som vanlig for Pioneer korrigeres kun for ett målepunkt i rommet, så den medfølgende mikrofonen skal plasseres i ørehøyde ved midtsetet i sofaen. Selve kalibreringen går meget raskt.

Fjernkontrollen er dessverre ikke baklyst, så ser du film i mørket, vær forberedt på å bruke lommelyktfunksjonen på mobilen når du leter etter en funksjon.

Pioneer VSX-935 1 L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Pioneer VSX-935

Pioneer-forsterkeren gjengir lydbildet med god fylde i mellomtonen og bassregisteret, slik at man virkelig hører og føler eksplosjoner på film. Episode seks av krigsserien The Pacific fyrer løs med et slag mellom amerikanerne og japanerne, og forsterkeren tvinger den aktive subwooferen til å låte fyldigere og varmere enn vi ofte hører den. Dette liker vi godt. Selv om lydsporet er vanlig 5.1, får vi en god følelse av ekstra rom ved å oppskalere og vekke takhøyttalerne med Dolby Surround lydeffekt. Det gir en intens følelse av bombefly fra oven, og folk som roper og skriker rundt oss.

Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive har et engasjerende Atmos-lydspor, og her kommer forsterkerens takkanaler mer til sin rett. Vi får en fin boble av lyd rundt oss her. Det samme gjør vi på musikk spilt inn i Atmos, bare hør på albumet Tuvayhun av Kim André Arnesen, fremført av Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene. Sangen Song for Justice bygges opp i et skikkelig crescendo, med både kor, strykere og et skikkelig slagverk. Et epos av en låt, hvor man tar i bruk alle tre dimensjoner.

Pioneer VSX-935 back L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Pioneer-forsterkeren gjengir et stort rom, og driver våre Procella THX-høyttalere med overbevisning.

Vi ønsker oss likevel litt mer åpenhet i mellomtone og diskant. Enda flere lag i lydbildet kommer frem med Denon, Marantz og Sony, og det er litt merkelig at Pioneers nære slektning fra Onkyo også låter såpass mye mer avslørende. Det er mest fordi Onkyo har Dirac og to ekstra kanaler, som tilfører alt et ekstra gir.

Musikk i stereo låter fint og frodig. Vi ønsker et større inntrykk av stereobredde, og dynamikken kunne godt vært bedre. Det er bra, men vi får ikke helt gåsehud, og Pioneer truer ikke de beste.

– Klangen er litt mørk, og rytme og timing er ikke den beste jeg har hørt, sier Audun bestemt.

Konklusjon

Pioneer VSX-935 er en surroundforsterker som er enkel å bruke, og den gjør veldig mye bra. Spesielt godt liker vi den varme, fyldige lyden. Man får godt inntrykk av hva 3D-lyd fra Dolby Atmos (og DTS:X) gir av ekstra dimensjon, selv om flere kanaler vil gi enda større og mer sammenhengende lyd. Men alt i alt er vi godt fornøyd.

Det mangler litt på dynamikk, enten man lytter i surround eller stereo. Et lite ekstra gir her hadde gjort dagen vår enda bedre.

Pioneer-VSX-935-front silver-2 Pioneer-VSX-935 front angle 2 - silver Pioneer-VSX-935 front angle 2 - black Pioneer-VSX-935 front angle - black Pioneer-VSX-935 front - black Pioneer-VSX-935-rear
<
>
Foto: Pioneer
Karakter
Pioneer VSX-935
Premium

Lyd & Bilde mener

God balanse og fylde i lyden. Generelt god tredimensjonalitet, og fin brukervennlighet. Vi savner litt dynamikk. Ikke blant de mest avanserte romkorreksjonssystemene.

Også i denne testen:

6 surroundforsterkere med Dolby Atmos

Yamaha RX-A2A

Gjør jobben

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stor og fyldig mellomtone, mye guffe. Presis romkorreksjon.
Mangler dynamikk, skiller ikke like godt på tonene som de beste. Det opplevde rommet er ikke så stort som vi ønsker det.
Les hele testen

Marantz Cinema 60

Innfrir så det holder

Marantz Cinema 60 har et nytt og moderne utseende, og byr på en masse tilkoblinger og finesser. Lyden er kraftig og dessuten meget god.

Veldig pris og god lyd. Surroundlyden har flott sammenheng, og her er det god dynamikk og oppløsning. Brukervennligheten er dessuten i særklasse.
Å kalibrere med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Litt høy pris.
Les hele testen

Onkyo TX-NR7100

Utklassing

Onkyo koster noen kroner mer enn konkurrentene, men viser hvor skapet skal stå i hjemmekinoen.

Onkyo-receiveren kan by på ekstra surround-kanaler og en særdeles presis romkorreksjon, i tillegg til masse kraft og gode tilkoblingsmuligheter.
Prisen er noe høyere enn de andre i testen.
Les hele testen

Denon AVR-X2800H

Verdt hver krone

Denon AVR-X2800H byr på flust av finesser, gode tilkoblingsmuligheter og kraftfull lyd – til en særdeles hyggelig pris. Et meget godt kjøp!

Denon-receiveren leverer nydelig og presis surroundlyd med god sammenheng
Litt tidkrevende oppsett
Les hele testen

Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forsterkeren leverer nydelig lyd til både film og musikk.

Flust av finesser og veloppløst, fyldig lyd i alle kanaler gjør Sony-forsterkeren til en kapabel kino-maskinist.
Sony-receiveren har ingen Pre Out utganger for tilkobling av eksterne forsterkere.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Lyd & Bilde
Scroll to Top