Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi har testet Spotify Connect

Nå er det enda enklere å strømme Spotify på hi-fi-anlegget! Strømmetjenesten gir tilgang til over 20 millioner sanger, og Connect er bindeleddet.

Skrevet av / 04.11.13 - 14:25
Vi har testet Spotify Connect

Spotify gir tilgang til et nærmest ubegrenset musikkbibliotek. I stedet for å eie musikken og ha den lagret lokalt på en harddisk (eller – gud forby – på CD-er!), betaler du en månedlig avgift for å kunne strømme musikken fra nettskyen. Du kan velge å spille av fra hjemmedatamaskinen, mobiltelefonen eller nettbrettet.

Musikk på stereoanlegget
Utfordringen er å få spilt av musikken på stereoanlegget. Noen hi-fi-produkter har Bluetooth, som på meget praktisk vis lar deg strømme musikken fra avspilleren til anlegget. Ulempen er noe reduksjon av lydkvalitet.

Andre hi-fi-produkter har innebygd AirPlay. Apple-brukere kan da enkelt spille av musikken fra sin smartmobil eller nettbrett over sitt trådløse hjemmenettverk, og musikken kommer ut av hi-fi-anlegget uten tap av lydkvalitet. Android-brukere kan også gjøre dette, ved å laste ned en app (for eksempel AirAudio). For at dette skal fungere optimalt, trenger du et godt og stabilt trådløst nettverk, ettersom musikken som sendes gjennom luften krever en del båndbredde.

Innebygd Spotify
Så har vi hi-fi-produktene med Spotify innebygd. For eksempel har mange surroundreceivere hatt dette, og tjenesten kontrolleres med en fjernkontroll-app til smartmobilen eller nettbrettet. Problemet har vært at hver tredjepartsprodusent har bygget sitt eget brukergrensesnitt rundt tjenesten. Ikke alle har vært like vellykket, spesielt dette med søk og redigering av spillelister i appene har gjerne vært mangelfulle. Hvilket har gjort Spotify-opplevelsen blandet.

Spotify Connect er et resultat av at Spotify ønsket et standard brukergrensesnitt for slike produkter. I stedet for å styre tjenesten via fjernkontroll-appen til hi-fi-produktene har Spotify i stedet lært av Apples AirPlay-funksjon. Connect innebærer nemlig at du åpner Spotify på mobilen eller nettbrettet og bruker tjenesten på vanlig måte. For å få musikken over på anlegget, trykker du på høyttalerikonet nederst til høyre i appen, og en liste med dine Spotify Connect-produkter kommer opp. Så trykker du på det produktet du ønsker lyd fra, og vips har du musikk over hi-fi-anlegget. Vær oppmerksom på at hi-fi-produktet må ha Spotify Connect innebygd. Du trenger også et Spotify Premium-abonnement, da gratisabonnementet ikke vil fungere til dette. Med Premium får du også den beste lyden tilgjengelig fra Spotify, som er 320 kbps i Ogg Vorbis-format. Gratisabonnementet er på sin side begrenset til 160 kbps, og låter hørbart dårligere.

Mer stabilt enn AirPlay
Til å teste Spotify Connect har jeg brukt den kompatible surroundreceiveren Pioneer SC-LX87. Brukergrensesnittet til Spotify er meget likt Apple AirPlay. Forskjellen ligger under overflaten. For, mens AirPlay strømmer musikk fra den mobile enheten gjennom luften, hvorpå mottakeren konverterer musikken til lyd, bruker Spotify Connect kun mobilen som fjernkontroll. Det betyr at du ikke er avhengig av et raskt og stabilt trådløst nettverk, da hi-fi-produktet kan være tilkoblet nettverket med Ethernet-kabel, som da gjør det helt stabilt og dermed gir en helt sømløs musikkopplevelse.

Pioneer er blant produsentene som har Spotify Connect innebygd. Her surroundreceiveren SC-LX87.
Pioneer er blant produsentene som har Spotify Connect innebygd. Her surroundreceiveren SC-LX87.

Med AirPlay er du avhengig av at mobilen med musikken er tilkoblet det samme nettverket som musikkanlegget. I større hjem med flere trådløse nettverk kan dette bli et irritasjonsmoment, spesielt dersom du har flere hi-fi-systemer tilkoblet rundt omkring på hvert sitt trådløse nettverk. Med Spotify Connect kan du slappe av, da all kommunikasjon foregår via ditt Spotify-abonnement i nettskyen. Du kan dermed ha mobilen tilkoblet 3G-nettverk og likevel kunne styre musikkanlegget på hjemmenettverket. Faktisk kan du sitte på jobb og styre anlegget hjemme, og har du flere anlegg på hvert sitt nettverk, er dette heller ikke noe problem. Du må bare passe på å ha mobilen og hi-fi-produktet tilkoblet samme nettverk den første gangen du kobler til med Spotify Connect.

Med Spotify Connect kan du koble til flere lydprodukter, men du må velge ett om gangen. Det finnes ingen partymodus som gjør at alle kan spille samtidig.
Med Spotify Connect kan du koble til flere lydprodukter, men du må velge ett om gangen. Det finnes ingen partymodus som gjør at alle kan spille samtidig.

Batteribesparende
En annen fordel med Spotify Connect kontra AirPlay, er at siden musikken i virkeligheten spilles av fra hi-fi-anlegget og ikke fra mobilen, sparer det mobilen for dyrebar batterikapasitet.

Ikke partymodus – en svakhet
Dersom du har mange Spotify Connect-produkter tilkoblet i ulike rom i hjemmet, kan du enkelt velge hvilket av dem du ønsker å spille av musikken på. Og siden Connect-sertifiseringen er lik for alle, så spiller det ingen rolle om produktene er av ulike merker. Men i likhet med AirPlay kan du ikke velge å spille av på alle samtidig. Du kan kun få musikk fra ett produkt om gangen, noe jeg fikk bekreftet da jeg prøvde å koble til to Pioneer-receivere. Dette er en klar svakhet, som jeg ikke helt skjønner meg på.

Når Spotify lanserer en tjeneste som Connect, skulle jeg ønske de ville ta det et steg lenger, med tanke på multiromfunksjon. Her kunne Spotify lært av produsenter som Bluesound og Simple Audio, som alle lager hi-fi-produkter med innebygd strømming, og som kan bygges ut rundt i huset med flere enheter, slik at hele huset kan få samme musikk spilt i alle rom. Veldig kjekt på fest.

Sonos nektet Connect
Derfor skjønner jeg Sonos meget godt når de nektet å bygge Spotify Connect inn i systemene sine, men i stedet ville ha Spotify implementert på den gamle måten. Så vidt jeg vet er Sonos eneste produsent som har fått lov å holde på den gamle Spotify-løsningen, hvor de selv har bygget sitt eget brukergrensesnitt rundt tjenesten.

Produkter med innebygd Spotify Connect er dermed ingen direkte utfordrer til systemer som Sonos, Bluesound og Simple Audio, men er i stedet en måte for produsenter av ikke-multiroms-produkter å inkorporere en enkel strømmefunksjon, som øker nytteverdien av produktet sitt.

Du kan velge ”Gapless Playback”, som gjør at musikken spilles av sammenhengende, kjekt ved livekonserter. Velg ”Crossfade” om du ønsker at slutten av en sang går i ett med begynnelsen på den neste.
Du kan velge ”Gapless Playback”, som gjør at musikken spilles av sammenhengende, kjekt ved livekonserter. Velg ”Crossfade” om du ønsker at slutten av en sang går i ett med begynnelsen på den neste.

Konklusjon
Spotify Connect fungerer som bindeleddet mellom mobiltelefonen og hi-fi-anlegget. Musikken spilles av fra Spotify-appen på mobil og nettbrett, og blir gjengitt av et Connect-kompatibelt hi-fi-produkt. Siden det da er hi-fi-produktet som i virkeligheten står for avspillingen og mobilen dermed kun fungerer som fjernkontroll, sparer det mobilen for batteri, samtidig som man slipper avspillingsproblemer grunnet et ustabilt trådløst nettverk.

Brukergrensesnittet er veldig likt AirPlay, i det at du åpner Spotify-appen og i denne enkelt velger hvilket produkt som skal spille av lyden. Men i motsetning til AirPlay trenger ikke mobilen være tilkoblet samme nettverk som Connect-produktet.

Ulempen med Spotify Connect at kun ett lydprodukt kan spille musikk om gangen. For tiden finnes nemlig ikke partymodus, slik at Spotify Connect-produkter ikke er reelle alternativer til systemer fra Sonos, Bluesound, Simple Audio, med flere.

spotify.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top