Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forsterkeren leverer nydelig lyd til både film og musikk.

Skrevet av / 09.10.23 - 09:00
Sony TA-AN1000
Audun Hage

Sony TA-AN1000 er en ny 7.2 kanalers surroundforsterker (det vil si uten radiodel, ellers hadde vi kalt den en surroundreceiver!) fra den japanske produsenten. Den byr på flere moderne finesser, deriblant opptil 7.2 kanaler, og det hele sys sammen av Sonys egen romkorreksjon.

Sony TA-AN1000. (Foto: Sony)

Funksjoner og brukervennlighet

Sony TA-AN1000 er fullspekket med finesser. Forsterkeren har 6 HDMI innganger og 2 utganger med «passthrough» for HDR10, HLG og Dolby Vision, i tillegg til 8K og IMAX Enhanced. Den støtter de seneste surroundlydformatene, inkludert Dolby Atmos og DTS:X, og håndterer video med opptil 8K/60 Hz og 4K/120 Hz i HDR-format.

Gaming er også vel ivaretatt med støtte for Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). TA-AN1000 støtter også PS5-finessene Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode, i kombinasjon med kompatible Sony BRAVIA TV-er.

TA-AN1000 kommer også med Sonys patenterte D.C.A.C. IX romkorreksjon i kombinasjon med 360 Spatial Sound Mapping. Den kan korrigere avstanden, vinkelen, lydtrykket, fasen og frekvensresponsen til hver høyttaler ved hjelp av den medfølgende stereomikrofonen. Den kan til og med lage ekstra «fantomhøyttalere» i rommet.

Sony TA-AN1000 har generelt gode tilkoblingsmuligheter, men dessverre ingen Pre Out utganger for tilkobling av eksterne forsterkere. Derimot kan du koble til trådløse Sony-høyttalere. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden av Sony TA-AN1000

Sony virker å ha gjort seg ekstra flid med lyd-delen i denne modellen. TA-AN1000 er i ikke blant dem med flest Watt på papiret, men komponentene er angivelig nøye utvalgt og fin-tunet. Forsterkerdelen yter 7 x 85 watt i 8 Ohm, og kan konfigureres for enten 7.1 surround eller 5.1.2 med høydekanaler.

Førsteinntrykket er at Sony-forsterkeren leverer veldig god og velbalansert lyd Dialogene i Drive to Survive er sterke og klare, og lydeffektene får utfolde seg på dynamisk vis, uten at lyden føles stresset eller skarp på noe vis. Og der for eksempel Pioneer-forsterkeren hadde en litt mørk, innestengt lydkarakter, er det massevis av detaljer og luft fra Sony. Mer saft og kraft, rett og slett.

At TA-AN1000 har plenty med krefter og dynamikk, er også lett å høre når de amerikanske soldatene inntar de japanske slagmarkene i The Pacific. Sony-forsterkeren leverer et veldig bra sammensydd, luftig og pustende lydbilde, som får adrenalinet til å koke.

Holografien er meget bra: Selv om dette er et tradisjonelt 5.1 lydspor, greier Sonys 360 Spatial Sound Mapping å kreere et lydbilde som er imponerende omsluttende og tredimensjonalt i opplevelsen. Det eneste vi merker oss er at lyden har en tendens til å bli noe lysere med 360-finessen aktivert.

Sony låter også veldig overbevisende med musikk i både stereo og surround. Barnekoret i 3D-innspillingen Tuvayhun er luftig, aldri skarp, og med en stor mellomtone. Her er masse dynamikk og detaljer, samtidig som den ivaretar fylden i mellomregisteret. Subwooferen kommer klart, stramt og tydelig frem.

– Denne lyden er lett å like, det er mye bedre kontroll over lydbildet her enn med Pioneer, spesielt når vi spiller høyt! bemerker Geir entusiastisk. Audun er enig: – Dette er en meget bra allround-forsterker til både musikk og film.

Fungerer ekstra bra med Sony TV og høyttalere

Foruten de syv innvendige forsterkerkanalene, kan TA-AN1000 også kobles trådløst til Sonys aktive høyttalere.

Vi gjorde en sjekk med de trådløse bakhøyttalerne SA-RS3S og subwooferen SA-SW5, som Sony lånte oss i forbindelse med testen. Og dette fungerte akkurat som forventet, med god synkronisering mellom kanalene, på lik linje med fysisk tilkoblede høyttalere.

Dette vil åpenbart være en fin løsning til mer «siviliserte» høyttaleroppsett, og dersom man vil unngå unødvendig kabelsurr i stua. Dessverre kan du ikke bruke de trådløse høyttaler-kanalene til å utvide fra 5.1.2 til 7.1.2. Det hadde vært noe!

(Foto: Sony)

Konklusjon

Sony TA-AN1000 er en velbygd, smart og vellydende surroundforsterker med mange kjekke finesser. Spesielt de som allerede eier en Sony Bravia TV eller vil ta steget fra en lydplanke til mer skikkelig hjemmekino, vil nok finne denne forsterkeren interessant. TA-AN1000 har en meget åpen, detaljert og velbalansert lydkarakter i både stereo og surround, med nok krefter til å drive kresne høyttalere. Lett å anbefale!

Karakter
Sony TA-AN1000
Premium

Lyd & Bilde mener

Flust av finesser og veloppløst, fyldig lyd i alle kanaler gjør Sony-forsterkeren til en kapabel kino-maskinist. Sony-receiveren har ingen Pre Out utganger for tilkobling av eksterne forsterkere.

Også i denne testen:

6 surroundforsterkere med Dolby Atmos

Yamaha RX-A2A

Gjør jobben

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stor og fyldig mellomtone, mye guffe. Presis romkorreksjon.
Mangler dynamikk, skiller ikke like godt på tonene som de beste. Det opplevde rommet er ikke så stort som vi ønsker det.
Les hele testen

Marantz Cinema 60

Innfrir så det holder

Marantz Cinema 60 har et nytt og moderne utseende, og byr på en masse tilkoblinger og finesser. Lyden er kraftig og dessuten meget god.

Veldig pris og god lyd. Surroundlyden har flott sammenheng, og her er det god dynamikk og oppløsning. Brukervennligheten er dessuten i særklasse.
Å kalibrere med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Litt høy pris.
Les hele testen

Onkyo TX-NR7100

Utklassing

Onkyo koster noen kroner mer enn konkurrentene, men viser hvor skapet skal stå i hjemmekinoen.

Onkyo-receiveren kan by på ekstra surround-kanaler og en særdeles presis romkorreksjon, i tillegg til masse kraft og gode tilkoblingsmuligheter.
Prisen er noe høyere enn de andre i testen.
Les hele testen

Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner opp et stort lydbilde, den låter bra, og er brukervennlig nok. Det er bare ett lite savn.

God balanse og fylde i lyden. Generelt god tredimensjonalitet, og fin brukervennlighet.
Vi savner litt dynamikk. Ikke blant de mest avanserte romkorreksjonssystemene.
Les hele testen

Denon AVR-X2800H

Verdt hver krone

Denon AVR-X2800H byr på flust av finesser, gode tilkoblingsmuligheter og kraftfull lyd – til en særdeles hyggelig pris. Et meget godt kjøp!

Denon-receiveren leverer nydelig og presis surroundlyd med god sammenheng
Litt tidkrevende oppsett
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Scroll to Top