TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Denon AVR-X4300H

Sjefen i hjemmekinoen

Denne receiveren har hele pakka, og er øverst på vår ”må ha”-liste, enten det er til film eller musikk.

forfatter
Publisert 07.02.17 - 10:37
L&B menerskew
pluss Ni forsterkerkanaler og flott romkorreksjon gir et stort og omsluttende lydbilde. Lyden er veloppløst, og vi elsker Heos multirom!
minus Det er litt å gå på i ren muskelkraft.
Spesifikasjoner
  • Video: Ultra HD (4K, HDR, BT.2020, HDCP 2.2)
  • HDMI: 8 inn, 2 ut
  • Lydformater: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, 
 Dolby Atmos (7.2.2 / 5.2.4), DTS:X
  • Effekt: 9 x 125 watt (8 ohm, 1 kanal, 20 Hz-20 kHz)
  • Romkorreksjon: Audyssey MultEQ XT32
  • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
  • Strømming: Heos, AirPlay, Spotify Connect, DLNA, 
 Bluetooth
  • Appstyring: Denon AVR Remote (iOS, Android)
  • Platespillerinngang: Ja
  • Multikanals pre out: Ja
Veil. pris 12998 Produktside

Receiveren fra Denon har i likhet med Marantz SR6011 ni forsterkerkanaler, og dermed mulighet for 7.1-lyd i tillegg til to Atmos-kanaler. Faktisk kan man snakke om 7.2, for de to subwooferutgangene har individuell prosessering og romkorreksjon, slik at subwooferne kan plasseres fra ulik avstand til sitteposisjon og i ulike akustiske miljøer.

Mye tyder på at AVR-X4300H er temmelig identisk med Marantz-receiveren, med unntak av Marantz sine diskrete forforsterkerkomponenter (HDAM), som ikke sitter i Denon. Denon har oppgitt sin effekt til 125 watt med to kanaler drevet samtidig, hvor Marantz har moderert seg til 110 watt. Det kan tyde på at effektforsterkertrinnet ikke er helt likt, eller de to har bare målt ulikt.

Trenger du flere enn ni forsterkerkanaler, har AVR-X4300H prosessering for elleve og kan kobles til en ekstra stereo effektforsterker eller et par aktive høyttalere.

For å gjøre musikkstrømming ekstra brukervennlig har Denon inkludert Heos multiromsystem i receiveren. Du kan dermed strømme musikk fra Heos-appen, hvor receiveren er definert som et eget rom. Dermed kan den spille i tandem med flere andre Heos-høyttalere og -forsterkere rundt i hjemmet for en komplett multiromopplevelse.

Receiveren er klargjort for styring via systemer som Crestron og Control4.

Ni høyttalere kan drives samtidig, eller bruk 11.2-utgangen for å koble til enda flere forsterkere og høyttalere. De to subwooferutgangene har separat prosessering. Foto: Denon
Ni høyttalere kan drives samtidig, eller bruk 11.2-utgangen for å koble til enda flere forsterkere og høyttalere. De to subwooferutgangene har separat prosessering. Foto: Denon

 

Brukervennlighet
Denon har samme skjermmenyer som Marantz, som er klasseledende på brukervennlighet. Det hele er så intuitivt å forholde seg til, og den nye mobilappen er enda mer oversiktlig enn tidligere versjoner.

Strømming av musikk er meget brukervennlig takket være Heos-appen, her er det også innebygd støtte for Tidal.

Sølvfinish tar seg bra ut. Foto: Denon
Sølvfinish tar seg bra ut. Foto: Denon

 

Lydkvalitet
Audyssey-romkorreksjonen gjør også her en formidabel jobb med å kalibrere høyttalerne. Det låter mer organisk og oppløst enn Pioneer og Onkyo, med mye mer fylde nedover i mellomtone- og bassområdet. Dialogene på Deadpool låter klart og tydelig, med god fylde nedover i brystklangområdet. Og i likhet med Marantz kommer Atmos-lydsporet vesentlig mer til sin rett med 7.1.2-konfigurasjon, altså med fire bakhøyttalere. Takhøyttalerne binder lydbildet bedre sammen, og man får en større boble av lyd rundt lytteposisjonen.

Både film og musikk låter utsøkt med Atmos, og også vanlig surroundlyd uten takkanaler låter stort og åpent. I forhold til Marantz har ikke Denon helt samme gjengivelsen av mikronyanser fra strengeinstrumenter og cymbaler. Men det låter fabelaktig bra likevel, med en stor og fyldig klang man lett forelsker seg i.

Denon oppleves ikke som kraftigere enn Marantz, og også her er det litt å gå på i forhold til Yamaha og Onkyo. Men det er kraft nok, og de tonale kvalitetene til Denon er det umulig å ikke like. Selv high-end-høyttalere gjøres ikke til skamme her.

Legg til multiromsstrømming med Heos, og du har en klar vinner i Denon AVR-X4300H.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Marantz SR6011

Enorm romfølelse

Hvis du søker lydbildet med det største rommet, trenger du ikke lete lenger.

Ni forsterkerkanaler og god romkorreksjon gir et gigantisk lydbilde, med god oppløsning.
Det finnes enda kraftigere receivere i denne klassen. Receiveren har ikke full multiromfunksjonalitet.

Yamaha RX-A1060​

Mye av det meste

Velutstyrt, vellydende og med ytterst brukervennlig multiromsfunksjon.

Mye kraft kombinert med god, fyldig lyd og dessuten strømming med MusicCast multirom gjør denne til et usedvanlig godt kjøp.
Antall forsterkerkanaler er begrenset til sju, litt lite når Dolby Atmos og DTS:X står på menyen.

Pioneer SC-LX501​

Gjør mye riktig

Dette er en hjemmekinomaskin som også kan andre kunster. Men vi ønsker oss litt mer.

Godt med muskelkraft, og klargjort for multirom. Prisen er også meget hyggelig.
Romkorreksjonen gir slank lyd, vi ønsker flere kanaler, og receiveren tvinger alle høyttalerne til en felles delefrekvens.

Onkyo TX-RZ810

Fett nok

Denne receiveren har masse kraft og låter bra. Men den har sine mangler.

Kraft i massevis gir god kontroll i hjemmekinoen, og vi gleder oss til multiromsfunksjonen lanseres!
Romkorreksjonen gir slank lyd, og vi synes sju kanaler blir for lite med Dolby Atmos.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
«Usynlig» storskjerm med laser Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et digert bilde på veggen, som er skjult når du ikke bruker det. Og bildekvaliteten er lekker!
lbpluss
Drømmeforsterkere til hjemmekinoen fra Marantz Marantz AV 10 og AMP 10 er et skikkelig high-end forsterkersett til hjemmekinoen. Billig er det ikke, men vil vil tro du blir rik på opplevelser ...
lbpluss
McIntosh slipper AV-receiver med Dolby Vision Har 150 watt i alle kanaler, 8K-video og Dirac Live romkorreksjon.
Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
Følg Lyd & Bilde