TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Yamaha RX-V573

Futt og fart

Yamaha sine receivere har fått AirPlay. Og det er klart at produsenten fremdeles har kontroll på lydkvaliteten. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner.

forfatter
Publisert 07.08.12 - 00:00
L&B mener
Dynamikk Trøkk Velutstyrt
Litt dempede overtoner Bare 4 HDMI-innganger
Spesifikasjoner
 • HDMI: 4 inn, 1 ut
 • 7 x 80 watt (8 Ohm)
 • 4K passthrough, 3D og lydretur
 • YPAO romkorreksjon
 • Nettverk m/ AirPlay, MusicPlay og remote app
 • Ikke multikanals pre out
Veil. pris 4290Pr. 07.08.12 Produktside

Mens Pioneer og Denon var tidlig ute med AirPlay i sine produkter, lanserte Yamaha noe de kalte MusicPlay. Hensikten var at brukere av smartmobil og nettbrett skulle kunne få bekvemmeligheten til AirPlay, via Yamahas fjernkontrollapp AV Controller, men at man ikke var begrenset til produkter fra Apple. Dessuten sender MusicPlay musikken helt ukomprimert, mens AirPlay konverterer til Apple Lossless før det strømmes gjennom luften, for å bruke mindre båndbredde. Yamaha argumenterte at det ga bedre lyd, mens andre mente at det ikke kunne dokumenteres. Med de nye receiverne får vi velge. De har nemlig både AirPlay og MusicPlay, så er valget opp til enhver hva man skal bruke.

RX-V573 har fire HDMI-innganger, som er nok for de fleste, men i minste laget for andre. Det er heller ingen HDMI-inngang i front, for den som vil koble til et digitalkamera. Receiveren støtter 4K-signaler, men receiveren oppskalerer ikke lavere oppløsning til 4K.

Oppsettmenyen er enkel å forholde seg til. Menyen legger seg over skjermbildet, og alt ligger logisk plassert under hver sin hovedmeny. Så man slipper å lete etter funksjonene. Autooppsettet er også enkelt og greit.

Lydkvaliteten
Det er bra trøkk i filmopplevelsene. ”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” på Blu-ray engasjerer skikkelig, med trolldom og eksplosjoner i alle kanaler. Dialogene er ikke fullt så åpne som med Pioneer, og ikke like raffinert i overtonene som med Denon. Men når det gjelder trøkk og engasjement, er Yamaha-receiveren et hakk tøffere. Dette fordi den har mye tøff energi i mellombassen, som er den delen av bassområdet hvor vi best oppfatter takt og fasthet. Man kan dra på og spille høyere før det låter skarpt. Dessuten er det nok raffinement til å gi et stort og åpent lydbilde.

Jeg føler at Direct-lydmodus gir et fyldigere og mer klangkomplekst lydbilde enn med EQ-korreksjon med våre referansehøyttalere i vårt rom, men det vil variere fra rom til rom og høyttaler til høyttaler.

Klassisk musikk i surround låter litt mindre raffinert enn Denon og Pioneer. Flygelet til Ola Gjeilo har litt mindre luft rundt hver tone enn de begge, og snerten i Pioneer har Yamaha flyttet litt ned i frekvens. Klangen er i så måte noe mørkere.

Musikk i stereo bærer preg av god rytmikk, spesielt med biamping. Elektronisk og rocka musikk får det trøkket den trenger, og man kan skru ganske høyt uten at det blir ubehagelig. Både AirPlay og Yamahas egen MusicPlay-funksjon er enkle i bruk. Ikke noe pes. MusicPlay låter litt bedre, men om det er fordi musikken sendes helt ukomprimert eller om det er Yamahas ulike prosessering av de to formatene som har skylda, skal jeg ikke spekulere i, men det låter litt forskjellig, med litt mer dynamikk og tekstur med MusicPlay.

Konklusjon
Yamaha RX-V573 er en rimelig receiver som gjør mye kult. Endelig har Yamaha fått AirPlay, og receiveren låter i tillegg meget bra. Spesielt med tanke på prislappen!

Små mangler her og der på overtoner og mikrodynamikk kan være en avtalebryter for de mest kresne, men receiveren engasjerer såpass på film og mer rytmisk musikk, som tross alt er hva de fleste av oss skal bruke den til, at det straks er tilgitt. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner. Spesielt om du biamper fronthøyttalerne.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Onkyo TX-NR616

Kongen på budsjetthaugen

Onkyo har satset på 4K-oppskalering og en masse tilkoblinger, inkludert åtte HDMI-innganger. Men viktigst er at TX-NR616 låter fabelaktig! Onkyo TX-NR616 er en meget vellykket konstruksjon. Den er godt utstyrt, og lydmessig drar den fordelene av Denons overtoner kombinert med Yamahas rytmikk og Pioneers energiske mellomtone.

Klare dialoger Dynamikk Tøff bass Velutstyrt
Ikke AirPlay

Guide

Hjemmekino på 1-2-3

Blir du skremt av alle høyttalerne og tilkoblingene? Det er det ingen grunn til.

Denon AVR-2113

Komplett løsning

Denon AVR-2113 har alt man trenger i en surroundreceiver, inkludert 4K-oppskalering, AirPlay og innebygd Spotify. Litt lite trøkk, men den har ellers det meste.

Oppløste overtoner Mange muligheter
Mangler litt attakk og liv i mellomtonen

Pioneer VSX-922

Brukervennlig og smart

Pioneer VSX-922 er en velutstyrt og rimelig surroundreceiver, med avansert høyttalerkalibrering slik at selv en idiot kan få den til å låte bra.

Klare dialoger Dynamikk Velutstyrt
Mangler litt oppløsning
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

2 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sonos Sub Mini: Er den verdt ventetiden? Er den nye mini-subwooferen fra Sonos rett og slett for dyr? Audun fra Lyd & Bilde-redaksjonen deler sine betraktninger.
Kanskje den heftigste i sitt slag Senterhøyttalere er ikke som denne.
Så billig får du ikke 150 tommer Epsons laserprojektor kan stå i stuen.
Yamaha: Stor lyd fra liten lydplanke? Yamaha lover full lyd fra liten plass, med SR-C30A.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sesong av Stranger Things kommer snart til å låte enda bedre.
Referanselyd rett i veggen In-wall høyttalerne fra IW150 serien skal være spesielt utviklet for Dolby Atmos.
Følg Lyd & Bilde