: Yamaha RX-V573

Futt og fart

Yamaha sine receivere har fått AirPlay. Og det er klart at produsenten fremdeles har kontroll på lydkvaliteten. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner.
Lyd & Bilde mener
Dynamikk Trøkk Velutstyrt
Litt dempede overtoner Bare 4 HDMI-innganger
Spesifikasjoner
  • HDMI: 4 inn, 1 ut
  • 7 x 80 watt (8 Ohm)
  • 4K passthrough, 3D og lydretur
  • YPAO romkorreksjon
  • Nettverk m/ AirPlay, MusicPlay og remote app
  • Ikke multikanals pre out
Annonse
Annonse
forfatter

Mens Pioneer og Denon var tidlig ute med AirPlay i sine produkter, lanserte Yamaha noe de kalte MusicPlay. Hensikten var at brukere av smartmobil og nettbrett skulle kunne få bekvemmeligheten til AirPlay, via Yamahas fjernkontrollapp AV Controller, men at man ikke var begrenset til produkter fra Apple. Dessuten sender MusicPlay musikken helt ukomprimert, mens AirPlay konverterer til Apple Lossless før det strømmes gjennom luften, for å bruke mindre båndbredde. Yamaha argumenterte at det ga bedre lyd, mens andre mente at det ikke kunne dokumenteres. Med de nye receiverne får vi velge. De har nemlig både AirPlay og MusicPlay, så er valget opp til enhver hva man skal bruke.

RX-V573 har fire HDMI-innganger, som er nok for de fleste, men i minste laget for andre. Det er heller ingen HDMI-inngang i front, for den som vil koble til et digitalkamera. Receiveren støtter 4K-signaler, men receiveren oppskalerer ikke lavere oppløsning til 4K.

Oppsettmenyen er enkel å forholde seg til. Menyen legger seg over skjermbildet, og alt ligger logisk plassert under hver sin hovedmeny. Så man slipper å lete etter funksjonene. Autooppsettet er også enkelt og greit.

Lydkvaliteten
Det er bra trøkk i filmopplevelsene. ”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” på Blu-ray engasjerer skikkelig, med trolldom og eksplosjoner i alle kanaler. Dialogene er ikke fullt så åpne som med Pioneer, og ikke like raffinert i overtonene som med Denon. Men når det gjelder trøkk og engasjement, er Yamaha-receiveren et hakk tøffere. Dette fordi den har mye tøff energi i mellombassen, som er den delen av bassområdet hvor vi best oppfatter takt og fasthet. Man kan dra på og spille høyere før det låter skarpt. Dessuten er det nok raffinement til å gi et stort og åpent lydbilde.

Jeg føler at Direct-lydmodus gir et fyldigere og mer klangkomplekst lydbilde enn med EQ-korreksjon med våre referansehøyttalere i vårt rom, men det vil variere fra rom til rom og høyttaler til høyttaler.

Klassisk musikk i surround låter litt mindre raffinert enn Denon og Pioneer. Flygelet til Ola Gjeilo har litt mindre luft rundt hver tone enn de begge, og snerten i Pioneer har Yamaha flyttet litt ned i frekvens. Klangen er i så måte noe mørkere.

Musikk i stereo bærer preg av god rytmikk, spesielt med biamping. Elektronisk og rocka musikk får det trøkket den trenger, og man kan skru ganske høyt uten at det blir ubehagelig. Både AirPlay og Yamahas egen MusicPlay-funksjon er enkle i bruk. Ikke noe pes. MusicPlay låter litt bedre, men om det er fordi musikken sendes helt ukomprimert eller om det er Yamahas ulike prosessering av de to formatene som har skylda, skal jeg ikke spekulere i, men det låter litt forskjellig, med litt mer dynamikk og tekstur med MusicPlay.

Konklusjon
Yamaha RX-V573 er en rimelig receiver som gjør mye kult. Endelig har Yamaha fått AirPlay, og receiveren låter i tillegg meget bra. Spesielt med tanke på prislappen!

Små mangler her og der på overtoner og mikrodynamikk kan være en avtalebryter for de mest kresne, men receiveren engasjerer såpass på film og mer rytmisk musikk, som tross alt er hva de fleste av oss skal bruke den til, at det straks er tilgitt. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner. Spesielt om du biamper fronthøyttalerne.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Onkyo TX-NR616

Kongen på budsjetthaugen

Onkyo har satset på 4K-oppskalering og en masse tilkoblinger, inkludert åtte HDMI-innganger. Men viktigst er at TX-NR616 låter fabelaktig! Onkyo TX-NR616 er en meget vellykket konstruksjon. Den er godt utstyrt, og lydmessig drar den fordelene av Denons overtoner kombinert med Yamahas rytmikk og Pioneers energiske mellomtone.

Klare dialoger Dynamikk Tøff bass Velutstyrt
Ikke AirPlay

Guide

Hjemmekino på 1-2-3

Blir du skremt av alle høyttalerne og tilkoblingene? Det er det ingen grunn til.

Denon AVR-2113

Komplett løsning

Denon AVR-2113 har alt man trenger i en surroundreceiver, inkludert 4K-oppskalering, AirPlay og innebygd Spotify. Litt lite trøkk, men den har ellers det meste.

Oppløste overtoner Mange muligheter
Mangler litt attakk og liv i mellomtonen

Pioneer VSX-922

Brukervennlig og smart

Pioneer VSX-922 er en velutstyrt og rimelig surroundreceiver, med avansert høyttalerkalibrering slik at selv en idiot kan få den til å låte bra.

Klare dialoger Dynamikk Velutstyrt
Mangler litt oppløsning
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.