Denon AVR-2113

Komplett løsning

Denon AVR-2113 har alt man trenger i en surroundreceiver, inkludert 4K-oppskalering, AirPlay og innebygd Spotify. Litt lite trøkk, men den har ellers det meste.
Lyd & Bilde mener
Oppløste overtoner Mange muligheter
Mangler litt attakk og liv i mellomtonen
Spesifikasjoner
  • HDMI: 6 inn, 1 ut
  • 7 x 95 watt (8 Ohm)
  • 4K oppskalering, 3D og lydretur
  • Audyssey MultEQ XT romkorreksjon
  • Nettverk m/ AirPlay, Spotify og remote app (iOS)
  • Ikke multikanals pre out
forfatter

Denon er ikke fremmed for å utstyre sine receivere godt, ei heller denne gangen. Via nettverkstilkoblingen støtter AVR-2113 både internettradio, strømming av lyd, video og stillbilder fra en nettverksharddisk, og den har innebygd AirPlay, som er gull for brukere av Apples bærbare enheter, eller iTunes-brukere. Enklere blir det nemlig ikke å spille musikk trådløst til lydanlegget. I tillegg har receiveren innebygd Spotify-tilkobling. Denne funker best via Denon Remote App for iPhone, ettersom den medfølgende fjernkontrollen mangler tastatur og gjør søking på musikk ufattelig knotete. Med appen funker det derimot fint, men synes på en annen side overflødig, ettersom Spotify allerede funker ypperlig fra enhver mobile Apple-enhet via AirPlay. Det gjør for øvrig også Wimp, Qobuz og alle andre musikkapplikasjoner.

Receiveren støtter 4K-video og kan dessuten oppskalere til dette formatet. Så spørs det bare om den gjør det bedre enn de kommende 4K-skjermene og -projektorene, som alle gjør denne jobben på egenhånd.

Romkorreksjon er av typen Audyssey MultEQ XT, som korrigerer for inntil åtte posisjoner i rommet, med minimum seks som anbefalt for å få best mulig kunnskap om akustikken.

Brukervennligheten hos Denon er super. Jeg liker spesielt godt menysystemet, som på oversiktlig vis ligger gjennomsiktig oppå TV-bildet, slik at man ikke mister noe av handlingen.

Lydkvaliteten
Først og fremst, husk å skru av Dynamic EQ og Dynamic Volume. Man kan fort tro receiveren har meget flat og livløs lyd, for disse innstillingene er aktivert som standard.

”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” på Blu-ray gjengis med fin lydkvalitet, lydbildet omringer oss fint og luftig, og dialogene er klokkeklare. Det mangler bare litt guffe sammenliknet med Pioneer, som er sprekere og mer dynamisk spesielt i mellomtoneområdet. Denon låter litt rundt og forsiktig i forhold.

Flygelet til Ola Gjeilo fra albumet ”Stone Rose” på Blu-ray har en deilig tonestruktur og fylde. Det har ikke samme attakk i tangentene som Pioneer, men samtidig er det godt og oppløst i overtoneområdet. Flygelet låter fint, og når saksofonen på ”North Country II” kommer inn, har den en frodig og forførende klang. Jeg savner imidlertid litt råskap. På elektrotango-utgivelsen ”Tango 3.0” av Gotan Project er det også klart at Denon kunne hatt litt mer kraft og driv i rytmene.

Musikk i stereo med biamping får mer driv, og uten sammenlikning med de andre i testen er dette meget bra. Den har da også bedre oppløsning i toppen enn Pioneer og Yamaha. Men den har ikke gnisten og drivet. Jeg kan vanskelig forestille meg at noen vil forvente bedre lyd for pengene enn dette, men likevel blir altså Denon forbigått av de beste.

Konklusjon
Med meget god brukervennlighet, mye utstyr og god lyd er det ikke mye å utsette på Denon AVR-2113. Den låter meget rent og pent, med en fyldig og stor klang. Lydbildet strekker seg utover, og både film og musikk i surround låter innbydende. Så også musikk i stereo. Det vi savner i forhold til konkurrentene er mer attakk og liv i mellomtoneområdet. Det blir litt snilt.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Onkyo TX-NR616

Kongen på budsjetthaugen

Onkyo har satset på 4K-oppskalering og en masse tilkoblinger, inkludert åtte HDMI-innganger. Men viktigst er at TX-NR616 låter fabelaktig! Onkyo TX-NR616 er en meget vellykket konstruksjon. Den er godt utstyrt, og lydmessig drar den fordelene av Denons overtoner kombinert med Yamahas rytmikk og Pioneers energiske mellomtone.

Klare dialoger Dynamikk Tøff bass Velutstyrt
Ikke AirPlay

Guide

Hjemmekino på 1-2-3

Blir du skremt av alle høyttalerne og tilkoblingene? Det er det ingen grunn til.

Yamaha RX-V573

Futt og fart

Yamaha sine receivere har fått AirPlay. Og det er klart at produsenten fremdeles har kontroll på lydkvaliteten. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner.

Dynamikk Trøkk Velutstyrt
Litt dempede overtoner Bare 4 HDMI-innganger

Pioneer VSX-922

Brukervennlig og smart

Pioneer VSX-922 er en velutstyrt og rimelig surroundreceiver, med avansert høyttalerkalibrering slik at selv en idiot kan få den til å låte bra.

Klare dialoger Dynamikk Velutstyrt
Mangler litt oppløsning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.