Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Onkyo TX-NR616

Kongen på budsjetthaugen

Onkyo har satset på 4K-oppskalering og en masse tilkoblinger, inkludert åtte HDMI-innganger. Men viktigst er at TX-NR616 låter fabelaktig! Onkyo TX-NR616 er en meget vellykket konstruksjon. Den er godt utstyrt, og lydmessig drar den fordelene av Denons overtoner kombinert med Yamahas rytmikk og Pioneers energiske mellomtone.
Lyd & Bilde mener
Klare dialoger Dynamikk Tøff bass Velutstyrt
Ikke AirPlay
Spesifikasjoner
  • HDMI: 8 inn, 2 ut
  • 7 x 100 watt (8 Ohm)
  • 4K oppskalering, 3D og lydretur
  • Audyssey 2EQ romkorreksjon
  • Nettverk m/ Spotify og remote app
  • Ikke multikanals pre out

Veiledende pris på den THX-spesifiserte TX-NR616 er en tusenlapp høyere enn de andre. I prisen får du hele åtte HDMI-innganger og to -utganger. Via nettverk eller USB-minne strømmer den det meste av musikkformater, bortsett fra Apple-formatene Apple Lossless og AIFF. Dessverre har den heller ikke AirPlay, så om du har din lokale musikksamling lagret i et av de formatene, er det ikke mye Onkyo-receiveren får gjort med dem. Annet enn å koble din iPod, iPhone eller iPad direkte til USB-inngangen. Derimot har receiveren innebygd Spotify, som du kan styre som du vil gjennom Onkyo Remote for smartmobiler med iOS og Android. Bruker du Wimp på mobilen, bør den være av typen iPhone, så du kan koble den gjennom USB-inngangen i front.

Onkyo kan oppskalere ethvert videosignal til 4K-oppløsning via sin innebygde QDEO-skalerer.

Oppsett og bruk går fint. Oppsettmenyen ligger litt gjemt, men når alt er stilt inn første gang er det for det meste en hurtigmeny du skal forholde deg til. Denne legger seg oppå TV-bildet, slik at innstillinger kan gjøres mens innholdet går.

Autokalibreringen av typen Audyssey EQ2 er enkel å sette opp. Men jeg føler ikke at den er like finkornet som MultEQ XT-varianten til Denon. Den kan maksimalt korrigere for tre plasser, som begrenser receiverens kjennskap til akustikken noe. Men må du etterjustere, kan dette gjøres uten at receiveren går i ”mute”, slik at det går an å høre hva som skjer i sanntid.

Lydkvaliteten
”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” på Blu-ray gjengis med godt kraftoverskudd og rene og åpne dialoger. Lydbildet er stort og dynamisk, og når Nilus Langballe blir jaget av dødsetere som stormer broen utenfor Galtvort, blir det hett rundt ørene. Receiveren tåler riktignok ikke å kjøres opp til THX-referansenivå (kinolydnivå) uten at lydbildet låter noe forvrengt og hardt, men det gjør heller ingen av de andre. Onkyo-receiveren er faktisk et hakk kraftigere enn de andre.

Annonse

Rytmisk musikk på Blu-ray i surround, nærmere bestemt elektrotangoprosjektet Gotan Projects ”Tango 3.0”, låter heftig og rytmisk, og dessuten med god oppløsning oppover. Bare pass på at ”Loudness Plus” er deaktivert i hovedmenyen, ellers blir det for mye av det gode i både bass og diskant.

Klangstrukturen i flygelet til Ola Gjeilo er god, og lydbildet er stort og åpent. Onkyo-receiveren er den beste i testen hva surroundlyd angår. Flygelet er stort. I begynnelsen kan det virke som om bunnoktaven ikke kommer like godt frem som hos resten, men det er nok heller fordi det er mindre forvrengning og receiveren dermed oppleves som stillere. For er det bass på opptaket, så kommer det bass ut av høyttalerne.

Annonse

Musikk i stereo funker også meget fint. Kvinnevokaler er klare, med detaljerte overtoner og et åpent lydbilde. Det er bra dreis på rytmikken til rockemusikk, og selv om en likepriset stereoforsterker har enda bedre tonestruktur, har den ikke nødvendigvis muskelkraften til TX-NR616. Og musikk fra Spotify er kult!

Konklusjon
Onkyo TX-NR616 er en meget vellykket konstruksjon. Den er godt utstyrt, og lydmessig drar den fordelene av Denons overtoner kombinert med Yamahas rytmikk og Pioneers energiske mellomtone. I hvert fall grovt regnet. Det er i hvert fall klart at Onkyo-receiveren er meget bra, og i våre ører den beste av de fire. At den ikke har AirPlay får bare være. Spotify er en god trøst. Om man får behov for 4K-oppskalering eller om det bare er en gimmick, får vi nok ikke vite i år.

 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Guide

Hjemmekino på 1-2-3

Blir du skremt av alle høyttalerne og tilkoblingene? Det er det ingen grunn til.

Yamaha RX-V573

Futt og fart

Yamaha sine receivere har fått AirPlay. Og det er klart at produsenten fremdeles har kontroll på lydkvaliteten. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner.

Dynamikk Trøkk Velutstyrt
Litt dempede overtoner Bare 4 HDMI-innganger

Denon AVR-2113

Komplett løsning

Denon AVR-2113 har alt man trenger i en surroundreceiver, inkludert 4K-oppskalering, AirPlay og innebygd Spotify. Litt lite trøkk, men den har ellers det meste.

Oppløste overtoner Mange muligheter
Mangler litt attakk og liv i mellomtonen

Pioneer VSX-922

Brukervennlig og smart

Pioneer VSX-922 er en velutstyrt og rimelig surroundreceiver, med avansert høyttalerkalibrering slik at selv en idiot kan få den til å låte bra.

Klare dialoger Dynamikk Velutstyrt
Mangler litt oppløsning
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

70 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.