Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Guide

Hjemmekino på 1-2-3

Blir du skremt av alle høyttalerne og tilkoblingene? Det er det ingen grunn til.

Skrevet av / 07.08.12 - 00:00
Guide
Geir Gråbein Nordby

Å koble opp et hjemmekinoanlegg er ikke så mye vanskeligere enn å koble opp et stereoanlegg. Det er bare litt flere kabler og høyttalere.

Her er et grunnleggende oppsett:

1. Koble til kilden
Ethvert signal har en start og en slutt. Tenker vi signalvei, er det derfor greit å starte med lydkilden. Koble Blu-ray-spilleren med en HDMI-kabel til en av HDMI-inngangene på receiverens bakside. Den kan hete noe sånt som DVD/BD eller om inngangene kun er nummerert, kan du sette denne til HDMI1.

2. Koble til kabel-TV-mottakeren
Visst skal vi ha lyden fra TV-en gjennom anlegget! Har du separat dekoder, kobles denne på samme måte som Blu-ray-spilleren. Da til inngangen som kan være merket TV/PVR, eller for eksempel HDMI2. Dette velger du selv, det viktigste er at du husker hva som er hva. Har du ingen dekoder men har TV-kortet montert direkte i TV-apparatet, blir det litt annerledes. Er TV-en din av nyere type med lydreturkanal (ARC), kan du hoppe direkte til neste avsnitt. Har den ikke, må du koble en av TV-ens lydutganger til en korresponderende lydinngang på receiveren. Har TV-en optisk digitalutgang, bruker du en optisk kabel. Har den ikke, brukes en analog RCA-kabel. I disse tilfellene må du henvende deg til receiverens bruksanvisning, og se hvordan du adresserer kildene til hver sin inngang i oppsettmenyen.

3. Koble til TV-en
Når kildene er koblet til receiveren i den ene enden, skal videosignalet sendes videre til TV-skjermen. Koble en HDMI-kabel til receiverens HDMI-utgang i den ene enden og TV-en i den andre. Har receiveren flere enn én HDMI-utgang, bruk den som er merket ”main” eller ”monitor”. Denne har lydreturkanal (gjelder nyere receivere), som gjør at lyden fra TV-en sendes tilbake gjennom den samme kabelen, slik at lyden deretter kan sendes videre til høyttalerne.

4. Koble til høyttalerne
Plasser høyttalerne der de skal stå. Plasser dem så symmetrisk som mulig, med bakhøyttalerne bak deg og fronthøyttalerne foran deg, på hver sin side av TV-en eller lerretet. Senterhøyttaleren plasseres i midten, under TV-en eller lerretet (eller bak, om lerretet er perforert). Deretter kobles de til receiveren med kabler. Skal du koble til en aktiv subwoofer, plasser denne helst et sted i nærheten av fronthøyttalerne. Skal den derimot plasseres bak sofaen og vendes mot deg derfra, kan du prøve å vende fasen på dens bakside med 180 grader (som regel en bryter). Nå kan du kjøre autokalibreringen.

5. Andre kilder
De få tilkoblingene du nå har blitt geleidet gjennom, utgjør kanskje 80 prosent av det du trenger. I tillegg kan det hende du for eksempel har en høykvalitets CD-spiller med en glimrende konverter. Da bør den ikke kobles digitalt, men analogt. Bruk en av de analoge RCA-inngangene. En av dem er garantert merket CD. Er CD-spilleren derimot gammel og utdatert, bruk en koaksial eller optisk digitalkabel. Da bruker du i stedet receiverens innebygde konvertere. En iPod kan for eksempel kobles til med USB eller via en iPod-krybbe som følger med receiveren. Har du en platespiller, forsikre deg om at receiveren har platespillerinngang, eller kjøp en platespillerforsterker ved siden av. Denne kan kobles til hvilken som helst av receiverens analoge lydinnganger.

6. Mesteparten er overflødig
En receivers mange funksjoner, finesser og tilkoblinger kan virke overveldende. De er der, slik at receiveren skal kunne tilfredsstille de fleste behov, uansett hva de måtte være. De fleste av oss har ikke spesielt sære behov, og kan overse det aller meste av både finesser og funksjoner. Alle videoinnganger og -utganger av typen kompositt, komponent og s-video kan overses. Det samme kan de fleste lydinngangene, og tapesløyfer er det i praksis ingen som bruker lenger (med mindre du har en kassett- eller båndopptaker). Det kan ta litt tid å sette seg inn i menysystemet, men etter du har gjort dette, vil du også finne ut at de aller fleste funksjonene som ulike lydmodi og digitale lydprosesseringer av ymse slag, aldri kommer til å bli brukt. Det er helt greit. Du er ikke alene.

Også i denne testen:

4 Surroundreceivere

Onkyo TX-NR616

Kongen på budsjetthaugen

Onkyo har satset på 4K-oppskalering og en masse tilkoblinger, inkludert åtte HDMI-innganger. Men viktigst er at TX-NR616 låter fabelaktig! Onkyo TX-NR616 er en meget vellykket konstruksjon. Den er godt utstyrt, og lydmessig drar den fordelene av Denons overtoner kombinert med Yamahas rytmikk og Pioneers energiske mellomtone.

Klare dialoger Dynamikk Tøff bass Velutstyrt
Ikke AirPlay
Les hele testen

Yamaha RX-V573

Futt og fart

Yamaha sine receivere har fått AirPlay. Og det er klart at produsenten fremdeles har kontroll på lydkvaliteten. Dette er kanskje den mest underholdende receiveren til under 5.000 kroner.

Dynamikk Trøkk Velutstyrt
Litt dempede overtoner Bare 4 HDMI-innganger
Les hele testen

Denon AVR-2113

Komplett løsning

Denon AVR-2113 har alt man trenger i en surroundreceiver, inkludert 4K-oppskalering, AirPlay og innebygd Spotify. Litt lite trøkk, men den har ellers det meste.

Oppløste overtoner Mange muligheter
Mangler litt attakk og liv i mellomtonen
Les hele testen

Pioneer VSX-922

Brukervennlig og smart

Pioneer VSX-922 er en velutstyrt og rimelig surroundreceiver, med avansert høyttalerkalibrering slik at selv en idiot kan få den til å låte bra.

Klare dialoger Dynamikk Velutstyrt
Mangler litt oppløsning
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Scroll to Top