TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Thorens TD-206

For dyr for sitt eget gode

En påkostet Thorens platespiller lyder fristende, men da bør den lyde bedre enn denne.

forfatter
Publisert 23.09.15 - 06:00
L&B mener
Enkel å bruke og stort lydbilde med sjenerøs bassgjengivelse
Litt for ullen bass og slapp dynamikk for en spiller i denne prisklassen. Trenger en bedre pickup.
Spesifikasjoner
 • Drift: Remdrevet alu-tallerken
 • Arm: TP 90 aluarm
 • Pickup: AT95e MM-pickup
 • Annet: Sort, hvit eller rød
 • Pris: 8.890 kr
 • Web: duet.no

Skal man kjøpe platespiller, er det vanskelig å komme utenom Thorens. De har laget platespillere lengre enn de fleste, og har spillere i alle prisklasser. Mange av dem er riktig gode, som den klassiske TD-350 til drøye 30.000 kr, og den prisverdige TD-203 til 7.000 kr.

Men de er ikke uten konkurranse. Siden vinylplaten gjorde et comeback for noen år siden, har markedet nærmest flommet over av spillere. De fleste av dem er billige utgaver med en enkel pickup og for det meste bygget i hardplast.

Betaler man litt mer, får man langt bedre lydkvalitet. Og mye bedre kvalitet generelt. Som den etter hvert legendariske Rega RP3, til 7.000 kr. Den nærmeste konkurrenten til Thorens TD 203, som vi nylig testet.

Thorens-spilleren har noen dyrere slektninger som åpenbart må være laget for å gi enda bedre lydkvalitet. Hvorfor skulle man ellers gidde å betale mer. Neste steg oppover i kvalitet – i følge Thorens, er TD-206 til 9.000 kr som til forveksling er lik, men skiller seg klart fra den rimeligere utgaven på et par punkter.

 

Justerbar arm

Den for prisklassen, unike uni-pivot-armen som brukes i 203 er byttet ut med en mer konvensjonell arm kalt TP90. Den er basert på den mer påkostede TP92 med justeringsmuligheter (VTA, azimuth, overheng ) som Thorens bruker i sine dyrere spillere, og har to horisontale opphengspunkter, i stedet for ett vertikalt opphengspunkt. Som uni-pivot-armer har.

Uansett hvilken type arm man velger, er det mange faktorer som skal på plass før godlyden er et faktum. Grunnleggende sett starter det med demping og avkobling. Her får man massive føtter med høydejustering, en slank plinth med lav masse, og en tynn aluminiumstallerken. En oppskrift som fungerer godt både for Rega, Thorens og andre produsenter.

Spilleren er remdrevet. Gummiremmen er skjult under tallerkenen, og spilleren har hastighetsbryter slik at man slipper å flytte på remmen for å endre omdreiningshastighet fra 33 1/3, til 45 opm. Avtakbar lydkabel, er en fin bonus, siden man kan bytte ut den medfølgende kabelen med en lengre eller bedre kabel, om ønskelig.

Den leveres med pickupen ferdigmontert. En Audio-Technica AT95e, som er en utmerket budsjettpickup med god, fyldig lyd.

 

Slapp og varm

Akkurat den pickupen burde heller sittet på en rimeligere spiller. For her får jeg følelsen av at Thorens-spillerens potensiale ikke er særlig godt utnyttet. Lydbildet er stort, men med et rotete stereoperspektiv. Klangen er fyldig, men bassen ullen. Dynamikken er tam, men ikke uten bitt. For eksempel er det bra fart i bassdynamikken, men igjen er bassen litt for upresis sammenlignet med eksempelvis Rega RP3.

Der den rimeligere TD-203 lyder balansert, varm og åpent, er lyden fra TD-206 ikke noe kvalitativt fremskritt. Detaljer kommer godt frem i lydbildet, og vokaler lyder mykt og fint, men det er ikke til å komme fra, at det også gjelder den rimeligere spilleren.

Lydkvaliteten vil selvsagt løfte seg med en bedre pickup. Men da passerer den samlede prisen 10.000 kr med god margin.

Da frister det mer med en TD-203, satt opp med en Ortofon 2M Blue – eller en Quintet Red, som til sammen koster omtrent det samme som 206 med AT-pickupen.

 

Gunstig for viderekomne

Den rimeligere Thorens TD-203 er et meget godt kjøp for 7.000 kr. Den dyrere 206 fremstår som for kostbar i forhold til hva man får ekstra. Med en bedre pickup vil den sikkert spille bedre, men vi foretrekker i stedet å legge pengene i en TD-203 med en skikkelig pickup. Det frister langt mer.

 
TD209

Thorens for designbevisste

Platespilleren finnes i to versjoner, den ene i et mer ukonvensjonelt design.

Thorens lager 17 forskjellige modeller. Flere av dem i mange fargevarianter, men noen av dem er helt like rent teknisk sett. Hvor den eneste forskjellen er designet.

Som her. Thorens TD-209 er en 206 i en sprekere innpakning. Den bruker den samme remdriften, har samme TP90-arm og pickup. Med andre ord, er det ingen grunn til å tro at den spiller annerledes enn den mer konvensjonelt designede 206-versjonen.

Men den ser unektelig kulere ut.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
Se! En platespiller fra Ikea! Ikea setter musikken i høysetet med Obegränsad platespiller, arbeidspult og hvilestol. I samarbeid med Swedish House Mafia
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend