Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Olive Opus No.4

Olive Opus No.4

Skrevet av / 14.05.09 - 22:00
Olive Opus No.4
Marius Siste artikler:
Marius

Har du lagt merke til at du bruker CD-spilleren din mindre og mindre?  I så fall kan det skyldes at du har blitt bortskjemt – av MP3-spilleren din. Med de bærbare musikkspillerne har du tilgang til hele musikksamlingen din på ett sted, og favorittartistene er bare et knappetrykk unna. Ikke så rart at CD-spilleren plutselig føles utdatert.

De som fortsatt tviholder på CD-spilleren, gjør det gjerne for lydkvaliteten sin del. En god CD-spiller låter nesten alltid bedre enn en MP3-spiller, særlig når du lytter via et skikkelig stereoanlegg. Men nå finnes det faktisk moderne alternativer som kombinerer de praktiske fordelene fra MP3-spillerne med lydkvaliteten til en god CD-spiller.

Enkelt og elegant
Olive Opus tilhører denne nye typen musikkspillere som gir oss i både pose og sekk. Litt avhengig av hvordan man ser på det, er dette en CD-spiller med innebygd harddisk og nettverkstilkobling. Den kan gjøre alt fra noe så enkelt som å spille av en CD-plate til å lagre hele musikksamlingen din på harddisken. Den kan også brukes til å brenne ut CD-er, utveksle musikk med MP3-spilleren din, eller kommunisere med andre musikkenheter rundt om i huset…

Om dette høres fryktelig innviklet ut, frykt ikke. Olive Opus er like enkel å bruke som den er elegant å se på. Vil du bruke den som vanlig CD-spiller er det bare å putte inn en vilkårlig CD og begynne å lytte. Men du kan også velge å «importere» låtene fra CD-en inn på den innebygde harddisken. Og det er da moroa starter.

Musikken kan lagres i valgfritt format og kvalitet, og Opus støtter alt fra komprimert MP3 til høyoppløst FLAC og WAV. Velger du den største utgaven med 1 terabyte  lagringskapasitet, har du plass til rundt 3.000 album i CD-kvalitet, noe som skulle rekke for de fleste musikkelskerne. Men det stopper ikke der.

Kobler seg til nettet
Olive-serveren kan også koble seg til en PC eller andre harddisker og hente musikk derfra. I tillegg kan du velge blant tusenvis av radiostasjoner fra Internett. For å gjøre dette må du koble spilleren til hjemmenettverket ditt, enten via trådløs overføring (Wi-Fi) eller ledning (Ethernet). Dette går kjapt og greit, og det er ikke nødvendig å installere noen spesiell programvare.

Vi opplevde musikkserveren som meget rask og stabil i bruk, med noen unntak. Olive-spilleren er softwarebasert, og derfor kan det av og til oppstå en forsinkelse fra man trykker på play-knappen og spilleren faktisk reagerer. Men dette betyr også at spillerens funksjonalitet kan utbedres og utvides etter hvert. Vi opplevde en merkbar økning i hastighet etter vi hadde lastet ned den siste oppdateringen fra nettet.

Det grafiske grensesnittet med touch-skjerm er både stilig og brukervennlig, og du kan navigere ved hjelp av albumcover akkurat som på en iPod. Når du sitter i sofaen må du derimot ta til takke med en høyst ordinær fjernkontroll. Her hadde vi gjerne ønsket oss en fjernkontroll med skjerm slik konkurrenter som Sonos og Logitech kan tilby. Men Olive-systemet kan også styres via en web-browser, noe som åpner for å fjernstyre den med f.eks en iPod Touch eller iPhone via det trådløse nettverket.

Lydkvalitet
Man skal ikke la alt det tekniske ta fokus vekk fra hva Opus er laget for, nemlig å spille musikk. Hvilket den gjør med stor overbevisning. Foret med variert musikk fra redaksjonens CD-samling byr den på spenstig lyd med høy underholdningsfaktor, som man uten problemer kan integrere i et stereoanlegg av høy kvalitet.

Lyden fra Opus er fremfor alt storslått, varm og fyldig. Vi presenteres for et stort lydbilde der alt kommer tydelig frem, og hvor det er lett å skille ut ulike instrumenter og vokaler fra lydmiksen. Selv med sammenklemt musikk som de siste albumene fra Fall Out Boy og Foo Fighters, står stemmene ut med overbevisende kraft og autoritet.

Den fyldige lyden fra Olive-spilleren engasjerer stort med assortert pop, rock og hip hop musikk, og er en sikker hit på hjemmefesten. Bassgjengivelsen er definitivt av den lekne og energiske sorten og sørger for skikkelig kraft fra basstromma når musikken krever det. Samtidig er den verken for fet eller overdreven. Lydbildet bærer tvert imot preg av svært god balanse, og ligger et klart hakk over det man kan høre fra de rimeligere løsingene til Logitech og Sonos.

Om våre kresne ører likevel skulle finne noe å påpeke, måtte det være en viss mangel på oppløsning i den øvre enden av frekvensområdet. Trommevisper, blåsere og lyse strengeinstrumenter får en litt grovkornet karakter sammenlignet med en virkelig god CD-spiller. De som har mye klassisk og akustisk musikk på repertoaret, og i tillegg er innehaver av et dyrt stereoanlegg, vil muligens savne litt ekstra raffinement i dette området. I den sammenheng er det greit å nevne at Olive-spilleren lett kan kobles til en ekstern D/A konverter via den innebygde digitalutgangen. Da er det mulighet for å oppnå enda bedre lydkvalitet.

Konkurrenter
Selv om Olive-systemet byr på en del unike funksjoner er det selvsagt ikke uten konkurrenter. Både Sonos, Logitech m.fl. tilbyr lignende løsninger for trådløs lyd. Sonos kan by på samme lettvinte brukervennlighet, men krever at du lagrer musikken på en separat harddisk eller PC. Logitechs Squeezebox-produkter har også mange tilhengere, men de mangler Olives elegante brukergrensesnitt, og krever i tillegg en viss teknisk innsikt for å fungere optimalt.

På ren og skjær lydkvalitet er det de nettverksbaserte spillerne fra Linn som er Olives største konkurrenter. De etter hvert velkjente DS-spillerne byr på et enda mer finslepent og detaljert lydbilde, med enda strammere og dypere bassgjengivelse. Men her kan du se langt etter noen innebygd harddisk, og det samme gjelder fargeskjerm med touch-funksjoner. Linn anbefaler heller at du kjøper en separat nettverksharddisk (NAS) og en iPod Touch til å kontrollere det hele, hvilket gjør deres løsning en god del dyrere.

Mange rynker nok litt på nesen av det å ha en harddisk innebygd i et hi-fi produkt, men vi opplevde denne som svært stillegående den perioden vi hadde spilleren inne til test.

Olive fungerer også bra som ren CD-spiller, men skal du utnytte mulighetene i denne spilleren skal du selvfølgelig lagre musikken på den innebygde harddisken. Jo mer musikk jo bedre. Det å skulle rippe hele musikksamlingen sin til disk kan imidlertid være en tidkrevende affære. Olive bruker 5-6 minutter på å lese av en CD og lagre den. Men den tiden går heldigvis fort mens man lytter til annen musikk.

Konklusjon
Olive har forsøkt å gjøre alle fornøyd med denne musikkserveren, og fallhøyden er dermed stor. Men resultatet er blitt veldig bra. Opus No.4 er akkurat det mange musikk- og hi-fi entusiaster har ventet på: En harddiskbasert musikkspiller som faktisk fungerer, som er enkel å bruke og som ikke minst, låter overbevisende. Om du ikke har byttet ut den gamle CD-spilleren din enda, finnes det i alle fall ingen unnskyldning for ikke å gjøre det nå.

Lyd & Bilde mener

Fyldig og kraftfull lydgjengivelse Fleksible tilkoblingsmuligheter Lett å ta i bruk Lyden mangler litt oppløsning i toppen

Også i denne testen:

Test av Olive musikkserver

Trådløs lyd i alle rom:

Olive Melody

Olive Opus kan utvides med opptil ti trådløse «klienter», nærmere bestemt den trådløse mottakeren Melody.

Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top