BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Test av 4 komplette studentanlegg

Hjemmekino på 12 kvadratmeter

Student til høsten? Her er fire håndplukkede hjemmekinoanlegg som passer alt fra små til store hybler og studiestipender!

Lyd & Bilde mener

Greit høyt Mye bass Ok bilde
Lyden mangler detaljer Ikke fjernkontroll
<b>Minst og billigst:</b>
PC-høyttalere: Logitech Z-2300
<b>1 599 kr</b>
Tv: Samsung 32LE556
<b>4 995 kr</b>
Totalt:
<b>6 594 kr</b>

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6594 kr

Enten man er fattig høyskolestudent eller velbeslått idrettsstipendiat, har man i hvert fall en ting til felles: Alle elsker musikk og film, og et realt lydanlegg står høyt på ønskelista når man flytter for seg selv for første gang. Enten det er til fest, moro eller avkobling fra pensum et bra anlegg må man ha.

I studietiden er behovet for et ordentlig lydanlegg kanskje større enn noen gang, men penger og plass står det ofte verre til med, dessverre. Mesteparten av studielånet går med til kost, losji og ikke minst en god bunke med bøker. Derfor har de færreste råd eller plass til den store drømmestereoen i løpet av studietiden. Men fortvil ikke!

Lyd & Bilde er sitt ansvar bevisst, og har kommet opp med fire gode forslag til studentanlegg – både for deg som vil leve nøkternt og til de som er villig til å blåse hele studielånet på et anlegg (eventuelt gå sammen i et spleiselag). Men vær advart: Redaksjonen tar ikke ansvar for dårligere studieresultater som følge av bruk eller misbruk av disse anleggene!

Testkriterier
Vi har satt sammen fire anlegg som øker trinnvis i størrelse og pris, med krav om at hvert av anleggene skal kunne spille både musikk og film på en tilfredsstillende måte. Alle anleggene har en audio/video–kilde (med unntak av anlegg 1 som bruker din egen laptop), en form for forsterker, høyttalere og en skjerm til å vise bildene på. Under utvelgelsen av de ulike komponentene har vi lagt spesielt vekt på at anleggene skal ha et godt forhold mellom pris og ytelse. De utvalgte komponentene utgjør likevel ingen fasit, men er ment som eksempler på hvordan anlegg i ulike prisklasser kan og bør settes sammen for å oppnå best mulig lyd og bilde til prisen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Full trøkk!

Money no object? Her er anlegget for deg som har det romslig både når det gjelder økonomi og boforhold. Passer best for store leiligheter og kollektiv.

Lyd & Bilde mener

Helomsluttende lydbilde Spiller høyt og rent Høy bildekvalitet
Høyttalerne krever en del plass
 • BD-spiller Panasonic DMP-BD85 - 4000 kr
 • TV Panasonic TX-P50G20 - 15 000 kr
 • Receiver Onkyo TX-SR60 - 6000 kr
 • Høyttalere Audio Pro Blue Diamond 5.1 - 13 000 kr
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 38000 kr

Dette anlegget er verken kompakt eller spesielt billig, men så gir det deg også vanvittig heftige lyd- og bildeopplevelser. Kanskje du skal bo i kollektiv til høsten? Hvorfor ikke ta et spleiselag og kjøp inn skolens råeste studentanlegg. Oppskriften er en virkelig stor flatskjerm og et anlegg som kan gi full surroundlyd i minst 5 kanaler.

Selve hjertet er surroundreceiveren fra Onkyo. Den splitter nye TX-SR608 takler alle de høyoppløste lydformatene fra Blu-ray, og yter 100 watt i opptil 7 kanaler. For å utnytte kreftene i denne relativt rimelige receiveren best mulig, falt valget på høyttalerpakka fra Audio Pro, som takket være fronthøyttalere med innebygget sub er relativt enkle å drive. Den store 50-tommers plasmaskjermen fra Panasonic er perfekt til hjemmekino, og med egen Blu-ray-spiller er det duket for en bildekvalitet som vil gi besøkende hakeslepp.

Oppsett
For å få lyd i alle høyttalerne må du beregne å kjøpe noen meter med kabel. Den beste måten å forbinde Blu-ray-spiller, receiver og tv på, er ved hjelp av to HDMI-kabler – en fra spilleren til receiveren, og så videre til skjermen. Både skjermen og forsterkeren støtter HDMI 1.4 med lydreturkanal, og derfor slipper du å benytte en ekstra kabel for å hente ut lyden fra tv-en på anlegget. Så fort du har plassert høyttalerne går resten av oppsettet lekende lett – plugg en mikrofon inn i Onkyo-receiveren, plasser den i lytteposisjon og den setter seg opp selv.

Lydkvalitet
Dette anlegget gir lyd- og bildeopplevelser av det heftige slaget. Plasmaskjermen fra Panasonic byr på krystallklare bilder med deilig fargegjengivelse og kontrast og svartnivå i referanseklassen. På lydsiden sørger Onkyo og Audio Pro for et gedigent, helomsluttende lydbilde med en lydkvalitet som kan hevde seg mot mang en lokal kino.

Anlegget presterer å spille svært høyt uten forvrengning, noe som er spesielt viktig i filmsammenheng. Det merkes godt at lydbildet vokser i størrelse, og hver eneste lille bit av lydsporet kommer tydelig fram. Stemmegjengivelsen fra senterkanalen sitter som et skudd, og takket være fronthøyttalerne med hver sin subwoofer får vi en jevn bassrespons. Løsningen med doble subwoofere har også fordeler ved musikklytting i stereo.

Når fest er viktigst

Det sier seg selv at studenten gjerne tar seg en fest. Med et høylydt, men velspillende stereoanlegg kan du bli selve midtpunktet i studentbyen.

Lyd & Bilde mener

Stort og flott bilde Tøff og høy lyd Låter fint på det meste
Ikke surround Ikke for klassisk musikk
 • BD-spiller Panasonic DMP-BD65 - 2995 kr
 • USB-DAC HRT MusicStreamer2 - 1500 kr
 • Forsterker Rotel RA-05 SE - 4995 kr
 • Høyttalere Magnat Monitor Supreme 2000 - 4490 kr
 • Tv LG 46LD550N - 9995 kr
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 23975 kr

Her er anlegget for deg som har et litt større rom å fylle med høy lyd, og bryr deg mer om lydtrykk enn surroundlyd. Fordelen med et stereoanlegg er at det gir mer lyd per krone enn et surroundanlegg.

Om plassen rundt anlegget er rundt 20 kvadrat eller mer, kan du med fordel unne deg en større skjerm. Vårt valg falt på LGs 46-tommer i 550-serien – en gunstig priset LCD-skjerm med sylskarpt HD-bilde og 100 Hz for glatte bevegelser. Den forsynes med høyoppløst video fra Panasonics nye Blu-ray-spiller, DMP-BD65. Du trenger slett ingen dyr BD-spiller for å få knivskarpe bilder! Høyttalerne vi her har landet på er de heftige Magnat Monitor Supreme 2000, som til 4500 kroner gir noe av den tøffeste lyden vi har hørt fra såpass rimelige og samtidig ganske kompakte saker.Om du i tillegg ønsker best mulig lyd fra musikksamlingen lagret på datamaskinen, kan vi foreslå MusicStreamer2 fra HRT. Denne tar ut digitallyden via USB-kontakten og sender den videre analogt til stereoanlegget.

Oppsett
Alle stereoanlegg er like enkle å koble opp. En RCA-kabel mellom Blu-ray-spilleren og forsterkeren, og høyttalerkabler videre. Koble så en HDMI-kabel fra spilleren til tv-en. Tv-en kan også med fordel kobles til forsterkeren fra sin analoge RCA-linjeutgang.

Best mulig lyd fra pc-en får du om du kobler denne til MusicStreamer2 med en USB-kabel, og tar signalet videre til forsterkeren med et par RCA-kabler.

Lydkvaliteten
Vi testet en god del mellom ulike komponenter for å komme frem til dette eksempelet på et festlig stereoanlegg. Til tross for sine 2 x 40 watt er faktisk Rotel RA-05 SE imponerende kraftig, og har full kontroll på basselementene på Magnat-høyttalerne inntil det blir meget høyt.

Lyden er heftig, og vi er begeistret. Man kan spille timevis uten å gå lei, for det rytmiske drivet i anlegget blir aldri kjedelig. Naboene dine har to valg: enten komme og klage, eller bli med på festen.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!