: Teach SR-100i

Den peneste partyhøyttaleren

Det er ingen mangel på designede iPod-anlegg. Det hindrer ikke Teac fra å slå seg inn på markedet, og de har tilstrekkelig med profesjonell bakgrunn til å komme unna med det.
Lyd & Bilde mener
Pen Mange lydkilder Rimelig
Rotete fjernkontroll Ingen menynavigering på iPoden Langsom CD-lading
Spesifikasjoner
  • Effekt: 2 x 50 watt
  • Kilder: CD, FM-radio,, iPod, USB, AUX
  • Størrelse: 57 x 23 x 22 cm
  • Vekt: 5,4 kg
Annonse
Annonse
forfatter

Den første iPod-høyttaleren som virkelig fikk oss til å løfte på øyenbrynet var Zeppelin fra B&W.  Med en oppsiktsvekkende form, bra lyd og en prislapp som viste at det var etterspørsel etter annet enn plastaktige dusinprodukter fra de store elektronikkjedene.  Bose Sounddock og Harman MS100 spiller i samme liga og etterhvert sammen med Philips sine vellydende Fidelio-modeller og ikke minst Bang & Olufsens designstudie Beosound 8.  Alle har fått gode omtaler i våre tester.  Men det hindrer ikke Teac fra et frekt forsøk i samme liga.

Det er like bra at vi går direkte til utseende.  Visst er det inspirert av Zepplin, de kaller det til og med selv for ”air shop design”.  En pen hvelvet form, men som likevel står stødig på de nærmest usynlige gummiføttene. Vekten gjør også sitt til at den står stødig.  Dette er reale greier.  Derimot er ikke finishen riktig på topp, og det føles litt plastaktig når man tar på den.  Foruten den nøytrale svarte høyttalerfronten kan den også fås i grått eller rødt, noe som ser riktig bra ut.

I fronten sitter det en dokkingkontakt for iPod som man smart nok kan skyve inn og skjule når den ikke brukes.  Ettersom man ikke bruker Apples forsenkede vegger behøver man ikke veksle mellom disse om man har flere ulike iPod-modeller i familien.  Det betyr også at det ikke er noen begrensninger på bredden.  Vi lykkedes med å sette i en iPad og det fungerte faktisk over all forventning.  Det var imidlertid ikke helt vellykket ettersom den da delvis blokkerer for lyden fra høyttalerne.

På oversiden er det en åpning for CD-plater som lades med en såkalt slot-in.  Ikke noe trøblete brett altså, det er bare å trykke inn platen man vil spille.  Derimot får man dessverre vente en stund innen platen er klar til å spilles.  På baksiden finner man antenneinngang for FM-radioen samt RCA-tilkoblinger, slik at man kan koble inn andre lydkilder.  Her sitter også en mini-USB-kontakt som man lett kan tro er for data-tilkobling.  Den er i virkeligheten til for at man skal kunne koble til USB-minnebrikker med musikk.  Men det fungerer ikke rent fysisk, så derfor blir man tvunget til å bruke en adapterkabel.  Hva tenkte Teac på her?  På den mindre SR-80i-modellen er det jo en helt vanlig USB-kontakt, så hvorfor ikke på storebror?

Annonse

Brukervennlighet
Knappene på apparatets overside er få og lett sammenrotet.  Det er spill/pause, stopp og volumknapper samt eject for CD-platen og en knapp for å velge lydkilde.  Dessverre ingen knapper for å bytte låt eller velge radiostasjon, her må man gripe til fjernkontrollen.  Fjernkontrollen er liksom apparatet ellipseformet, noe som er en hyggelig detalj.  Den ligger relativt godt i hånden, selv om den lange og smale formen gjør at man må bytte grep for å nå alle de 25 knappene.  Med så mange knapper hadde det vært ønskelig at de mest brukte syntes litt bedre slik at man slapp å lete, spesielt dersom det er svakt lys i rommet.

Som ventet blir det litt rotete når det er så mange funksjoner som skal inn på fjernkontrollen.  Der er flere knapper for avspillingsrekkefølge, håndtering av klokke og vekking, lydinnstillinger som loudness og bassforsterking, og så klart navigeringsknapper i midten.  Trist nok kan man ikke bruke disse for å navigere i menyene på iPoden, for eksempel for å velge en annen artist eller spilleliste.  Man kan bare hoppe mellom låtene som allerede er valgt.  Skal man bytte må man altså gå frem til apparatet og trykke på selve iPoden, noe som er litt synd.

Merkelig nok er anlegget ikke sertifisert for iPhone, noe som gjør at man får opp en irriterende advarselsmelding hver gang man dokker mobilen.  Derimot virker det som om alt fungerer som det skal likevel.  Den lades når den sitter dokket og navigeringen fungerer som den skal. Den demper til og med lyden når det ringer, noe som antyder at det bare er selve sertifiseringslogotypen som savnes.

Man har dessverre heller ingen egen app, noe som blant annet Philips, Altec Lansing og Bang & Olufsen byder på til sine iPod-høyttalere.  Det hadde vært hyggelig å kunne velge lydprofil eller stille på equalizeren direkte fra skjermen.  Nå er man i stedet henvist til et par faste EQ-innstillinger som man veksler mellom med fjernkontrollen, samt de få tegn som får plass på den lille skjermen midt på fronten.

Lydkvalitet
Er det noe man ikke behøver å være bekymret for med SR-100i så er det kraft.  Med to 91 millimeters elementer og 2 x 50 watt effekt kan den spille så det rekker.  Det er imidlertid ikke muskler, men kontroll, for man må vri nesten til maks før det blir noen forvrengning.  Derimot ble det innimellom resonans på basstunge partier og den savner her den riktige snerten i trommene.

Annonse

På mer normalt partyvolum fungerer Teacs høyttaler riktig bra, og det er det den skal brukes til.  Den spiller ikke like rent som Zeppelin, og den har ikke like stort lydbilde som MS100, men den har karisma.  Det er en engasjerende, varm og tiltalende lyd som fungerer bra til dansevennlig musikk.  Det er dermed ikke sagt at den bare er henvist til visse sjangre, vi satte pris på lyden uansett om det var jazz, rock eller til og med klassisk.

Konklusjon
Er man ute etter et lydanlegg til stuen eller ungdomsrommet passer SR-100i bra.  Man får ikke bare en iPod-høyttaler, men også radio og CD-spiller.  Det er kanskje ikke en direkte hi-fi lyd, men den spiller fengslende og har tilstrekkelig med resurser for å sette i gang festen.  Og til tross for flere lydkilder er prislappen betydelig mer beskjeden en konkurrentenes designhøyttalere.  Teac har definitivt lykkes med å fylle en luke i utbudet.

Lillebror
Ønsker man et rimeligere alternativ kan den mindre modellen SR-80i være aktuell, da den har lignende design og funksjoner.  Her må man imidlertid klare seg uten CD-spiller, og effekten er ikke like imponerende.  På den andre side er den iPhone-sertifisert, og man kan koble til USB-minnebrikker uten noen adapter.  Funker utmerket på kontoret.Teac SR-80i
Pris: 2.200 kr

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.