TEST: TEAC TN-4D

Platespiller for nybegynnere

Teac er kanskje ikke best kjent for sine platespillere, men denne kan få satt Teac på vinylkartet.
Karakter
TEAC TN-4D
Lyd & Bilde mener
Stort og fyldig lydbilde med varm klang. Enkel betjening, god kvalitet og innebygget USB- og linjeutgang.
Dynamisk sett er den litt anemisk. Behersket bass fra linjeutgangen.
Spesifikasjoner
  • Type: Direktedrevet platespiller
  • Tonearm: SAEC s-formet aluminium
  • Pickup: Sumiko Oyster Moving Magnet
  • Tallerken: Aluminium
  • Tilkoblinger: USB, Phono/RCA linjeutgang
  • RIAA/DAC: Ja/Ja
  • Annet: Elektronisk hastighetsskifte
  • Farge: Valnøtt, piano sort
  • Mål/vekt: 42 x 11,7 x 35,6 cm / 6.1 kg
  • Web: www.teac-audio.eu/en/
Annonse
Annonse
forfatter

Teac hvem, sier du kanskje. De er nok bedre kjent for sine båndopptakere under Tascam-navnet, først og fremst i studiosammenheng, men de har også en mer kommersiell avdeling som beskjefter seg med mer tilgjengelige hi-fi-produkter. Teac er for eksempel en av få som stadig lager kassettspillere, men også svinedyr high-end under Esoteric-navnet.

Men platespillere altså, der er fartstiden begrenset.

I senere tid har de laget, eller fått laget, noen enkle platespillere med Bluetooth og innebygget phono-forsterker. Et par av dem har vi faktisk testet, og de er slett ikke ueffne. Vi vil heller anbefale en spiller fra Rega, Reloop eller Pro-Ject i lavere prisklasse, men denne gangen må vi medgi at Teac har lyktes.

Teac støtter seg på ekspertisen fra japanske SAEC og amerikanske Sumiko, på hhv. tonearm og pickup. Resultatet er over all forventning.

Den direkte drevne spilleren har elektronisk hastighetsskifter og innebygget phono-trinn med digitalomvandler. Slik at man både kan koble den rett i en vanlig forsterker, og digitalisere vinylplatene til en laptop via USB. Det er også mulig å koble seg utenom phono-trinnet – som bruker op-amper laget for New Japan Radio Corporation for bedre lyd – til et separat phono-trinn. Hvis man vil ha enda bedre lyd.

Spilleren virker solid bygget. Den er litt tyngre enn en Rega Planar 2, og leveres i sort eller valnøttfiner, med en Sumiko Oyster MM-pickup ferdig montert på et avtakbart pickuphus.

Det er ikke vanlig å finne tonearmer av denne kvaliteten i denne prisklassen. Som nevnt er armen laget for Teac, av SAEC Corp, som er anerkjent for sine knivsegg-lignende pivot-oppheng av armen. Hensikten er minimal friksjon uten motstand i vertikal, diagonal eller horisontal retning.

Spilleren finnes også i sort pianolakk. Foto: TEAC

Fyldig lyd og varm klang

Den starter umiddelbart når man vrir strømbryteren til 33, og det er ikke mulig å kjenne eller høre vibrasjoner eller cogging fra motoren.

Lydbildet er stort, det er fyldig og klangen er varm og imøtekommende som en sommerdag, men ikke uten at en liten skur dukker opp innimellom. Lyden fra platene er veldig behagelig, det klinger fint i pianoer, gitarer har godt med snert og vokaler lyder nydelig uansett musikk.

På jazz og klassisk kommer klangnyansene godt frem i det varmtklingende lydbildet, mens pop og rock mangler litt dynamisk snert på å lyde overbevisende. Sånt kan selvsagt bli bedre med en enda bedre pickup, men den dynamiske kontrasten er litt begrenset, sammenlignet med en Planar 2. En Reloop Turn3 med en Ortofon 2M Red, lyder åpnere og lyden er mer fokusert.

Bytter man fra spillerens innebyggede phono-trinn, til et separat – f.eks. et Rega Fono MM, blir lyden mer fokusert og bassen som ellers er litt behersket, får mer kraft og dynamisk spenst, så det er absolutt mulig å hente mye mer ut av Teac-spilleren.

Trolig er også MM-inngangen på en receiver eller tokanals forsterker også bedre enn den innebyggede, som først og fremst gjør det enkelt å komme i gang med vinyl, men ellers ikke bidrar med noen lydmessige åpenbaringer.

Foto: TEAC

Konklusjon

Man skal ikke kimse av Teacs anvendelige platespiller. Den er velbygd, lyder fint – kanskje for fint – men mange liker at musikken er behagelig. Du kan få mer liv og trøkk andre steder, men Teac TN-4D er et interessant alternativ, med et fjellstøtt og fyldig lydbilde, USB-utgang og innebygget phono-trinn, som har et stort potensial for virkelig god lyd fra platesamlingen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.