TEST: TEAC TN-4D

Platespiller for nybegynnere

Teac er kanskje ikke best kjent for sine platespillere, men denne kan få satt Teac på vinylkartet.

Karakter
TEAC TN-4D

Lyd & Bilde mener

Stort og fyldig lydbilde med varm klang. Enkel betjening, god kvalitet og innebygget USB- og linjeutgang.
Dynamisk sett er den litt anemisk. Behersket bass fra linjeutgangen.
 • Type: Direktedrevet platespiller
 • Tonearm: SAEC s-formet aluminium
 • Pickup: Sumiko Oyster Moving Magnet
 • Tallerken: Aluminium
 • Tilkoblinger: USB, Phono/RCA linjeutgang
 • RIAA/DAC: Ja/Ja
 • Annet: Elektronisk hastighetsskifte
 • Farge: Valnøtt, piano sort
 • Mål/vekt: 42 x 11,7 x 35,6 cm / 6.1 kg
 • Web: www.teac-audio.eu/en/
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6598 kr

Teac hvem, sier du kanskje. De er nok bedre kjent for sine båndopptakere under Tascam-navnet, først og fremst i studiosammenheng, men de har også en mer kommersiell avdeling som beskjefter seg med mer tilgjengelige hi-fi-produkter. Teac er for eksempel en av få som stadig lager kassettspillere, men også svinedyr high-end under Esoteric-navnet.

Men platespillere altså, der er fartstiden begrenset.

I senere tid har de laget, eller fått laget, noen enkle platespillere med Bluetooth og innebygget phono-forsterker. Et par av dem har vi faktisk testet, og de er slett ikke ueffne. Vi vil heller anbefale en spiller fra Rega, Reloop eller Pro-Ject i lavere prisklasse, men denne gangen må vi medgi at Teac har lyktes.

Teac støtter seg på ekspertisen fra japanske SAEC og amerikanske Sumiko, på hhv. tonearm og pickup. Resultatet er over all forventning.

Den direkte drevne spilleren har elektronisk hastighetsskifter og innebygget phono-trinn med digitalomvandler. Slik at man både kan koble den rett i en vanlig forsterker, og digitalisere vinylplatene til en laptop via USB. Det er også mulig å koble seg utenom phono-trinnet – som bruker op-amper laget for New Japan Radio Corporation for bedre lyd – til et separat phono-trinn. Hvis man vil ha enda bedre lyd.

Spilleren virker solid bygget. Den er litt tyngre enn en Rega Planar 2, og leveres i sort eller valnøttfiner, med en Sumiko Oyster MM-pickup ferdig montert på et avtakbart pickuphus.

Det er ikke vanlig å finne tonearmer av denne kvaliteten i denne prisklassen. Som nevnt er armen laget for Teac, av SAEC Corp, som er anerkjent for sine knivsegg-lignende pivot-oppheng av armen. Hensikten er minimal friksjon uten motstand i vertikal, diagonal eller horisontal retning.

Spilleren finnes også i sort pianolakk. Foto: TEAC

Fyldig lyd og varm klang

Den starter umiddelbart når man vrir strømbryteren til 33, og det er ikke mulig å kjenne eller høre vibrasjoner eller cogging fra motoren.

Lydbildet er stort, det er fyldig og klangen er varm og imøtekommende som en sommerdag, men ikke uten at en liten skur dukker opp innimellom. Lyden fra platene er veldig behagelig, det klinger fint i pianoer, gitarer har godt med snert og vokaler lyder nydelig uansett musikk.

På jazz og klassisk kommer klangnyansene godt frem i det varmtklingende lydbildet, mens pop og rock mangler litt dynamisk snert på å lyde overbevisende. Sånt kan selvsagt bli bedre med en enda bedre pickup, men den dynamiske kontrasten er litt begrenset, sammenlignet med en Planar 2. En Reloop Turn3 med en Ortofon 2M Red, lyder åpnere og lyden er mer fokusert.

Bytter man fra spillerens innebyggede phono-trinn, til et separat – f.eks. et Rega Fono MM, blir lyden mer fokusert og bassen som ellers er litt behersket, får mer kraft og dynamisk spenst, så det er absolutt mulig å hente mye mer ut av Teac-spilleren.

Trolig er også MM-inngangen på en receiver eller tokanals forsterker også bedre enn den innebyggede, som først og fremst gjør det enkelt å komme i gang med vinyl, men ellers ikke bidrar med noen lydmessige åpenbaringer.

Foto: TEAC

Konklusjon

Man skal ikke kimse av Teacs anvendelige platespiller. Den er velbygd, lyder fint – kanskje for fint – men mange liker at musikken er behagelig. Du kan få mer liv og trøkk andre steder, men Teac TN-4D er et interessant alternativ, med et fjellstøtt og fyldig lydbilde, USB-utgang og innebygget phono-trinn, som har et stort potensial for virkelig god lyd fra platesamlingen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?