TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

SOtM sMS-1000, sDP-1000 og sPS-1000

Den store musikkpakken

Koreanske SOtM tilbyr en alt-i-ett løsning for ripping, lagring og avspilling av dine digitale lydkilder.

forfatter
Publisert 22.03.15 - 00:01
L&B mener
lt-i-ett-løsning til ripping, lagring og avspilling av dine digitale lydkilder. Lekker design, overlegen flott lyd og batteridrift på DAC.
Kostbart! Du kan få en god bruktbil for de samme pengene. Ingen egen app til betjening.
Spesifikasjoner

SOtM sMS-1000U

 • Innganger: Ethernet
 • Tilkoblinger: USB, VGA, DVI
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm (BxHxD)
 • Pris: 22.300 kr

 

SOtM sDP-1000

 • Digitalinnganger: RCA x 2, optisk, USB, BNC, AES/EBU XLR
 • Analoginnganger: 2 sett stereo RCA
 • Tilkoblinger: Ubalansert RCA, balansert XLR
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm (BxHxD)
 • Pris: 27.000 kr

 

SOtM sPS-1000

 • Utganger: 3 x DC-kontakt 5-21 V
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm (BxHxD)
 • Pris: 8.900 kr

 

Koreanske SOtM (Soul Of the Music) har spesialisert seg på mediaservere og digitalkonvertere i alle prisklasser. Vi har her sett nærmere på deres toppserie, bestående av mediaserver, DAC og en ekstern strømforsyning for opp til tre enheter. Apparatene kan kjøpes og brukes separat, men utgjør en matchende mini-rack.

Alle er holdt i en minimalistisk design med kabinetter i aluminium, stort sett uten synlige skjøter. Topplaten svever et par millimeter over fronten og gir luft til kjøling og plass til slot-in-stasjonen på mediaserveren.

 

All betjening av mediaserveren skjer via Squeezebox appen.

 

Mediaserver og ripper

sMS-1000 er en high-end mediaserver til alle typer av digitale filer. Den kan rippe CD-er og DVD-er, lagre filer på den innebygde harddisken og dele dem over nettverket. Den kan også spille filer via USB-utgangen. Det finnes dessuten en utgave av sMS-1000 med innebygget D/A-konverter, hvor USB-tilkoblingen er supplert av balanserte og ubalanserte analoge lydutganger slik at man kan koble den direkte til en forsterker uten egen DAC.

 

Baksiden av sMS-1000 avslører den som den datamaskinen den i realiteten er: Forbindelsen til DAC-en skjer via USB. Utover dette er det Ethernet-kontakt til nettverksforbindelse. De to skjermutgangene og ytterligere tre USB-porter er kun til servicebruk.

 

 

Ripping på sMS-1000 er enkelt: Sett en disk i stasjonen og enheten finner informasjoner og covergrafikk på internett og ripper filen til FLAC-format. Helt automatisk og problemfritt – eller nesten helt problemfritt. Den optiske stasjonen er av slot-in-typen og er gjemt i spalten som går hele veien langs lokket. Ved første forsøk fikk jeg lagt CD-en feil inn slik at den bare landet med et «klikk» inne i apparatet.

I virkeligheten er sMS-1000 en datamaskin i hi-fi-antrekk. Den innebygde datamaskinen kjører Linux, men blir kun brukt til å drive avspillerprogrammet. Det er også en VGA-kontakt til å koble til en skjerm, samt USB-kontakt til mus og tastatur. Det er imidlertid ikke meningen at man som alminnelig eier av serveren skal bruke dem. Hvis det oppstår problemer gjøres dette over nettet, hvor en tekniker fra SOtM logger seg inn på serveren.

SOtM har ikke laget noen spesiell app til å spille musikkfiler eller styre serveren. I stedet benyttes Logitechs Squeezebox, som for lengst er blitt forlatt av Logitech selv, men fortsatt brukes som uoffisiell standard. Man kan styre avspillingen med Logitechs egen Squeezebox Controller app eller velge en av de mange andre Squeezebox fjernkontroll-apper.

I tillegg til å spille lokale filer kan man lytte til nettradio g strømme fra Wimp.

Antall betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste gjøres via fjernkontrollen.

 

DAC med innebygget forforsterker

SOtM sDP-1000 er i utgangspunktet en DAC, men den kan noen triks som utvider mulighetene betraktelig. Den har innganger av alle type: På digitalsiden er det – selvfølgelig – optiske og koaksiale innganger samt USB. Men ut over dette er det en profesjonell AES/EBU-inngang og en inngang med BNC-kontakt. Inngangene aksepterer signaler på opp til 32 bits oppløsning og 192 kHz samplefrekvens. De stadig mer populære DSD-filene støttes også.

 

Det er inn- og utganger av alle tenkelige slag på sDP-1000. Seks digitalinnganger, samt både balansert og ubalansert analog lyd.

 

 

Analoge innganger er også på plass, i form av to sett ubalanserte RCA-innganger og en balansert med XLR-kontakter.

Støy fra strømforsyningen kan utgjøre forskjellen mellom et godt og et glimrende lydprodukt. For å utelukke smuss fra husets nettspenning har SOtM utstyrt sDP-1000 med to oppladbare batterier som lades på skift, og som det automatisk byttes mellom.

Signalveien på de analoge inngangene er analog fra ende til annen, så sDP-1000 kan fungere som forforsterker i et anlegg hvor det inngår både analoge og digitale kilder. Volumkontrollen foregår i det analoge domenet, uansett om man bruker analoge eller digitale innganger. Det forekommer altså ingen bit-reduksjon når man skrur ned for styrken.

I denne prisklassen kan man tillate seg å stille høye krav til lyden. Og de blir til fulle oppfylt. Spilt gjennom sDP-1000 vil det kun i ekstreme – og ekstremt dyre – tilfeller være konverteringen som setter grensen for kvaliteten.

Det er oppløsning nok, dyp impulsvillig bass og masser av luft omkring instrumentene. Det var ikke mulig å finne noe som bringer sDP-1000 ut på tynn is, eller for ikke å si problemer. Verken på digitalt eller analogt materiale.

Dette er en DAC/forsterker som er beregnet til å levere en ubekymret og avslappende musikkopplevelse med enhver type materiale. Til tider kan det imidlertid nesten blir for behagelig og avslappende. Hva man foretrekker blir et spørsmål om lydfilosofi, men man bør kanskje også se på for eksempel Auralic Vega, som vi kåret til årets beste A/V-kilde i 2014.

 

sPS-1000 er en ekstern strømforsyning til erstatning for SOtM-apparatenes litt mere ydmyke strømadaptere.

 

 

Helt ren strøm til batteriene

Det følger med en ekstern strømadapter til både sMS-1000 og sDP-1000 – av samme type som man benytter til en router eller andre små apparater.

Men akkurat som på mange andre high-end enheter er det mulig å utvide med en sterkere og ikke minst renere spenningsforsyning. Det å koble til en ekstern strømforsyning til en forsterker gir ofte mer kraft i bunnen og ro i lydbildet fordi strømreservene blir større og støyen lavere.

 

Opp til tre apparater kan forsynes med strøm fra sPS-1000.

 

 

sPS er en ekstern strømforsyning fra SOtM som passer til sMS-1000 og sDP-1000, og i en design som matcher de to perfekt. Fronten er helt blank bortsett fra en av/på knapp og en grønn lysdiode som forteller når enheten er på.

På baksiden finner man tre DC-kontakter til forsyning av andre enheter. Spenningene kan stilles i trinn fra 5 V til 21 V, og det blir advart med store bokstaver at man må sikre seg at den riktige spenningen blir valgt slik at man ikke ødelegger de tilkoblede apparatene!

Akkurat i dette tilfellet virker en ekstern strømforsyning som å skyte gråspurv med kanoner, mens man går over bekken etter vann. De to apparatene som forsynes av sPS-1000 er henholdsvis en mediaserver som er helt uten analog signalvei (den er i essensen en datamaskin) – og en DAC som kjører på egen batteristrømforsyning, og hvor den helt rene strømmen uten tvil går direkte til å lade opp batteriene!

Jeg har lyttet til enhetene mens de ble forsynt av henholdsvis deres egne strømforsyninger og av sPS-1000, og jeg kan ikke si at det var noen merkbar forskjell på lyden. Jeg vil imidlertid ikke si at det under de rette omstendigheter ikke kan være tilfellet. Og den kler bestemt anlegget bedre enn to strømadaptere i tillegg til samlingen. Men jeg ville nok velge å spare de 7.500 kroner og brukene pengene på en ukes ferie i stedet.

 

Konklusjon

SOtM har fått til et lekkert alt-i-ett high-end sett som håndterer alle dine lydkilder og –filer, uansett format. Men det koster å være med i den høye ende, og skal du bare kjøpe et av apparatene fremfor hele stabelen bør nok valget falle på sDP-1000. Ved siden av å være en kapabel DAC i den tunge ende, har den ytterligere den fordelen at det skjuler seg en komplett forforsterker i den også.

Mediaserveren er et ytterst behagelig selskap, men hvis du ikke ser integrasjonen som en ekstra fordel, kan man godt finne billigere mediaservere og ditto avspillere. Den eksterne strømforsyningen er heller ikke helt uunnværlig.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vokser med oppgavene Elipsons effektforsterker virker forrederisk klein. Men den er i virkeligheten en tungvekter, som får det beste ut av dine beste opptak.
Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend