TEST: Schiit Audio Heresy og Magni 3+

Turbo til hodetelefonene

Hvis du ikke er helt fornøyd med lyden fra hodetelefonene, kan det hende du trenger en bedre forsterker.

Karakter
Schiit Audio Heresy og Magni 3+

Lyd & Bilde mener

Blåser liv i hodetelefonene med overbevisning. Driver planar hodetelefoner, velg lyd etter dét - og smak.
Strømbryteren sitter på baksiden.
 • Type: Hodetelefonforsterker
 • Effekt: 2,8 W RMS 16 ohm, 410 mW RMS 300 ohm
 • Teknologi: Bipolar transistor (Magni 3+), Op-amp (Heresy)
 • Tilkoblinger: RCA inn/ut
 • Hodetelefonutgang: 6,3 mm
 • DAC: Nei
 • Crosstalk: -70 dB, 20 Hz – 20 kHz
 • Gain: 0/15 dB
 • THD: 0,0005/0,0013 %, low/high gain (Magni 3+)
 • Signal/støy: 115/104 dB, low/high gain
 • Annet: Utvendig strømforsyning
 • Mål og vekt: 12,7 x 8,9 x 3,2 cm / 0,45 kg
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1990 kr

Den enkleste måten å få bedre lyd i hodetelefonene på, er å kjøpe en hodetelefonforsterker. Selv rimelige hodetelefoner kan med ett lyde mye bedre.

Nøyaktig hvor mye penger man skal bruke, avhenger av hvor god lyd man ønsker, og selvsagt hva slags hodetelefoner man har. De billigste hodetelefonforsterkerne, er ikke kraftige nok til å få liv i tungdrevne hodetelefoner, så sjekk følsomhet og motstand på hodetelefonene før du kjøper.

Vårt standardsvar til de som spør etter en allround hodetelefonforsterker, er Audioquest knøttlille Dragonfly, som finnes i et par ulike versjoner. Men det kan bli enda bedre med en større utgave som kobles til utgangene bak på anlegget.

Schiit Audio har på kort tid skapt seg et navn. Ikke bare fordi de har et navn som er, eh, lett å huske, men fordi de har laget rimelige og gode DAC-er og hodetelefonforsterkere. Og så har de vært heldige med timingen. De første Schiit-produktene kom da hodetelefonmarkedet for alvor tok av.

I dag lager de mange ulike forsterkere og DAC-er som kan brukes med hodetelefoner.

Blant dem er to ganske rimelige, tilsynelatende like, hodetelefonforsterkere. Magni 3+ og Heresy. De koster det samme, kan det samme, og det er ved første øyekast bare fargen som skiller dem.

Det er ikke bare fargen som skiller, de lyder også ulikt.

Tekniske ulikheter

Under det kompakte ytre, skjuler det seg to ganske ulike veier til god lyd. De er like kraftige, og vil være i stand til å drive de samme hodetelefonen like enkelt, og de fleste av spesifikasjonene er helt like.

Men Schiit har valgt å bruke bipolare transistorer i Magni 3+, med en diskret oppbygget og symmetrisk tilbakekobling, uten kondensatorer i signalveien. I stedet bruker de DC-kobling. Prinsippet er det samme som brukes i mange forsterkere, og her bruker de en ekstra driver for å dempe forvrenging, og regulerer bias-strømmen med en Vbe multiplier.

Kikker man inni en Heresy, ser det ganske annerledes ut. Her er det op-amper som regjerer. Integrerte forsterkerkretser i venstre og høyre kanal, som gir lav utgangsimpedans og bedre målinger. Tredjeharmonisk forvrengning oppgis 6-8 dB lavere enn på Magni 3+, og Schiit Heresy har også litt mindre målbar støy.

Så da lyder Heresy best? Kanskje. Men la oss fortelle mer om forskjellene.

To alen av samme stykke?

De kobles rett til en forsterkerutgang, og har en gain-bryter på baksiden, for de gangene utgangspenningen er for lav fra forsterkeren. Selv om de blir litt varme, kan de stå på hele dagen om man vil. Gi dem i hvertfall noen minutter på å nå arbeidstemperatur, når de slås på med bryteren på baksiden. Så er det bare å plugge inn hodetelefonene.

Men i hvilken av dem?

Svaret er at det kommer an på to ting: Smak, og hvilke hodetelefoner man skal bruke.

Skal du velge den silkemyke, rørlignende sølvfargede Magni 3?

De første ukene brukte jeg bare Magni 3+. Den var også benyttet i testen av hodetelefoner for hi-fi i mars 2020, og jeg var godt vant – og godt fornøyd med lyden. Den lyder litt som en raffinert rørforsterker. Kjapp dynamisk, silkeglatt mellomtone og diskant, og godt oppløst med et luftig lydbilde. Instrumenter og vokaler lyder godt fokuserte, og jeg trivdes veldig godt med den. Særlig på jazz og klassisk musikk.

Sennheiser HD660S, blir ikke klangen i hodetelefonene like mørk som fra f.eks. utgangen på en Hegel H90, men det spruter ikke av bassen. Ikke på samme måte som i Heresy.

Den lyder nemlig mer frempå, enda skarpere fokusert, og det er merkbart mer fraspark i bassen. Med HD660S ble lydbildet litt mørkere enn jeg foretrekker, men på Hifiman Sundara passet den som hånd i hanske.

Eller den dynamiske og lekne Heresy?

Klaverklang og strykere får en skarpere kant, sammenlignet med Magni 3+, og vokaler lyder ikke like mykt og luftig som i Magni 3+. Men den dynamiske kontrasten er bedre. På HD660S strammet bassen seg opp sammenlignet med Magni 3+, og kanalseparasjonen fremstår tydeligere på Heresy. Merk at ingen av dem hadde noe problem med å drive de tungdrevne planar-elementene i Sundara.

Til pop, rock, electronica og alt som har en fremhevet bassrytme og stor dynamisk kontrast, tror jeg at Heresy er det beste valget. Til lengre tids lytting på operasamlingen, ville jeg foretrukket Magni 3+.

Konklusjon

Valget mellom Schiit Heresy og Magni 3+, handler ikke om hvilken av dem som lyder best. De spiller fremragende begge to, men har litt ulik klangkarakter som gjør at de henvender seg til to ulike kjøpere. Den som liker dynamikk, særlig i bassen, og lytter primært til rytmisk musikk, vil kanskje falle for de stramme kontrollen og den potente dynamikken i Heresy. Men liker man et litt mykere, glattere og åpnere lydbilde med litt mer luft og detaljer, kan det hende man skal velge Magni 3+.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.