Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Rotel RAS-5000

Finstemt strømmeforsterker

Når du trenger mer krefter enn de fleste strømmeforsterkere tilbyr, er det denne du skal ha.

Skrevet av / 26.06.24 - 11:00
Rotel RAS-5000
Lasse Svendsen

Jeg er ikke sikker på hvorfor, men de fleste strømmeforsterkere er ingen kraftsentre i et anlegg. De er utrolig fleksible, og smart app-integrasjon gjør dem enkle å bruke, men det gnistrer ikke helt i dynamikkavdelingen. 

Lydkvaliteten er som regel bedre enn lydkvantiteten, kan man si. Det behøver ikke å bety noe, for de fleste høyttalerne vi tester trenger ikke 200 W per kanal for å spille godt.

Det fant vi ut da vi testet Rotel S14 i fjor. En slank integrert strømmeforsterker med både Ethernet-kontakt og wifi, som også har Bluetooth aptX HD og analoge og digitale innganger. Den leverer 80 W per kanal, som fungerte som isbiter i brusen på en varm sommerdag. 

Den vellydende Rotel-forsterkeren gir så mye lydkvalitet og anvendelighet for pengene, at den ble kåret til årets strømmeforsterker i Årets Beste-kåringen 2023-2024.

Men noen ganger trenger man mer krefter til et par tungdrevne høyttalere, og da er det ingen vei utenom, enn å betale mer enn en S14 koster. Alternativet vi har pekt på, er Yamahas fremragende nettverksreceiver R-N2000A. Den er ikke så veldig mye kraftigere enn S14, men den lyder hørbart bedre. Der får man et større lydbilde med bedre dynamisk kontrast, og mer innsikt og detaljrikdom. Blant annet.

Les også Integrert strømmeforsterker med knallbra lyd Den nøkterne Rotel-forsterkeren er kanskje spartansk utstyrt, men spiller bedre enn konkurrentene.

Rotels S14 er knapt ingen match for Yamaha-receivere, men det er definitivt Rotels langt mer potente RAS-5000. Den er, i likhet med S14, en integrert strømmeforsterker – altså ikke en receiver – som strømmer fra Spotify Connect, Tidal eller Qobuz. Som S14, har også RAS-5000 strømming med AirPlay 2 og Google Chromecast. Den er også Roon Ready, og man kan strømme over Bluetooth aptX HD, Wifi og Ethernet til forsterkeren. Det følger med Ethernet-kabel og en USB-A til B-kabel.

Som S14 er den bygget rundt en 32-bits digitalomvandler fra ESS, som støtter MQA og PCM opp til 24 Bit/384 kHz. Men her er det analoge klasse AB-forsterkertrinnet på 140 W per kanal i 8 Ohm. Eller 220 W i 4 Ohm. 

Det skulle rekke til de fleste tungdrevne gulvstående høyttalerne i dagens marked. 

Stor og skarp fargeskjerm viser hva du hører på. Foto: Rotel

Begrenset fleksibilitet 

Det skorter ikke på krefter, noe et par uker med lytting avslørte til gangs. Men det kan hende noen blir skuffet over tilkoblingene. Hvert fall sammenlignet med R-N2000A, som også har platespillerinngang, og flere analoge innganger. 

Les også Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.

Kan man klare seg med én analog inngang, en optisk og en koaksial digitalinngang, er det neppe noe problem. Men RAS-5000 har altså en 24-bits USB-inngang for lyd fra PC/Mac, i tillegg til strømming – og den har en HDMI kontakt for TV-lyd – med lydretur (eARC). Som også R-N2000A og Marantz Model 40n har.

I likhet med S14, har også denne Rotel-forsterkeren en utgang bak – pre out – for separat forsterker, og den har også en subwooferutgang på baksiden. 

Les også Strømmeforsterker fra øverste hylle Du trenger bare denne forsterkeren og et par fete høyttalere, så har du et fabelaktig godt anlegg.

Begrenset appstyring

Forsterkeren kan delvis styres med en app. Sammenlignet med apper til andre strømmeforsterkere, er Rotels app begrenset til avspilling fra nettradio, Spotify, Tidal eller Qobuz. Den er Roon ready, og skal kunne styres fra en Roon-klient, men det er ingen innstillinger av noe som helst annet i appen.

Ingen platespillerinngang, og bare én analog inngang. Foto: Rotel

Da trenger man fjernkontrollen. En solid sak i aluminium. Den aktiverer skjermmenyen og gir brukeren tilgang til nettverksoppsett, dimming av skjerm og LED, samt justering av bass og diskant. De samme innstillingene kan velges fra knapper på fronten, og det er lite å utsette på brukervennligheten her. 

Meny-innstillinger kan velges fra knapper på fronten, eller fjernkontrollen. Foto: Lasse Svendsen

Den store fargeskjermen er forresten ikke en pekeskjerm, men kvaliteten er god, og det er mye lettere å se informasjonen på denne skjermen, enn på skjermen på en S14. Til venstre for skjermen, er det en 3,5 mm hodetelefonutgang, som viste seg å være bedre enn først antatt. Ikke sånn å forstå at den er på høyde med en separat hodetelefonforsterker, men lyden i et par Sennheiser HD 620S, var åpen, klar og dynamisk.

Inngangsvelger Foto: Lasse Svendsen

Ubegrenset med krefter

Det samme kan jeg si om lyden fra RAS-5000. På de gulvstående, og moderat følsomme Olympica III fra Sonus faber, tok det ikke mange sekundene før jeg kunne komme med den første utvetydige konklusjonen. Rotel-forsterkeren er langt mer potent enn S14, og leverer større dynamisk kontrast enn både Yamaha R-N2000A og Marantz Model 40n.

Tja, hva skal man si. Foto: Lasse Svendsen

Rotel har brukt bedre komponenter her. En spesialtilpasset transformator leverer strøm til 10.000 μF kondensatorer, og effekttrinnet i forsterkeren er basert på effektforsterkeren RA-1592 MKII fra Rotel. Det forklarer både vekten, og effekten, som er omtrent identisk. 

Siden jeg har nevnt minst tre andre strømmeforsterkere/receivere her, skylder jeg leseren en kort brief om dem også. Rotel S14 ligger tett på lydkvaliteten fra en RAS-5000, men den er ikke i nærheten av den dynamiske kontrasten. 

Bassgjengivelsen på Al Jarreaus versjon av Cold Duck, er langt strammere og har mer tyngde her. Den knuser Model 40n på rytme og transientrespons, men er ikke like silkemyk og finmasket i lyden som R-N2000A. Yamaha-receiveren har en mer organisk klang, og gjengir flygelet på Radka Toneffs liveinnspilling av My One and Only Love, med større klangdybde. 

En stor transformator leverer nok strøm til kondensatorene, og klass AB-kretsene på hver side. Foto: Rotel

Men på Lizzos About Damn Time, merker man hvor mye mer potent Rotel-forsterkeren er. Drivet i rytmen og dybden i bassen, fikk meg til å dobbeltsjekke om subwooferen var koblet til. Det var den ikke. Sades The Moon and the Sky, lød fortreffelig også når jeg spilte høyt. Da viste forsterkeren sin klasse. Lydbildet stod fjellstøtt mens bassen og slagverket masserte ørene, og ikke én tone lød skarpt eller forvrengt.

På liveopptaket med Keith Jarrett trio, spente Rotel-forsterkeren opp et bredt lerret hvor If I Were a Bell, klang varmt, mykt og naturlig. Den dynamiske kontrasten kunne til å begynne med virke litt tam, men det var bare til Jack DeJohnette fikk utfolde seg på slagverket. Da var det frapperende hvor fokusert og kontrollert forsterkeren behandlet dynamikken, i slagene på skarptromme, stortromme og cymbaler.

Det virker mesteparten av tiden som om Rotel-forsterkeren bare leker seg når man drar opp volumet. Den mister ikke grepet, og fortsetter bare å styre dynamikken i musikken med stødig hånd, og gir lytteren den innsikten som bare et åpent og luftig lydbilde kan gi. 

Bravo.

Rotel RAS-5000 finnes også i sølvgrått. Foto: Rotel

Konklusjon

Hvis vi skal være kritisk, er det lov å spørre hvorfor Rotel RAS-5000 bare har én analog inngang. Men når alt kommer til alt, har den mange andre kvaliteter som betyr mer for flere. Som rikelig med krefter. Av typen som porsjoneres ut i sjenerøse mengder, men med full kontroll selv når man ønsker å spille høyt. Rotel-forsterkeren har ellers mange av de samme kvalitetene som den rimeligere S14, men åpner opp lydbildet enda mer, og leverer et enda åpnere lydbilde. Appen er virkelig underutviklet, for å si det diplomatisk, men betjeningen med fjernkontrollen er forbilledlig. Det er RAS-5000 du skal velge hvis du ønsker en strømmeforsterker som kombinerer lyd i premium-klassen med krefter i bøtter og spann.

Karakter
Rotel RAS-5000
Premium

Lyd & Bilde mener

Rikelig med krefter. Potent bassgjengivelse og glimrende dynamisk kontrast. Varm og innbydende klangbalanse. God brukervennlighet med stor fargeskjerm. Kun én analog inngang. Appen er en vits.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Sonos-killeren

Trådløs kraftpakke

Har aldri vært bedre

Kompakt sportscoupé

Klasse D låter som klasse A

Ekstremt vellydende (og litt sær) musikkstreamer

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Scroll to Top