TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Rotel Michi

Magisk high-end lyd

For de som virkelig trenger mer kraft og ønsker seg enda bedre lyd, er kanskje Rotels nye Michi-serie det beste kjøpet i high-end klassen.

forfatter
Publisert 23.03.20 - 08:50
Karakter
Rotel Michi
L&B mener
Endeløst med krefter, helt fantastisk nyansert med hele spekteret med klangfarger, og enestående bassgjengivelse. Blant det mest raffinerte og velspillende i sin klasse, fremragende DAC, byggekvalitet i en klasse for seg og rimelig til high-end å være.
Forforsterkeren mangler Wi-Fi og nettverkstrømming, og har ingen elektriske tilpasninger til pickuper.
Spesifikasjoner

Rotel Michi P5
Type: Forforsterker
Teknologi: Transistor dual mono klasse A
Tilkoblinger: 2 balanserte, 5 ubalanserte, 3 optisk, 3 koaksiale, USB
Utganger: 2 balanserte, 2 ubalanserte, 2 linje ut, 2 subwoofer, optisk, koaksial
Platespillerinngang: MM- og MC-inngang
Hodetelefonutgang: Ja
DAC: AKM 32-bit/768 kHz (MQA-støtte)
Nettverk: Bluetooth aptX
Frekvensrespons (linje): ±3 dB, 10 Hz -100 kHz
Dynamikk: ikke oppgitt
THD: 0,002 %
Signal/støy (linje): 116 dB
Annet: Fjernstyring, nettverksstyring
Mål og vekt: 48,5 x 150 x 45,2 cm / 22,9 kg

Rotel Michi M8
Type: Effektforsterker
Effekt: 1 x 1080 w 8 ohm, 1800 w 4 ohm
Teknologi: Transistor dual mono balansert
Tilkoblinger: 1 x ubalansert RCA, 1 x balansert optisk, 2 x kabelterminaler
Frekvensrespons: 0 til -0,5 dB, 10 Hz- 100 kHz
Dynamikk: ikke oppgitt
Dempefaktor: 200, 1 kHz, 8 ohm
THD: 0,018 %
Signal/støy: 120 dB
Annet: Display, fjernkontroll
Mål og vekt: 48,5 x 23,8 x 46,5 cm / 59,1 kg
Web: neby.no

 

Veil. pris 200.000Pr. 23.03.20 Produktside

Jeg vet at det høres søkt ut, men jeg våger å påstå at Rotels nye Michi-serie kanskje er det største kuppet i high-end hi-fi akkurat nå. Den nye forforsterkeren, og effektforsterkeren – som finnes i en stereo- og en monoutgave, er rett og slett fantastisk velspillende.

Man får nesten alt man ønsker seg her. En lydkvalitet som gir hakeslepp av den sjelsettende sorten, massivt med dynamikk, nesten endeløst med krefter, og en gjennomsiktighet som gir en detaljrikdom og en åpenhet som normalt koster mye mer.

Det er altså ikke tilfeldig hva som er pakket inn de hermetisk forseglede forsterkerne.

Men først må vi ta et tilbakeblikk.

De er best kjent som den japanske produsenten med engelsk lyd. Mesteparten av det Rotel har laget, enten det handler om stereo eller hjemmekino, har plassert seg i budsjett- og premium-klassen. Men de har også en historie i high-end-sfæren, som de færreste kjenner til.

Ta for eksempel Rotel RB-5000. En 53 kilo tung, 2 x 500 w effektforsterker, som debuterte i 1978, sammen med forforsterkeren RC-5000. Den hadde 31 potmetere og brytere på fronten, inkludert en 10-bånds equaliser.

Den senere Michi-serien debuterte i 1991. Forforsterkeren RHA-10 var som et minimalistisk alter med bare fire potmetere, og den passive utgaven RHC-10 hadde bare tre potmetere, phono-trinnet RHQ-10, kun ett.

Michi-serien bestod også av en FM-tuner, en CD-spiller, en 2 x 200 w og en 2 x 100 w effektforsterker. Jeg har hørt alle Rotels Michi-produkter, og de hadde alle den samme varme, åpne og behagelige klangen som Rotel var kjent for på den tiden. Bare med bedre dynamisk kontroll, og mer raffinert lyd. Phono-trinnet RHQ-10 ville nok klart seg bra i sammenligning med dagens phono-trinn, og er meget ettertraktet på bruktmarkedet.

Den nye Michi-serien fortsetter den minimalistiske tankegangen, men det er bare utenpå. Innvendig er det så fullt at det knapt er plass til luft mellom alle kretskortene, kondensatorene og komponentene. Det er kanskje derfor effektforsterkerne har vifter som hjelper til å kjøle ned utgangstransistorene.

Opptil 1800 w

Displayet som viser effekten kan slukkes.

Den nye Michi-serien er ikke basert hverken på 90-tallets teknologi, eller noen av de eksisterende Rotel-produktene i premium-klassen. Alt er utviklet fra grunnen av. Det har tatt dem over tre år og utallige timer med lytting, for å utvikle forsterkerne, som har egenutviklede 2200 VA-transformatorer, smått utrolige 188,000uF kondensatorkapasitet, som forer 32 utgangstransistorer i hver av effektforsterkerne.

Mono, men med dobbelt sett høyttalerterminaler.

Som er like, bortsett fra effekt og antall kanaler. Mens Michi S5 leverer 2 x 500 i 8 ohm i hver kanal, skuffer monoutgaven Michi M8 ut 1080 w i 8 ohm. Eller 1800 w i 4 ohm! Den bruker S5s dual mono kretsløp slått sammen til én monokanal, og har derfor halvparten så mange tilkoblinger på baksiden, og er en blant veldig få effektforsterkere på markedet med over 1 kW effekt.

Stereotrinnet S5 og monotrinnet M8, er like på innsiden, men M8 har koblet de to kanalene sammen til én.

De to effektforsterkerne veier nesten 60 kilo, og er bygget som stridsvogner. Hermetisk lukket, i sort matt med glanset front, og levert med fjernkontroll (!). Det er ikke vanlig at effektforsterkere leveres med fjernkontroll, men S5 og M8 leveres med en, fordi den behøves for å konfigurere displayet på fronten, som kan vise utgangseffekten eller spektrumanalyse av effekten som tilføres høyttalerne. Fjernkontrollen kan også dempe belysningen i displayet og LED-lampen på fronten, eller slukke helt. Den brukes også for å konfigurere forsterkeren til IP-styring over nettverket via Ethernet.

32-bits DAC og phono-trinn

Det er få forforsterkere som er så velutstyrt som Michi P5. Den har til sammen 16 innganger, fordelt på balanserte, ubalanserte, digitale og platespillerinngang for MM- og MC-pickup. Pluss USB for PC-tilkobling med støtte for opptil 384 kHz sampling.
Den har også Bluetooth-strømming (aptX), men ingen Wi-Fi eller nettverkstilkobling, foruten IP-styring over nettverk.

Minimalistisk og oversiktlig.

Man trenger altså en separat nettverksspiller for å få strømmet høyoppløst lyd, og den kan kobles til P5s analoge innganger, eller til den innebyggede digitalomvandleren, via en av de sju digitale inngangene.
Det skal også bemerkes at forforsterkeren har tilsammen fire lydutganger med volumregulering, og én uten, i tillegg kan den sende ut digitallyd fra en optisk og en koaksial utgang. Den har også to monoutganger for subwoofer.

Ganske pakket i forforsterkeren, som har både DAC og phono-trinn.

Digitalkonverteren i P5 bruker to AKM 32-bits DAC-er, hvor analoge kretsen er bygget som et rent klasse-A-design for lavest mulig forvrengning og støy. Rotel sier at de bruker 17 spenningsregulatorer som fores av to spesiallagede transformatorer. Som bruker ESR-kondensatorer (Equivalent Series Resistance) som glatter ut ripple i strømmen til kretsene i forforsterkeren.

AKM-DAC-en støtter blant annet MQA lydfiler (Master Quality Authenticated) som vi kjenner blant annet fra Tidal Masters.

Nok innganger, men ikke nettverkstrømming.

Forforsterkeren har i likhet med effektforsterkerne, konfigurerbart display via fjernkontrollen, og muligheten for å endre navn på inngangene. Som også kan slukkes slik at man bare har de tilkoblede inngangene tilgjengelige som kildevalg.

Vinylentusiaster skal være klar over at platespillerinngangen er begrenset til valg av MC- eller MM-pickup. Det er ingen tilpasningsmuligheter til belastningsimpedans, kapasitet eller utgangspenning.

Superfokusert og ekstrem dynamisk kontroll

Jeg skal innrømme at man blir litt blasert over å leve med så god lyd så lenge. Forsterkere som Devialet Expert Pro 1000, Mark Levinson No. 532 og 326S, Ayre KX-R og MX-R, Audio Researchs GS-serie, Diablo 300 og McIntosh MC1.25KW og C2600, har alle satt sine spor.

Forsterkerne er ikke like lett å håndtere som en Devialet, og de tar mye mer plass, men straks man har fått slept dem på plass og koblet til høyttalere, blir det umiddelbart åpenbart at lydkvaliteten ikke står noe tilbake for de nevnte forsterkerne, som alle har én ting til felles: De koster mye mer enn Rotel Michi P5 og et par Michi M8.

De første høyttalerne jeg koblet til, var hybrid-elektrostatene fra Martin Logan – Electromotion ESL X, deretter referansene Audiovector R3 Arreté, og senere Sonus faber Olympica Nova III. Som vi holder på å teste når dette skrives.

Uansett hvilken høyttaler jeg brukte, ga Rotel-settet meg en silkemyk og raffinert lyd, med alle regnbuens klangfarger. Strykere, vokaler, tre- og messingblås, har jeg ikke hørt så perfekt naturlig gjengitt siden Ayre-settet ble testet. Klangen i musikken fra Rotel-settet har litt av den samme varme gløden som et godt McIntosh-sett kan ha, men mer litt mer innsikt og finmasket detaljgjengivelse.

Det har også bortimot uendelig med krefter, og jeg klarte ikke å provosere frem et eneste glipptak fra forsterkerne. Som jeg opplever som like kontrollert og dynamisk som både Devialet og Mark Levinson i bassen. Den dynamiske kontrasten står ikke tilbake for noe jeg har testet i high-end klassen.

Sammenlignet med de langt rimeligere og integrerte McIntosh MA7200 og Devialet Expert Pro 220, er vi i elitedivisjonen her. Bassen på Lady Gagas Stupid Love går dypere med enda bedre kontroll, og ikke minst, den kjenner enda mer fysisk ut. Lydbildet på live-versjonen av Pat Methenys Are You Going With Me, har jeg ikke hørt så fjellstøtt og dypt siden McIntosh C2600 og MC1.25KW sparket, men lyden via DAC-en til Rotel-settet er bedre fokusert og detaljene er tydeligere fokusert. Her hører man virkelig alt.

Som knirkingen i scenegulvet på Puccinis La Boheme, og ikke minst hvordan Luciano Pavarotti og Mirella Freni flytter seg rundt på scenen mens de synger. Det er virkelig magisk å høre på.

Bytter man til Keith Jarrett trio live, er det nesten skremmende hvordan lydbildet åpner seg opp med Rotel-forsterkerne. Jeg tror ikke jeg har hørt kontrabass bedre gjengitt, og overtonene i klaveret, symbalene og de små nyansene i klang som forteller om akustikken i rommet konserten er spilt inn i, er simpelthen i verdensklasse.

Konklusjon

Det er en dybde og en åpenhet her man sjelden hører maken til. Rotels nye forsterkere i Michi-serien er helt klart blant de beste kjøpene i high-end klassen. Forforsterkeren har Bluetooth i stedet for Wi-Fi-strømming og man kan ikke tilpasse phono-trinnet til ulike pickuper, men den har en formidabel DAC, utvilsomt den beste helintegrerte vi har testet i en forforsterker. Sammen med de to kraftpluggene av noen monoforsterkere, leverer Michi-settet high-end lyd som er så naturlig og lytefri som man kan ønske seg. Vi har ikke testet stereoutgaven Michi S5, men det er neppe grunn til å tro at den lyder dårligere enn to M8. Og for de fleste av oss er kanskje 2 x 500 w mer enn nok. I så fall, sparer man mye penger siden en Michi S5 koster det samme som én M8.

Hvis Michi P5 og M8 er et godt kjøp, er P5 og S5 et kupp.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

En kommentar om “Rotel Michi”

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde