Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Rega RP10

Blodtrimmet referanselyd

Regas toppmodell er et unikt verk du neppe har hørt maken til. Kanskje har du ikke hørt så god lyd noensinne fra vinylplater.
Lyd & Bilde mener
Fantastisk vellykket konstruksjon med en lydkvalitet som overgår det meste vi har hørt.
Detaljkvaliteten står ikke helt i stil med prislappen.
Spesifikasjoner
  • Remdrevet keramisk tallerken
  • Rega RB2000 arm
  • Separat RP-10 PSU strømforsyning
  • 33 1/3, 45 o/m
  • Rega Apheta MC-pickup (500uV)

Stadig økende salgstall forteller at flere har fått øynene, for ikke å si ørene, opp for lyden fra vinylplater. Den økende tilhengerskare skryter av ritualet med fysisk musikkformat, store albumcovere med mye info, og hvordan man involverer seg på en helt annen måte når man skal spille musikk, enn når man bare trykker play på mobilskjermen. Det minner litt om vinkjennere som tempererer, dekanterer og polerer før de skal nyte en renraset Bordeaux.

Startprisen for en god platespiller ligger i underkant av 3.000 kr, noe som har gjort det mulig for unge mennesker med lite penger å starte med vinyl. Platespillere er nemlig ikke noe som er forbeholdt eldre menn med grånende manke, og solid nok økonomi til å kjøpe håndbyggede pickuper til prisen av et halvt studielån.

Derfor selger rimelige spillere fra Project, Thorens og Rega godt. Så godt faktisk, at engelske Rega sliter med å dekke etterspørselen. Den økonomiske oppsiden av det eventyrlige salget, er blant annet mer penger til utvikling. Noe vi så da Rega lanserte den unike RP8, en spiller med et todelt chassis. Fordelt på et lettvekts innerchassis og et ytterchassis, med separat strømforsyning.

Det samme prinsippet er brukt på Regas toppmodell RP10, som koster det dobbelte av RP8, men ser så lik ut at man lurer på hva i all verden det er som koster så mye.

Velkjent pickup med lav utgangspenning, som krever ekstra forsterkning i form av en platespillerforsterker/inngang for MC-pickuper.

Velkjent pickup med lav utgangspenning, som krever ekstra forsterkning i form av en platespillerforsterker/inngang for MC-pickuper.

Annonse

Den hellige treenighet
Som på RP8, er de to chassisene uavhengige av hverandre, hvor det ytre chassiset bare brukes til å holde støvlokket på plass. Hvis man ikke trenger støvlokket, trenger man heller ikke ytterchassiet. Da sitter man igjen med en superlett ramme med lav masse. Med en skumkjerne av polyolefin som er dekket av et lag fenol og forsterket med en fenol- og magnesiumramme på over- og undersiden.

De ulike materialene sørger for bedre demping, i følge Rega, og utligner resonanser bedre enn om de hadde bruke samme materialer over alt. Tenk trekabinetter og tradisjonell oppbygning med et fastboltet innerchassis som motstykket.

Annonse

Så langt er de neste helt like, RP8 og RP10, men her kommer endringene som har gjort RP10 mye dyrere:

  • En ny digitalstyrt strømforsyning som er optimalisert for 24 volts motoren med to faser som sitter på innerchassiset.
  • Rega mest påkostede, og håndbyggede RB2000 tonearm. Med ekstremt tett toleranser i armopphenget, hvor det polerte armrøret har mesteparten av massen sentrert rundt opphenget.
  • Keramisk platetallerken med massen lagt til ytterkant for best mulig stabilitet. Laget i keramisk oksidpulver som er komprimert under høytrykk og diamantskjert for en fullstendig flat overflate.

Den keramiske tallerkenen koster like mye å lage, som hele RP8 gjør, og bidrar i høy grad til prisen på RP10.

Spilleren leveres uten pickup til 32.000 kr, eller som her, med Regas Apheta MC-pickup. Den samme som vi testet RP8 med. Derfor er det spennende å finne ut hvor mye bedre RP10 er blitt med endringene beskrevet ovenfor.

Unikt lettvektschassis i to deler, her innerdelen uten den keramiske platetallerkenen.

Unikt lettvektschassis i to deler, her innerdelen uten den keramiske platetallerkenen.

Oppløsning og dynamikk
Rega-spilleren er uhyre enkel å sette opp. Særlig hvis man kjøper den med pickupen ferdig montert. Man trenger strengt tatt ikke noe erfaring fra platespillere for å komme i gang. Pakk opp alle delene, følg de lettfattelige instruksjonene, og du er klar for å spille musikk etter en halv time.

Spilleren ble koblet til Ayres anvendelige P-5xe pickupforsterker, koblet i den 300 W kraftige integrerte McIntosh MA8000-forsterkeren. Med et bredt utvalg høyttalere til rådighet, var det et solid grunnlag for å finne forbedringene i RP10.

Ved første test trodde jeg at klangbalansen var slank. Hvert fall sammenlignet med McIntosh-spilleren vi nylig testet. Et par plateinnspillinger senere var det klart at det ikke var tilfelle. Det var heller Rega-spilleren som var mer nøytral i klangen.

En sjekk med Ry Cooders Borderline, som ofte lyder slankt og lyst, bekreftet at Rega-spilleren snarere er nøytral i klangen, enn lys.

Annonse

Dynamikk og fokus var to av områdene RP8 briljerte, slik er det også her. Den dynamiske kontrasten er sjokkerende stor, og detaljnivået er fremragende. Spilleren har også en markant bedre kontroll på bassen, enn andre spillere vi nylig har testet den siste tiden.

Den går hørbart dypere enn på RP8, og det er enda mer vekt i basstransienter. Samtidig er det en vanvittig dybde i musikken, noe for eksempel Still Live med Keith Jarrett trio, er et eksempel på. Man hører mye mer av akustikken i rommet, og små detaljer jeg ikke har hørt tidligere, dukker tydelig frem i lydbildet.

Den separate strømforsyningen er individuelt tilpasset motoren i spilleren, for optimal stabilitet.

Den separate strømforsyningen er individuelt tilpasset motoren i spilleren, for optimal stabilitet.

Mine inntrykk bare forsterket seg etter hvert som jeg byttet LP-er. Og Jan Gunnar Hoffs pianospill på 2Ls fremragende innspilling, Living, var ikke noe unntak. Spilleren leverer dynamikk og klangfarger med autoritet man lett kan forbinde med platespillere som ser ut som oljeplattformer. Det er et totalt grep om musikken, uten skjær i sjøen og jeg finner ikke noe å sette fingeren på.

Kan hende er det ikke mulig å få bedre lyd fra vinylplater uten å legge en betydelig større sum på bordet, for en dyrere platespillerrigg.

Annonse

Rega-spilleren kan også brukes med andre pickuper, og selv om jeg bare har testet den med den velkjente Apheta-pickupen, kan jeg absolutt forestille meg at den kan spille guddommelige med andre pickuper

Når kun det beste er godt nok
Rega RP10 er en milepæl blant platespillere. Dens unike konstruksjon og ekstreme ytelse, gjør dette til en av toppspillerne gjennom tidene, etter vår mening. En RP8 gir deg nok mer for pengene, men er man kun fornøyd med det beste, er RP10 spilleren man skal legge pengene i.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.