Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Pro-Ject CD box RS2 T

Minispiller i tungvektklassen

Trenger du en ny CD-spiller, kan det hende Pro-Jects CD Box er alt du behøver.
Karakter
Pro-Ject CD box RS2 T
Lyd & Bilde mener
Dynamisk og oppløst lydbilde med stålbass og svært fokusert stereoperspektiv. Lite fotavtrykk.
Finish står ikke i stil med prislappen.
Spesifikasjoner

Type: CD-transpor
DAC: Nei
Utganger: Optisk, koaksial SPDIF, 110 ohm AES/EBU XLR, HDMI
Innganger: Ingen
Hodetelefonutgang: Nei
Formatstøtte: CD, CD-R, CD-RW, hybrid SACD (PCM-spor)
Annet: Fjernkontroll
Mål og vekt: 20 x 7,8 x 20 cm/3 kg
Web: neby.no

Den er enkel, relativt rimelig, og lett å finne plass til. Har du i tillegg en virkelig god digitalkonverter, innebygget eller separat, er det bare å børste støv av CD-samlingen.

For Pro-Ject CD Box RS2 T, lyder mest sannsynlig mye bedre enn den gamle CD-spilleren din.

Det vil si, CD Box RS2 T er ikke en CD-spiller per se, det er bare en avspiller eller drivverk. En såkalt CD-transport, som bare har digitale utganger, og følgelig trenger en DAC for å fungere.

Men da er man oppe og nikker i high-end-sjiktet, hvertfall hvis den tilkoblede DAC-en er virkelig god. Alternativt kan man kjøpe en separat DAC, Pro-Ject vil naturligvis anbefale sin egen Pre Box RS2 Digital. Som også er en forforsterker (med rør på utgangen!).

Egenutviklet drivverk

Pro-Ject kunne kjøpt en generisk drivverk i østen, og spart penger, men de mener de ville gitt markant dårligere lydkvalitet. Derfor har de valgt en langt mer påkostet løsning, og brukt Stream Unlimiteds CD-mekanikk kalt CD-Pro 8, som de mener er en mye bedre avspillemekanikk.

Annonse

Den styres av en tilhørende servo kalt (Bluet Tiger) CD-84, som er integrert i aluminiumskabinettet, med et innerchassis i karbonfiber for bedre avstivning og demping.

CD-Pro 8 CD-mekanikk, med karbonfiber, silikondemping og et avstivet alu-hus.

Annonse

CD-ene legges bare rett på spindelen, med en liten magnetisk klemme som legges over den igjen, og da er det bare å legge ned det dempede lokket og spille musikk.

Som på alle CD-drivverk, er det ingen analoge utganger på baksiden her. Men man får det man trenger av digitale utganger. Blant annet 110 ohms XLR, koaksial, optisk selvsagt, men også HDMI. Som betyr at CD Box-en enkelt kan kobles til en surroundprosessors HDMI-inngang (for lyd).

Koaksial, optisk, XLR – og HDMI-utgangen kan også brukes.
Foto: Lasse Svendsen

Det følger med en utvendig strømforsyning, og en hendig fjernkontroll i aluminium. En stor bakbelyst LCD-skjerm viser tekst, sporvalg og tidsangivelse, og bakbelysningen kan heldigvis dempes med Mode-knappen på fjernkontrollen.

Åpent og dynamisk lydbilde

Spilleren er fullstendig lydløs. Den starter raskt, og stopper på halvsekundet når man åpner luken. Drivverket tåler godt å bli sammenlignet med en Hegel Mohican, og McIntosh MCD600, for når den er koblet til McIntosh DA2 DAC-modul – i feks MA12000, er det sannelig ikke lett å skille dem på lydkvalitet.

Den lille strammeren holder CD-en stabil.
Foto: Lasse Svendsen

Mohican lyder strammere, mer kontrollert, McIntosh-spilleren gir et litt større lydbilde med mer dybde, men forskjellene er ikke store.

Det kompakte drivverket gjenskaper klaverklangen til Keith Jarretts Køln-konsert, med utsøkt presisjon. Lydbildet er skarpt fokusert og klaverklangen kommer nydelig frem. Vokaler som på Tony Bennett og Diana Kralls duett, Alright, Okay, You Win, står stødig og krystallklart fram i det sjenerøse lydbildet.

Annonse

Dynamikken, blant annet i bassen, på Al Jarreaus Cold Duck, er fremragende. Bassgangen er superbt definert, det smeller skikkelig i skarptrommen, og saksofonsoloen fremstår ufarget, levende og klangen er rett og slett fet.

Konklusjon

CD-drivverket fra Pro-Ject X1 koster riktignok like mye som mange CD-spillere. Man kan hevde at finishen er enkel – sølvutgaven ser litt bedre ut – for denne prisklassen, men det kan ikke hevdes om lydkvaliteten. Som er på nivå med det beste vi har testet, forutsatt at man har en seriøs DAC å koble drivverket til. For alle som trenger en ny og bedre CD-spiller, kan trygt vurdere om det skal være en Pro-Ject CD box RS2 T. Den vil ikke skuffe.

Drivverket finnes også i sølvgrått.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.