Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Pro-Ject CD box RS2 T

Minispiller i tungvektklassen

Trenger du en ny CD-spiller, kan det hende Pro-Jects CD Box er alt du behøver.

Skrevet av / 07.09.21 - 10:00
Pro-Ject CD box RS2 T
Lasse Svendsen

Den er enkel, relativt rimelig, og lett å finne plass til. Har du i tillegg en virkelig god digitalkonverter, innebygget eller separat, er det bare å børste støv av CD-samlingen.

For Pro-Ject CD Box RS2 T, lyder mest sannsynlig mye bedre enn den gamle CD-spilleren din.

Det vil si, CD Box RS2 T er ikke en CD-spiller per se, det er bare en avspiller eller drivverk. En såkalt CD-transport, som bare har digitale utganger, og følgelig trenger en DAC for å fungere.

Men da er man oppe og nikker i high-end-sjiktet, hvertfall hvis den tilkoblede DAC-en er virkelig god. Alternativt kan man kjøpe en separat DAC, Pro-Ject vil naturligvis anbefale sin egen Pre Box RS2 Digital. Som også er en forforsterker (med rør på utgangen!).

Egenutviklet drivverk

Pro-Ject kunne kjøpt en generisk drivverk i østen, og spart penger, men de mener de ville gitt markant dårligere lydkvalitet. Derfor har de valgt en langt mer påkostet løsning, og brukt Stream Unlimiteds CD-mekanikk kalt CD-Pro 8, som de mener er en mye bedre avspillemekanikk.

Den styres av en tilhørende servo kalt (Bluet Tiger) CD-84, som er integrert i aluminiumskabinettet, med et innerchassis i karbonfiber for bedre avstivning og demping.

CD-Pro 8 CD-mekanikk, med karbonfiber, silikondemping og et avstivet alu-hus.

CD-ene legges bare rett på spindelen, med en liten magnetisk klemme som legges over den igjen, og da er det bare å legge ned det dempede lokket og spille musikk.

Som på alle CD-drivverk, er det ingen analoge utganger på baksiden her. Men man får det man trenger av digitale utganger. Blant annet 110 ohms XLR, koaksial, optisk selvsagt, men også HDMI. Som betyr at CD Box-en enkelt kan kobles til en surroundprosessors HDMI-inngang (for lyd).

Koaksial, optisk, XLR – og HDMI-utgangen kan også brukes.
Foto: Lasse Svendsen

Det følger med en utvendig strømforsyning, og en hendig fjernkontroll i aluminium. En stor bakbelyst LCD-skjerm viser tekst, sporvalg og tidsangivelse, og bakbelysningen kan heldigvis dempes med Mode-knappen på fjernkontrollen.

Åpent og dynamisk lydbilde

Spilleren er fullstendig lydløs. Den starter raskt, og stopper på halvsekundet når man åpner luken. Drivverket tåler godt å bli sammenlignet med en Hegel Mohican, og McIntosh MCD600, for når den er koblet til McIntosh DA2 DAC-modul – i feks MA12000, er det sannelig ikke lett å skille dem på lydkvalitet.

Den lille strammeren holder CD-en stabil.
Foto: Lasse Svendsen

Mohican lyder strammere, mer kontrollert, McIntosh-spilleren gir et litt større lydbilde med mer dybde, men forskjellene er ikke store.

Det kompakte drivverket gjenskaper klaverklangen til Keith Jarretts Køln-konsert, med utsøkt presisjon. Lydbildet er skarpt fokusert og klaverklangen kommer nydelig frem. Vokaler som på Tony Bennett og Diana Kralls duett, Alright, Okay, You Win, står stødig og krystallklart fram i det sjenerøse lydbildet.

Dynamikken, blant annet i bassen, på Al Jarreaus Cold Duck, er fremragende. Bassgangen er superbt definert, det smeller skikkelig i skarptrommen, og saksofonsoloen fremstår ufarget, levende og klangen er rett og slett fet.

Konklusjon

CD-drivverket fra Pro-Ject X1 koster riktignok like mye som mange CD-spillere. Man kan hevde at finishen er enkel – sølvutgaven ser litt bedre ut – for denne prisklassen, men det kan ikke hevdes om lydkvaliteten. Som er på nivå med det beste vi har testet, forutsatt at man har en seriøs DAC å koble drivverket til. For alle som trenger en ny og bedre CD-spiller, kan trygt vurdere om det skal være en Pro-Ject CD box RS2 T. Den vil ikke skuffe.

Drivverket finnes også i sølvgrått.

Karakter
Pro-Ject CD box RS2 T
Premium

Lyd & Bilde mener

Dynamisk og oppløst lydbilde med stålbass og svært fokusert stereoperspektiv. Lite fotavtrykk. Finish står ikke i stil med prislappen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Sonos-killeren

Trådløs kraftpakke

Har aldri vært bedre

Kompakt sportscoupé

Klasse D låter som klasse A

Ekstremt vellydende (og litt sær) musikkstreamer

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Scroll to Top