Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 10Delta

: Primare NP-30

Anleggets nye hjerte?

Nettverksspilleren – fungerer det, og er den nødvendig

Skrevet av / 28.12.13 - 13:43
Primare NP-30
Sven Bilen

At vår måte å lytte til musikk forandres hele tiden er ikke så rart. Tiden og utviklingen gjør at det kommer til nye media, andre forsvinner og noen, som for eksempel vinylplaten, kommer tilbake. Denne gangen ser vi på et produkt innenfor en helt ny kategori, men en kategori som kan komme til å påvirke de fleste anlegg fremover.

Testeksemplaret kommer fra Primare. Det er sikker ingen hemmelighet for magasinets lesere at jeg har blitt ganske begeistret for Primares ”nye” apparatgenerasjon. Etter min mening har firmaet både lyd- og betjeningsmessig lagt listen høyere enn tidligere. Ikke at det har vært dårlig før, det har bare nå blitt mye bedre.

Man har holdt fast ved en velfungerende og fantastisk pen ytre designlinje, men lagt ned mange innovative tanker på å få det indre til å være så langt fremme i utviklingen som mulig. Det har blant annet resultert i en spennende UFPD klasse-D forsterkerteknologi som har fått stor og positiv oppmerksomhet, og en Blu-ray spiller med lydmessige high-end ambisjoner. Sist testet jeg deres DAC30, som helt enkelt var et strålende apparat til sin pris.

Hva skal man bruke den til?
Nykomlingen NP-30 er ikke bare en nykomling i Primares produktsortiment, det er også en representant for en ny produktkategori innenfor hi-fi som jeg er sikker på vi vil komme til å få mer og mer med å gjøre ettersom tiden går. Jeg snakker om nettverksspilleren.

Primare-NP30front

Jaha, sier du kanskje, alt den gjør kan man jo egentlig få til med en datamaskin – hva skal jeg da med en nettverksspiller? Jo, det skal jeg forsøke å gi et svar på. Vi begynner med hva det er den kan.

Med NP-30 kan man strømme musikk fra UPnP-enheter som PC/Mac/NAS, Apples iGadgets, Android, eksterne harddisker eller USB-minne. Den klarer det meste, inklusiv internettradio (via vTuner), Spotify (via din PC og en app) og – ja, hva du vil egentlig. Høyoppløste 24-bit filer? Ja, det klarer den også.

Men den kan ikke bare det. Den kan stilles inn med fast eller variabel utgang, benytter du variabel utgang kan du benytte den som en digital forforsterker som kobles direkte til effektforsterkeren. For NP-30 fungerer også som en vellydende 24 bit/192 kHz DAC. Naturligvis finnes det både kablet og wi-fi nettverkstilkobling, men også tre optiske, en koaksial samt doble USB (A + B-port) innganger på baksiden. Det betyr at stort sett hva som helst med digital utgangssignal kan kobles rett inn i NP-30. Vi må også nevne, at da DAC-en virkelig er kompetent, blir resultatet kanskje overraskende for deg når du kobler inn CD-spilleren som digital transport.

PrimareAppscreen1

I tillegg er det en riktig bra analogdel som sitter i, med balansert utgang og skikkelig strømforsyning. Det er ikke bare forsterkerteknologi som er avhengig av en ordentlig strømforsyning, selv de digitale kretsene har spesielt godt av å få skikkelig strøm.

Og alt styres med en app. Eller Primares fjernkontroll.

Fordelene
Fordelene med å ha en sentral spiller på denne måten i stedet for eksempelvis en datamaskin, er mange. For det første må du likevel ha en DAC mellom din datamaskin og ditt anlegg. I hvert fall om du er interessert i å få kvalitet på lyden. For det andre er det vesentlig lettere rent bruksmessig. For det tredje er det virkelig fleksibelt, og for det fjerde låter det klasser bedre. Jeg har for eksempel spilt NP-30 koblet til et par meget kompetente aktive høyttalere. Det ga et enkelt, oversiktlig og ikke minst meget vellydende anlegg som var en ren fornøyelse å betjene. Det som mange gjør, er at man ser et produkt som noe som skal tilpasses det eksisterende anlegget. NP-30 er i stedet et apparat man bygger sitt anlegg rundt. Jeg har for eksempel en NAS med masser av musikk, etter hvert temmelig ustrukturert organisert. Jo, NP-30 klarer fint å både finne og spille de tre TB med musikk som ligger der, men det blir litt rotete tross alt. Med en NP-30 koblet til systemet hadde jeg fått en ekstern harddisk og lagt over den musikken jeg virkelig ville spille, og som jeg ikke kunne ta over via Spotify like enkelt.

Primare-NP30-closeup

En fordel her er at du mens du spiller, kan få all info om kvalitet og format på den musikken som spilles. Det liker jeg.

Maskinen kan kobles til internett via kabel eller wi-fi. Jeg må innrømme at jeg bare har prøvd med kabel, noe Primare også anbefaler, da man mener at det gir den beste lyden. Med kabel er du imidlertid i gang direkte, uten noen som helst problemer.

Om du har routeren langt fra anlegget kan jeg anbefale en løsning der du kobler kablet internett via strømnettet. Det har fungert uklanderlig med min NAS i flere år, viftestøyen førte til at den ble forvist til grovkjøkkenet.

Fronten på NP-30 har to knapper, on/stand-by og valg av inngang samt seks små dioder som markerer valgt inngang pluss to dioder for Lan og Lock indikasjon. Enklere kan det ikke bli.

Bra lyd
Jeg har matet inn diverse digitale kilder i NP-30, og det hele har helt enkelt fungert uklanderlig og med utmerket lyd. Det er en bra DAC som sitter i. Den har en gjennomgående helhetslyd som mer slipper gjennom musikksignalene som de er enn setter sine egne fingeravtrykk. I hvert fall opplever man at ulik musikk også låter ulikt, akkurat som det skal være. Akkurat som med DAC30 føles det som om man får uvanlig bra lydmessig prestasjon for pengene. Jo, jeg er på nytt imponert av hva Primare har oppnådd.

PrimareNP30back

NP-30 fant kjapt sin plass i anlegget, og da den først er der oppdager jeg at den blir vanskelig å unnvære når den skal leveres tilbake. Det er helt enkelt et meget brukbart produkt som jeg har lært å sette stor pris på, ikke minst i forbindelse med at jeg har utført andre tester.

Konklusjon
Primare NP-30 er et herlig apparat som kan det meste du trenger for å spille dine digitale kilder. Den er dessuten enkel å bruke og byr på en aldeles utmerket lydkvalitet. En meget hyggelig og brukbar spiller som kan danne hjertet i det moderne anlegget.

Lyd & Bilde mener

Enkel å bruke med velfungerende app. Klarer det aller meste av digitale formater, inklusiv høyoppløst musikk. Utmerket DAC og meget fin lydkvalitet. Ny produktkategori som kan være vanskelig å se nytten av. pp finnes foreløpig kun til iPhone.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

Scroll to Top