: Parasound Halo Integrated Amplifier

Fleksibel mesterforsterker

Parasounds første integrerte forsterker på 20 år skuffer ikke. Den gjengir musikken med stor overbevisning, og har dessuten funksjoner andre bare kan misunne.
WebParasound Halo Integrated Amplifier
Lyd & Bilde mener
Forsterkeren har glimrende kontroll på høyttalerne, og vet å sparke fra i bassregisteret. Den har oppløsning nok til å yte selv dyre high-end-høyttalere rettferdighet, og den lille ekstra fylden vekker følelsene i musikken. Genistreken av en subwooferutgang må heller ikke glemmes, ei heller platespillerinngangen for både MM og MC.
Det finnes forsterkere med enda mer kraft, og det siste lille attakket i mellomtonen kan nok enkelte savne.
Spesifikasjoner
 • Type: Integrert forsterker
 • Effekt: 2 x 160 Watt (8 ohm)
 • Nettverk: Nei
 • Digital inn: 1 x koaksial, 1 x optisk, asynkron USB
 • Analog inn: 1 x XLR, 5 x RCA, 1 x HT bypass (RCA + RCA sub), 1 x phono (MM+MC)
 • Digital ut: Nei
 • Analog ut: 2 x variabel m/ høypassfilter (RCA + XLR), 1 x fast lydnivå (RCA)
 • Sub ut: RCA + XLR m/ lavpassfilter
 • 12v trigger: 3,5 + 2,5 mm jack
 • Mål: 15 x 43,7 x 43,7 cm (H x B x D)
 • Vekt: 15 kg
Annonse
Annonse
forfatter

I prisklassen 20.000-30.000 kroner er det tøff konkurranse blant seriøse forsterkerprodusenter. Her kjemper toppmodellen til den ene produsenten side om side med innstegsmodellen til den andre. I tilfellet Parasound er dette den eneste integrerte forsterkeren. Den amerikanske produsenten er nemlig mest bekvem med separate komponenter, og har utelukkende hatt slike på menyen de siste 20 årene.

Parasounds sjefsingeniør er ingen andre enn ringreven John Curl, som har stått bak en rekke legendariske hi-fi-produkter (for eksempel Mark Levinsons JC-2, samt lydsystemer for The Greateful Dead i sin tid). Han har også påtatt seg ansvaret for Halo Integrated Amplifier, eller HINT.

Tilkoblinger
HINT har både balanserte og ubalanserte innganger, men også digital tilkobling av både koaksial og optisk lydkilde, samt en USB-DAC-inngang som støtter høyoppløste lydfiler helt opp til 32-bit / 384 kHz, og dessuten DSD i aller høyeste oppløsning (256 MHz). Platespillerentusiaster kan også glede seg, for her sitter en inngang til både MM- og MC-pickuper. Denne har ikke undertegnede testet. Spesielt interesserte kan dessuten merke seg tonekontroller på frontpanelet.

Parasound HINT har både subwooferutgang og platespillerinngang.
Parasound HINT har både subwooferutgang og platespillerinngang. Foto: Parasound

Subwoofer
Men det mest geniale hva tilkoblinger gjelder, er subwooferutgangen. Hvis du har subwoofer, skal du bruke denne i stedet for forforsterkerutgangen. Den har nemlig trinnløst lavpassfilter, som kan stilles på baksiden av forsterkeren. Ved å slippe å bruke lavpassfilteret på selve subwooferen, gir dette bedre brukervennlighet dersom du ønsker å koble HINT sammen med en surroundforsterker til hjemmekinobruk. Men en enda kulere detalj er at forsterkeren i tillegg har et høypassfilter på høyttalerutgangen, som også er aktivt på forforsterkerutgangen – i tilfelle du ønsker å koble til ekstra effektforsterker (bi-amping). Hvis dine høyttalere har begrenset med dypbass, kan høypassfilteret aktiveres, slik at forsterkeren slipper å fôre høyttalerne med unødvendig energi i bassområdet, som uansett ikke vil gjengis. Og dersom høyttalerne ruller av ved for eksempel 40 Hz, og du setter høypassfilteret til det samme, så vil høyttalerelementene dessuten ikke arbeide like mye, da dypere bassfrekvenser krever lengre slaglengde. Resultatet er at du kan spille høyere og renere med høyttalerne dine. I tillegg til at bassområdet gjerne låter bedre hvis ikke høyttaler og subwoofer krangler i det samme frekvensområdet.

Forsterkeren er en dobbel mono-konstruksjon.
Forsterkeren er en dobbel mono-konstruksjon. Foto: Parasound

Dobbel mono
Forsterkeren er for øvrig en dobbel monokonstruksjon, for å hindre elektrisk smitte mellom kanalene. Effekten er på 2 x 160 watt i 8 ohm, som økes til 240 watt i 4 ohm. På ingen måte fryktinngytende, men nok til å kunne guffe opp litt skikkelig når du skal ha fest – eller ønsker å lytte til særdeles dynamisk musikk ved høyt volum.

Annonse

Lyden av Parasound
I det siste har vi blitt godt kjent med de store Piega Classic 60.2 (test kommer i L&B nr 10), som er seriøse treveishøyttalere med båndmembran til både diskant og mellomtone, i en koaksialkonstruksjon. Prisen på 88.000 kroner for et par plasserer dem i den seriøse enden, og følsomheten på 93 dB med én watt kombinert med 4 ohms impedans gjør dem svært driftseffektive. Les: de er lett å spille høyt med. Og de låter klokkeklart i hele toneområdet, klare til å skille klinten fra veden.

Piega Classic 60.2 er brilliante høyttalere, som låter ypperlig sammen med Parasound HINT.
Piega Classic 60.2 er brilliante høyttalere, som låter ypperlig sammen med Parasound HINT. Foto: Piega

Parasound HINT kobles til Piegaene i vårt testrom, med Electrocompaniet EMP 2 som lydkilde. Enten diskspilleren tilkobles analogt med XLR eller digital coax, blir jeg straks forført av den fyldige og slagkraftige bassen, kombinert med en varme som forgrener seg langt oppover i mellomtoneområdet. Bare hør på Ane Bruns ”Hanging”, åpningslåta på hennes nyeste album ”When I’m Free”. Mer elektronisk enn tidligere, med en tung og deilig rytme. Den elektriske bassgangen ligger og ruver i bunnen, mens basstromma kjennes fysisk. Stemmen til Ane er fyldigere nedover enn jeg normalt hører den, men uten at det låter innestengt eller ”tregt”. Parasound får frem den musikalske nerven på eminent vis.

Slik ser HINT ut i svart.
Slik ser Parasound HINT ut i svart. Foto: Parasound

Samtidig klinger det elektriske pianoet fint ut oppe i toppen av frekvensområdet. Det er plenty med luft, med et stort og åpent stereoperspektiv. Sammenlignet med den litt rimeligere Hegel H160 (22.000 kr) er det mer trøkk i bassen hos Parasound, og den låter generelt fyldigere. H160 har på sin side noe mer energi og detaljer i øvre mellomtone, men den forfører ikke like mye som Parasound i bassregisteret. Det blir litt smak og behag. Parasound slår enkelt den populære Primare I32 i alle disipliner, ikke minst på kraft. Hegel H360 til 39.000 gir mer kraft og kanskje også oppløsning, men den er da vesentlig dyrere og har verken platespillerinngang eller subwooferutgang. Den har heller ikke H360 den samme varmen, men er mer nøytral. Parasound har en X-faktor som gjør at den nok funker med flere typer høyttalere, og vil nok fort vise seg å være en problemløser om du har høyttalere med en noe slank egenkarakter.

HINT i mitt eget oppsett
Hjemme i min egen stue står mine trofaste Gallo Reference 3.5. Gulvhøyttalere til 60.000 kroner pr. par, med en sidemontert 10-tommers bass og to mellomtoner i d’Appolito-konstruksjon under og over en spesiell piezoelektrisk bånddiskant, som sprer lyden rundt 300 grader.

Anthony Gallo Nucleus Reference 3.5 er kompakte men kanonbra høyttalere, og Parasound HINT får det frem.
Anthony Gallo Nucleus Reference 3.5 er kompakte men kanonbra høyttalere, og Parasound HINT får det frem. Foto: Anthony Gallo Acoustics

Hjemme bruker jeg min Macbook Pro med SSD som lydkilde, koblet digitalt til Parsound HINT med USB. ”Quiet Winternight” av Jan Gunnar Hoffs ensemble er en av de mest vellydende høyoppløste musikkutgivelsene jeg har i samlingen, og ”Stille stille kommer vi” med vokal av Unni Wilhelmsen er blant favorittene.

Annonse

Til daglig er nettopp Hegel H160 tilkoblet anlegget, og denne drar Gallo-høyttalerne med glimrende oppløsning og dynamikk. Når Parasound HINT inntar rollen, blir bassregisteret også her fyldigere. Man får følelsen av at høyttalerne har fått et litt større basskabinett. Stemmen til Unni er mer temperert, det samme er flygelet. Mens attakket kan oppfattes som litt rundere, er det ingenting å si på oppløsningen oppover i overtonene. Der hvor vispene pisker fjærlett på cymbalene, og lydbildet bretter seg fint utover. Det er rett og slett en meget imponerende forsterker vi her har med å gjøre.

Med subwoofer
Enda mer overbevist blir jeg når jeg ute på redaksjonens testrom igjen kobler til en subwoofer. De små gulvstående B&W 684 S2 er meget kompakte. De har ikke dypbass som sin hovedstyrke, men snarere den gjennomsiktige mellomtonen og oppløste diskanten. Dette er høyttalere til bare 9.500 kroner pr par, men de låter meget bra. Bare noe behersket i bassen, som dessuten kan bli noe stresset hvis man spiller bassrik musikk. Følsomheten er på beskjedne 87 dB med en watt, noe som også gjør at man trenger litt forsterkerkraft å blåse liv i dem med.

Koblet til subwooferen JL Audio E-Sub E112 til 20.000 kroner blir det noe annet. Den har en meget stram og presis bass, som graver seg helt ned til grunnmuren av toneområdet. Ved å sette både lav- og høypassfilteret til 80 Hz, får man en helt annen bassgjengivelse, mens høyttalerne bevarer sin gode tonekarakteristikk oppover. Høyttalerne er straks er litt lettere å drive, og beholder dynamikken ved høyere lydnivå enn tidligere. Tonaliteten i bassregisteret blir også mye bedre.

Nå er ikke akkurat B&W 684 S2 og JL Audio E112 en ”match made in heaven”, da de er i ulike prisklasser, men også subwooferen er laget for å slå hardt, der høyttalerne er ment å spille fint og oppløst ved moderat lydnivå. Men det demonstrerer bra fordelen av å ha denne funksjonen på forsterkeren.

Konklusjon
Parasound Halo Integrated Amplifier er et av de virkelig spennende forsterkerkjøpene man kan gjøre under 30.000 kroner. Her er det kraft nok til å puste liv i partykåken, samtidig som det er oppløsning og musikalitet i bøttevis. Forsterkeren går ikke av veien for å drive dyre high-end-høyttalere, samtidig som den kan gi billigere høyttalere det løftet de trenger for å utnytte sitt fulle potensial.

Annonse

Klangmessig er HINT på den litt fyldige siden, men den er nøytral nok til at høyttalerne bestemmer den endelige klangsignaturen. Den lille fylden som er der, gjør at magien skyller over oss, og vi blir sittende og lytte til musikk i timesvis. Og det er jo dét det handler om!

Hvis du har 30.000 kroner å bruke på en forsterker og vurderer denne opp mot andre, så bør den geniale subwooferutgangen med filtrering begge veier, i tillegg til en ganske påkostet platespillerinngang, kunne dytte deg i retningen av Parasound HINT. Og trenger du ikke disse, er den fremdeles et kupp. Og hvis du er rask, får du den til 24.995 kroner frem til nyttår!


Se Parasounds egen presentasjonsvideo av Halo Integrated Amplifier.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.