NuForce Reference 18

May the (Nu)Force be with you

NuForce overbeviser med sin egen tolkning av hvordan moderne teknikk skal ta over etter de store klassiske mastodontforsterkerne. Den spiller både akustiske og elektriske instrumenter slik at de får sine respektive rette angrep og utklingninger, den deler stemmer og instrumenter i lydbildet på en eksemplarisk måte og skaper i det hele et lydbilde av et vel tilpasset format.
Lyd & Bilde mener
Rask, slank og presis gjengivelse Lavt strømforbruk Dynamikken
av/på løsningen
Spesifikasjoner
  • Effekt RMS: 175 W / 8 Ohm
  • 335 W / 4 og 2 Ohm
  • 17” x 15” x 2,95”
forfatter

I alle år har vi fått høre at om du skal få ordentlig lyd ut av en forsterker må den ha en enorm strømforsyning og helst arbeide i A-klassen.  Eller single-ended rørforsterkere med glohete rør og voldsomme utgangstransformatorer.  Det resulterer vanligvis i massive apparater med store kjøleflenser for transistorene og høye kiropraktorregninger for oss som skal drasse de rundt.  For ikke å snakke om hvor mye strøm de drar……

Men fremtiden blir en annen. Vi kan nok rolig regne med at det kommer en eller annen form for begrensninger for hvor mye strøm en forsterker egentlig får dra.  Som eksempel setter min ikke så voldsomt strømforbrukende sluttstrek rundt 40W – i stand-by.  Og det er ikke engang mye for en sådan konstruksjon, vi har sett eksepler som drar flere hundre watt i stand-by.  NuForce Reference 18 monoblock, som den her testen handler om, setter sluttstrek ved omtrent 15 watt per stykke – ved normal lytting.  Det er forskjell det.

Vi har hørt mange varianter på D-klasse og lignede de siste årene, og de blir også lydmessig bare bedre og bedre.  Utviklingen går fremover, og det arbeides med liv og lyst hos spesialfirmaer for å optimere presentasjonen og skape virkelig high-end.  Sjekk for eksempel Marten M-Amp eller forsterkerne fra Jeff Rowland.

Men NuForce benytter noe annet, nemlig en såkalt Analog Switching.  D-klassen modulerer musikksignalene via såkalte Pulse Witdth Modulation, PWM, mens Analog Switching teknikken går ut på å modulere en power oscillator med musikksignalene, noe som for eksempel ikke gir de båndbreddebegrensningene som PWM gir.  Ja, det var en meget kortfattet oppsummering, det er naturligvis mye mer å fortelle om hvordan alt er konstruert.  Teknikkene kan du lese mye mer om på nettet, for eksempel på NuForces hjemmeside.

To skritt frem – og ett tilbake
NuForce Reference 18 bygger på den tidligere referansen Ref9V3SE (akk disse poetiske modellnavnene).  De nye NuForce-produktene er nå i full bredde mens firmaets tidligere produkter var i halv bredde – om man nå ikke tar den lille NuForce Icon-forsterkeren/dac-en, som ikke er større enn en pakke fyrstikker.  Kanskje har de kommet ut for problematikken av ikke å bli tatt på alvor ute i den store hifi-verden, som vi tidligere har konstatert har størrelsen betydning for hvordan folk oppfatter et apparat.  Er det stort er det bra, er tankegangen.  Men, liksom i den virkelige verden er dette en sannhet med modifikasjoner….

Selv forklarer man størrelsesøkningen med at man har kunnet få til en mer effektiv og forstyrrelsesfri intern kabelføring.  Man har utviklet en CMA (Cross Matrix Array) kondensatorbank konfigurasjon som bedre og raskere skal kunne håndtere strømreservene, og man har sett over inngangsstegene og optimert komponentvalget samt generelt minimert faren for forstyrrelser mellom forsterkerens ulike deler. Kabinettet er elegant i aluminium med en sort topplate med NuForce inngravert.  Baksiden har WBT høyttalerkontakter, en balansert og en ubalansert inngang samt en vippebryter hvor man velger mellom disse, nettbrønn samt en 12 V trigger.  Alt er av beste kvalitet.  Fremsiden har – ingenting!  Jo, den har et ”vindu” der ”NuForce” lyser rødt når maskinen er på.  Ingen strømbryter?  Jo, den finnes, av/på skjer ved at man trykker på og lar fingeren gli langs vinduet, en prosedyre som jeg har lært meg å synes riktig ille om i den tiden jeg hadde apparatet til test.  I teorien er det kanskje flott og meget elegant, men for oss med tørre fingre er det idiotisk, helt enkelt, og som gjort for å skape frustrasjoner hos brukeren.  Det skulle ikke være så komplisert å lage noe som fungerer i stedet.

Etter mine standarder
Kan så NuForce strømsparende teknologi måle seg med konvensjonelle forsterkere når vi taler om hvordan det låter?  Ja, faktisk går det uforskammet bra.  Reference 18 spiller med en litt slank karakter, skulle jeg ha skrevet for noen år siden, men vi har lært oss at det vi hørte da ofte var med en svulstighet som faktisk ikke skulle være der.  Men det var slik lyd ble oppfattet – da.  Jeg foredrar i alle tilfeller en rask, klar og konsis gjengivelse fremfor en litt langsommere, men som synes (eller skal man si høres) klassisk sett som en mer lyttevennlig (og ”varmere”) gjengivelse.

PWM
PMW benyttes i D-klasse forsterkere (hvor D IKKE står for digital!) for å få frem en pulsbreddemodulert ekvivalent til det analoge inngangssignalet.  I sin enkleste form fungerer det slik, at en kompataror ( sammenligner en høyfrekvens sagtann med inngangssignalet, noe som genererer en pulsserie der pulsbredden er proporsjonal med den momentane verdien på det inngående signalet.  PWM-signalet forsterkes i et par steg og via diverse filtrering der man tar bort de høyfrekvente switchingkomponentene og får ut det (forsterkede) audiosignalet som går videre til høyttalerne.  Fordelene er lav vekt og meget høy effektivitet.

NuForce Analog Switching Amplifier benytter seg av prinsippet at en power oscillator kan bli modulert av et audiosignal, og at det resulterer i et forsterket audiosignal som siden rekonstrueres via filtrering innen signalet ledes videre til høyttalerne, men uten at båndbredden begrenses.

For meg har begrepet lyttevennlighet blitt mer endret til om jeg har lyst til å lytte til musikk ved apparatet – og det har jeg absolutt via NuForce Reference 18.  Absolutt!  Slank sa jeg, men det handler om at den er meget rask og kvikk, men uten at det derfor blir det vi en gang kalte klinisk.  Den har et meget bra grep om bassen, et konsist og klart mellomregister og en diskant med meget høy oppløsning uten at det ”fnidder” som vi så ofte har hørt fra D-klasse forsterkere på grunn av konstruksjonen.  Dessuten hjelper raskheten til å gi en utmerket dynamisk evne med både hurtighet, bett (innsats) og tyngde.

Den har klart å mestre de høyttalerne jeg har prøvet den på med akkuratesse, selv de høyttalerne som ikke er helt enkle å pare med alle forsterkere.  Den trer i bakgrunnen som en forsterker skal gjøre, og lar høyttaleren bestemme karakteren på hvordan gjengivelsen skal låte.  Brist på karakter?  Nei, men den kjemper (propsar) ikke om å få bestemme, den tilpasser seg mer til helheten (läget).  Karakter har den i form av sin raskhet og evne til aldri å kjenne seg presset eller savne resurser, her finnes overskudd og kraftreserver og en jevn og konsekvent måte å behandle musikksignalene på gjennom hele frekvensområdet.  Er det bredbåndet som sørger for at det går så bra?

Spiller alt
Jeg har ikke funnet noen sjanger den ikke liker.  Både klassisk, jazz og rock av alle slag, og til og med litt country og det som er ennå verre har fått tatt seg gjennom signalveien (jeg synes virkelig ille om mange avarter av country, men av en eller annen grunn må flere av mine absolutte favorittskiver rubriseres som akkurat – country).

Den spiller både akustiske og elektriske instrumenter slik at de får sine respektive rette angrep og utklingninger, den deler stemmer og instrumenter i lydbildet på en eksemplarisk måte og skaper i det hele et lydbilde av et vel tilpasset format.

Sammenligner jeg med min dobbelt så dyre konvensjonelle forsterker har jeg litt mer kjøtt og blod via den, litt mer tilstedeværelse, et (ennå) større lydbilde, litt mer av alt faktisk, men med tanke på prislappen på NuForce er det veldig bra det vi får.  Det er en high-end forsterker av høy klasse, ingen tvil om det.

Kan NuForce Reference 18 anbefales? I aller høyeste grad, selv også for high-end konsumenten.  Det er absolutt en value-for-money forsterker av rang med høy, høy kvalitet på både konstruksjon og lyd.
At den dessuten er ekstremt billig i drift er jo bare et ekstra pluss…

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.