Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: NuForce DDA-100

DAC med krefter

Den nye lille integrerte forsterkeren fra NuForce overbeviser sterkt med en eminent lyd til en meget lav pris. Forsterkeren behersker fint de ulike høyttalerne vi koblet til og kunne spille ”høyt nok” selv med ganske tungdrevne høyttalere.

Skrevet av / 21.12.12 - 07:45
NuForce DDA-100
Sven Bilen

Visse firmaer er man alltid nysgjerrig på hva de finner på. NuForce er et slikt firma som produserer ”digitale produkter”, om vi kan kalle det slik, hypermoderne i både teknologi og tenkesett. Og så gjør det heller ikke noe at de normalt har ytterst fornuftige prislapper på sine apparater.

Hva vi har her er en liten boks med fire digitale innganger (USB, SP/DIF og to Toslink), 2 x 50 W RMS forsterkning i 8 ohm, en bitte liten fjernkontroll for volum og inngangsvalg, lekker betjening og rasende elegant tegnvindu, alt dette for under 5.000 kr. At den dessuten låter spesielt bra kommer vi tilbake til. DDA-100 heter dyret.

PowerDAC
DDA-100 er en direkte digital integrert forsterker. Med det menes at den holder signalet i det digitale domene hele veien frem til utgangsforsterkeren, som er av PWM-typen (Pulse Width Modulation). Man kan holde en lav forvrengning og et lavt støynivå gjennom hele det digitale området, noe som er grunnen til at man får både en klar og dynamisk gjengivelse. DDA-100 benytter seg ikke av en D/A-konverter på samme måte som ”normale” integrerte forsterkere. I stedet moduleres PWM forsterkersteget direkte av det interne reklokkede innkomne signal og D/A (digital til analog) konvertering utføres akkurat før høyttalerterminalene. I og med det kan man bli kvitt en hel del konverteringsrelaterte problemer. Det betyr også at det vi har å gjøre med er en såkalt PowerDAC.

Liten, enkel og – lekker
Det er en liten boks på drøyt kiloen, 5 cm høy, nære 22 cm bred og rundt 25 cm dyp – ratt og høyttalerterminaler inkludert. Rattet har to funksjoner, dels den vanlige voluminnstillingen pluss at et lett trykk på den resulterer i at den flytter inngangen et steg. Enklere kan det ikke bli. All synlig informasjon, det vi si det lille røde punktet som forteller at forsterkeren er i standby og den informasjonen man kan se om valgt inngang og volumstyrke, selv det i små røde punkter, sitter liksom gjennombrutt i aluminiumsfrontplaten. Det er spesielt lekkert og ikke minst elegant, og vi takker dessuten for at apparatet er helt fritt for blå lysdioder. Baksiden er også enkel og oversiktlig med fire innganger, en digital utgang (Toslink), høyttalerterminaler og strøminntak. Alt er i utmerket kvalitet for prisklassen. Hele apparatet gir for øvrig et svært fortrolig inntrykk, alt virker gjennomtenkt og vel utført. Og, det finnes absolutt ingen ting som oser ”billig” eller ”her har vi spart”.

Store forventninger innfris
Mine tidligere erfaringer med forsterkere og D/A-konvertering fra NuForce har vært meget gode. Jeg har testet både deres aller dyreste monoforsterker og deres billigste Icon-forsterker, i tillegg til deres DAC/forforsterkere. De har gjennomgående prestert på et nivå flere hakk over sine respektive prislapper. Derfor var mine forventninger temmelig høye til DDA-100 allerede før jeg hadde koblet den til.

Utseende og følelsen bekreftet mine forventninger, men hvordan var det så med lyden? Jeg begynte med å koble den inn på hytta som erstatning for en annen klasse D basert forsterker i samme prisklasse. Mine litt gammeldagse SA ”bokhyllehøyttalere” låt nesten som om de hadde fått elektrosjokk – det var en lydmetamorfose som nesten den døve kunne ha hørt. Og enklere kan det nesten ikke være – dataen rett inn i forsterkeren via USB og så er det bare å spille.  De gamle høyttalerne ble levende og spilte med klarhet, pondus, detaljrikdom og en soundstage som jeg faktisk ikke trodde de var kapable til. Der kan man se, det finnes iblant mer potensiale i saker og ting enn man har ant, når man bare har hatt de samme tingene koblet til over lengre tid. Og likevel var den gamle forsterkeren sammen med SA et virkelig fremskritt sammenlignet med det B&O-anlegget som de engang erstattet.

Klarhet og dynamikk var det. Med DDA-100 koblet til et par Q Acoustics høyttalere til drøyt samme pris, satt en av mine gjester (tidligere tester) og mumlet: Hva skal man egentlig med enda mer? Den gjengivelsen med både kjøtt og blod, dynamikk og stort lydbilde han fikk servert var skremmende overbevisende med tanke på prisen. Et par bra høyttalerkabler i tillegg og du har et anlegg som garanterer at du kommer til å spille masser av musikk. Og er det ikke det som er meningen, egentlig?

PowerDAC to the people
Forsterkeren behersket fint de ulike høyttalerne jeg koblet til og kunne spille ”høyt nok” selv med ganske tungdrevne høyttalere. Man kommer ganske langt med 2 x 50 W, bare disse watt er ordentlig utført. Men, mer vil ha mer og et par watt til hadde kanskje ikke skadet.

Kobler jeg forsterkeren til mine Wilson ”jeg-avslører-alt” Sophia 3 kan man i og for seg også høre at det selvfølgelig er grenser selv for hva NuForce DDA-100 kan prestere. Men, de grensene ligger vesentlig over hva man egentlig har rett til å forvente til 5.000 kr.

NuForce DDA-100 er et moderne, lekkert og fremfor alt vellydende apparat som burde være obligatorisk prøvelytting for både førstegangskjøperen, den som vil nedgradere og den som vil ha et bedre anlegg. Eller hvem som helst, faktisk. Dette er et hørbart bevis på at at det går an å få virkelig bra lyd  til en overkommelig pris. PowerDAC to the people!

 

Lyd & Bilde mener

Låter fantastisk for pengene Lekker som få Gjerne litt mer effekt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

En helt spesiell opplevelse

Verdt hver krone

Lyd & Bilde
Scroll to Top